A Becsület napja elnevezéssel, azokra a katonákra és civilekre emlékeztek szélsőjobboldali szervezetek szombaton a budai Várban, akik Budapest 1945-ös ostroma során február 11-én megkíséreltek kitörni a szovjet csapatok által körülzárt várból.

A megemlékezést a Magyar Nemzeti Arcvonal, a Pax Hungarica Mozgalom és a Hungária Skins szervezte.

A felszólalók, Retkes Tamás író, történész, a Magyar Nemzeti Arcvonal és a Pax Hungarica Mozgalom, valamint a szlovák Slovenská Pospolitos» (Szlovák Testvériség) képviselői a kitörésben részt vett német és magyar katonák hősiességét éltették.

Szélsőjobbosok parádéztak a Várban, volt pár ellentüntető is

A rendezvény több száz résztvevőjének többsége valamilyen második világháborús magyar vagy német, illetve ezekre emlékeztető egyenruhát öltött, illetve korabeli katonadalok szóltak a hangszórókból.

A kifeszített transzparensek között a Fehér Magyar Egység molinóján a "Szabad nemzeti és szociális Magyarországot" felirat szerepelt, illetve az egy másik transzparensen a "Blood C18 Honour Hungary" felirat szerepelt. Többen a Magyar Nemzeti Arcvonal lobogóit, illetve nyilaskeresztes zászlókra emlékeztető lobogókat emeltek a magasba.

A rendezvény a magyar, illetve a német himnusszal vette kezdetét, utóbbit az 1945 előtt érvényes szöveggel szólaltatták meg. A demonstráció végén a résztvevő szervezetek megkoszorúzták a kitörésben elhunytak, erre az alkalomra felállított ideiglenes emlékművét, egy keresztre helyezett rohamsisakot.

A megemlékezést antifasiszta ellentüntetők egy mintegy 100 fős csoportjának ellendemonstrációja kísérte. Ők dobolással, dudálással, a többi között a "nácik haza és a "mocskos nácik" rigmus skandálásával zavarták a beszédeket.

A két felet vaskordon és rendőrsorfal is elválasztotta.

A demonstráció befejezését követően "emléktúrára" indultak a résztvevők. Az emléktúra két részből áll. Egy rövidebb 12 kilométeres emlékmenetből, amely során 5 katonasírt, egykori légvédelmi állásokat, berobbantott bunker bejáratokat érintenek.

Ugyanakkor a nagy, közel 50 kilométeres emléktúra a Mány határában álló Kitörés emlékműnél ér véget, ahol a túlélők 1945-ben elérték a német vonalakat.

1945 február 11-én, mintegy 19 ezer többségében német katona, valamint magyar katonák, nyilasok, csendőrok, illetve civilek kíséreltek meg kitörni a szovjet csapatopk által körülzárt budai Várból, a német arcvonalak felé. Kevesebben, mint 800-an érték el a céljukat, a többiek többsége a szovjet fegyverek áldozatává vált.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Retkes eszmékhez, Retkes Tamás író dukál !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Toby
@Mirabilis: Ne hidd, (K)ádert sem zavarja az idióta farasang !
egyvandor
A nyilasok felesleges áldozatoknak tették ki Magyarországot és Budapestet. Magyarországnak még Horthy is megpróbált egy tisztességes kihátrálást az eszement részvételből. Ezek után még van képük együttérzést kifejezni az elesettek iránt nagy fokú cinizmusra vall. A hatalmas áldozatért pontosan a náci bandák a felelősek. A suttyók ezzel a felelősséggel persze nem is akarnak szembenézni
eszegfu
@papa.49: Szerinted mit várhatunk tőlük, ha nem képesek egy "tüntetésen", vagy demonstráción (nem tudom minek nevezték) a magyar himnuszt elénekelni... na nem a hangokat, vagy az ütemet nem találták el, hanem a szöveget nem tudták! Az meg különösen szégyen, ha a felszólaló történész (?!) nem tudja a "kitörési kisérlet" előzményét, ill. körülményeit, vagy ha tudja igy "értékeli". Természetesen tudom, hogy a kutatások során lehet egymásnak ellentmondó leirást is találni a már megtörtént eseményekre... de erre a napra csak ugy lehet gondolni: "feláldozták" a magyar katonákat a németek!:(((
eszegfu
@egyvandor: Az eseményeket tudva, ezen a "megemlékezés"-en talán nem kellett volna "tisztelegni" a német himnusszal sem, hiszen a felelősek akkor valóban a németek voltak a sok elesett, feláldozott magyar katonáért.:(((
papa.49
@eszegfu: Egy valamit nem szabad elfeledni ez a felvonulás Németországban nem történhetett volna meg, ez a tény mindent elmond arról a korról...
GeoCravker
Ezeket a nyilasokat nem kellett volna szétzavarni?
A demokratikus értékekre oly érzékeny tömegszervezők miért nem ide rittyentettek egy tízezres tüntetést?
Szinte biztosan nagyobb hatású lett volna...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.