A kiáltvány továbbá olyan valami is, amivel nem lehet a táblára írni. Sem krétával sem egy optikai pozicionálóeszközzel. Ezzel szemben lehet vele követeléseket tolmácsolni. Kinek is? A regnáló kormánynak. Aki aztán fogja a követeléseket és teljesíti. Ezzel a gesztussal a tüntetés szervezői gyakorlatilag a hatalom kezébe tették le a döntést a követelmények teljesítéséről. Lehet persze ettől még azon polemizálni, hogy erővel vagy anélkül, és bezzeg milyen okosak, szépek és sokak voltunk. Lám-lám a hatalom teljesíti amit követeltünk. Ám a hatalom ettől még a helyén marad. Valójában, és lecsupaszítva, a csak követelésekkel előálló, de a teljesítést a hatalom kezébe tevő megmozdulás nem gyengíti, hanem erősíti a hatalmi patriarchátus önképét. Valamint a közképét is. Erre majd tessenek emlékezni, amikor a tüntetés eufóriája már elmúlik, de a hatalom jelenlegi struktúrája még megmarad. Márpedig a hatalom struktúráját tekintve A PSZ elnökasszonya igen régi motoros. Annyira, hogy harminc...

Feltöltő: GeoCravker
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Bar nagyon szeretem Endresyt, mindig megfogja a dolgok lenyeget, tobb oldalrol is. konnyu elitelo kritikat irni a tuntetes szervezoirol, celjairol, a keresek megfogalmazasarol.

Ha ennyire jol tudja, hogy kinek mit kellett volna mondania, mit kellett volna tennie, akkor miert nem ajanlotta fel elore a segitseget a szervezoknek?

Arrol nem beszelve, hogy amit orbanek most az orszaggal csinalnak - es sajnos meg terveznek mast is csinalni - az annyira egyedulallo, annyira pofatlan, foleg Europa sziveben, ami ellen ember legyen a talpan, aki tudja, mit es hogyan kene tenni...

Most az egyszer nem nagyon fogadonm el az irasat, bar sok apro reszigazsag van benne...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
glorianna
@GeoCravker: Egy osztálynyi gyerekkel tananyagról beszélni vagy néhány tízezer ember előtt beszédet mondani két nagyon különböző műfaj - és a tegnapi felszólalók nem az utóbbira gyúrtak korábban. Úgyhogy nagyon rendben volt a felolvasás.
glorianna
@GeoCravker: Van itt egy közhelyszerű evidencia, amiről valahogy sokan megfeledkeznek. A tanár 10-20-30 évvel ezelőtt tanult, a diák most jár iskolába, és arra kell(ene) képessé tenni, hogy 10-20-30-40 év múlva is eladható tudása legyen - mindezt a turbófokozatra kapcsolt műszaki-tudományos változások (készakarva nem írtam fejlődést) korában. Tessék csak végiggondolni, hány olyan ember lehet ma Mo-n, aki abból él, amit 20 éve megtanult?
Másik megfontolandó körülmény: a mai alaptanterv mennyiségileg kb. kétszer annyi lexikális ismeretet tartalmaz, mint amennyit az 1978-as (az évszám helyes!) reformtanterv. Pedig már akkor is gondot jelentett a tanulók túlterheltsége. A közoktatás alapbajai nem tegnap kezdődtek, nem is 2010-ben vagy 2002-ben, hanem sokkal korábban, megkockáztatom, hogy a gondok többségét a fényes szelek korszaka óta cipeljük.Csakhogy míg 2010-ig - akadozva, tökéletlenül, de - enyhültek valamennyit a bajok, az új köznevelési törvénnyel visszaugrottunk egy olyan szervezeti-intézményi keretbe, ami már az intézmény-névadó Klebelsberg korában is avíttas és diszfunkcionális volt, ráadásul teljesíthetetlen tartalmi követelményeket támasztottunk a gyerekekkel szemben. A pedagógusokról majd a későbbi grafomániás rohamomban írok :)
Eriksson
@karma1: Van némi iránymutatás a múltból, sztrájkhelyzetek kezelésére:
Gyurcsány-beszéd: "lehet tüntetni, előbb-utóbb megunják"
inforadio.hu/hir/belfold/gyurcsany-beszed-lehet-tuntetni-elobb-utobb-megunjak-3-resz-72405
GeoCravker
@glorianna: rémlik írtam: az oktatás alsó hangon 30 éve rohad.
Azért nem félteném a diákságot annyira a lexikális tudástól. A csemeték jó része minden zavarodottság nélkül képes játékokkal kapcsolatos lexikális ismereteket megtanulni. Lényegesen többet, mint amennyi a Nemzeti dal felmondásához, vagy a termodinamika főtételeihez szükséges.
Ismereti alapok nélkül a kompetencia-oktatás fabatkát sem ér.
Az igazság a kettő közt lenne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.