Vona Gábor szerint nagyhatalmak saját érdekükben igyekeznek kihasználni a magyar-román konfliktusokat. A Jobbik elnöke a román Digi24 hírtelevíziók adott interjút, amelyet szombat este a Diplomata-útlevél című külpolitikai magazinban tűzött műsorra a csatorna.

A számos kül- és belpolitikai témát érintő terjedelmes interjúban kiemelt hangsúlyt kapott a magyar-román viszony kérdése. Vona Gábor úgy vélte, sok jele van annak, hogy a nagyhatalmak elmélyítik, kiélesítik a magyarok és románok közötti konfliktusokat, és szerinte "nagyon észnél kell lennie" mint a magyar, mind a román külpolitikának, hogy ne legyenek nagyobb konfliktusok.

Elmondta: a Jobbik azért szorgalmazta a budapesti román nagykövet meghallgatását az Országgyűlés külügyi, vagy nemzeti összetartozás bizottságában, mert "ijesztőek" azok a megfélemlítő román hatósági intézkedések, amelyek Székelyföldön történtek a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tisztségviselői vagy magyar zenekarok koncertjei ellen. Arra a riporteri kérdésre, hogy szerinte a román hatóságok amerikai "megrendelést" hajtanak-e végre ezekkel az akciókkal, Vona Gábor azt mondta, ezt bizonyítékok híján nem állíthatja, de kizárni sem lehet egy ilyen forgatókönyvet, amit a budapesti román nagykövet talán tisztázhatott volna, ám a diplomata "sajnálatos módon" nem tett eleget a meghívásnak.

"Nem akarok találgatni, de van bennem egy félelem, hogy már ez is az orosz-amerikai háborúnak valamiféle előjátéka. Nekem mintha úgy tűnne, hogy különféle nagyhatalmi érdekek elkezdték azt az előzetes küzdelmet, amitől én nagyon tartok. Nagyon tartok attól Amerika és Oroszország nem lesz képes konfliktusát kezelni (...) Úgy érzem, hogy ami Erdélyben történik, az nem magyarokról és a románokról szól elsősorban, (...) hanem az amerikai-orosz nagyhatalmi közdelemről" – jelentette ki Vona Gábor.

Vona Gábor szerint az erdélyi magyarok sokszor a hullámzó magyar-román viszony áldozatai. A Jobbik – mint mondta – autonómia-párti, úgy gondolja, hogy az erdélyi, különösen a székelyföldi magyarságnak az önrendelkezést meg kellene adni, mert ez előfeltétele a történelmi megegyezésnek, ami nélkül a nagyhatalmak ki tudják játszani a magyarokat és románokat egymás ellen. "Vagy közösen leszünk képesek a jövővel felvenni a versenyt vagy együtt fogunk elbukni" – tette hozzá.

A riporter azzal a Vona Gábornak tulajdonított kijelentéssel szembesítette a pártelnököt, miszerint "nem fogunk lemondani arról a célunkról, hogy egyszer minden magyar egy hazában éljen: ha a magyar érdek csak konfliktusok vállalásával érvényesíthető, akkor a konfliktust is vállalni kell". Arra a kérdésre, hogy a Jobbik háborúban gondolkodik-e Erdély Magyarországhoz való visszacsatolása érdekében, Vona Gábor azt mondta: a két kijelentés nem így és nem együtt hangzott el, mégis akkora nemzetközi botrány lett belőle, hogy majdnem kitiltották emiatt Romániából.

Kifejtette: annak nincs realitása, sem aktualitása, hogy Magyarország visszacsatolja Erdélyt, de azt, hogy "minden magyar egy hazában éljen", olyan érzelmi kérdésnek tekinti, amiről – ha "egyszer ezt a történelem lehetővé teszi" – nem tud lemondani. A politika azonban egy racionális világ, és közös érdeke Magyarországnak és Romániának az etnikai ellentétek feloldása.

"Semmiféle háborúra nem gondoltam, de ha viták vannak, akkor azt kulturált keretek között folytassuk le" – jelentette ki a Jobbik elnöke.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

John J. Dunbar
A román-magyar ellentét legnagyobb haszonélvezői a Fidesz/KDNP és Lyobbik...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
@Cicero: Talán hasznosabb lenne, ha Vona gyorsan agyászhoz, vagy fejészhet fordulna a sok eszement gondolat hangoztatása helyett.
papa.49
A vonakonda ne feledje néhány rosszabbikost is kitiltottak már Romániából, nem véletlenül, arról regéljél fütyi!!!
Feraj49
Magyar-Román ellentétek nem az emberek között található ! POLITIKUSOK izzítják, akik a helyzetet haszonszerzésre fordítják. Nem a román paraszt haragszik a magyar parasztra -és fordítva is igaz.Mindegyik ÉLNI szeretne,de a politikusok nem hagyják.
Kutyuska
Mikor olvad jár be a Jobbik a fidesz-kdnp-be? Praktikus lenne számukra.Nem kellene versenyezni, hogy ki a nagyobb nemzeti, nemidegenszívű igaz magyar, nem kellene versenyezni, hogy Orbán vagy Vona tudja jobban szítani az ellentéteket a környező országokkal. Azt nem fogják fel az idiótái, hogy az ott élő magyarokkal tolnak ki a legjobban, mert még jobban utálják őket a szerbek, a horvátok, a románok és még sorolhatnám.
Ennyire fontos nekik a Magyarországon kívül élő magyarok jobb sorsa. Csak ártanak nekik az aljas, szemét dumájukkal.
világlátó
A magyar román ellentétek az ókortól mérhetők. Hosszú a történet. Az Árpádházi királyok végével új helyzet, Erdély önállósága , hiába a magyar nyelv, nagyon sokszor biztosított túlélést Erdélynek. " a magyari urak elvesztették Magyarországot, most Erdélyt is el akarják veszejteni? " hangoskodott egykor egy erdélyi főúr a 15. szd,-ban.A Habsburg ellenes szabadságharcok is , az 1848 - 1849 -es szabadságharc is csak elmélyítette az ellentéteket.
48 as honvédeinket állati módon verték agyon a hegyek között a román pásztorok. Aztán a második vh. A románok időben kiugrottak, mi utolsóként. Ki volt a dicsőbb? aki kiugrott vagy aki megpróbált kitörni az oroszok bekerítő gyűrűjéből? Ugye milyen nehéz erre válaszolni? A magyarok Észak Erdélyben, majd a vasgárda onnan. A legfőbb bajt a bécsi döntés, a Trianion palotában aláírt egyezmény okozta. A Horthy féle évtizedekig tartó revansista politika a mai napig itt él azokban is már akik ha megkérdezzük mi is a Trianon, talán nem is tudják.
Itt él a génjeinkben a Nagy Magyarország képe, álma, ábrándja, illúziója. Mintha mindenki elfelejtette volna hogy "...önfia vágta sebét..." Mennyi igazságtalanságot, méltánytalanságot követtünk el politikusaink által. A szomszédos népek elleni háborús és nem háborús bűncselekményeinket mi elfelejthetjük, de a szomszédokban ez nem feledett és megbocsájtott bűn. Aztán a 2.vh. utáni helyzet. Marosvásárhely a magyarellenes pogrom a Zsil völgyi bányászok botokkal felszerelt hordája, Süttő András félig agyonverése, a szekuritate és a román médiák magyarellenessége, A román parlamenti pártok között ott acsarkodott néhány megrögzött magyargyűlölő, ma is ott vannak még nem kevesen. Erdély elrománosítása, magyar szakemberek széttelepítése a regátba, a tiszta magyar települések élén román prefektusok, a kolozsvári polgármester évekig tartó gyűlöletcselekmény sorozata. A mi Bayerünk aknamunkája az erdélyi magyarság körében. Nem kell ehhez sem putyin, sem obama .Tudjuk mi gyűlölni egymást nélkülük is.
világlátó
Vona Gábor mutogathat a nagyhatalmakra mint a két nép közötti örök és megbonthatatlan barátság megrontóira. Sem itthon, sem Romániában nincs ember, aki éppen a jobbik elnökétől fogadná ezt el. A jobbik vidéki szervezetei szélsőséges nacionalista, leginkább irredenta tagjai, / nem mindenki ilyen szerencsére / magatartása, külső megjelenése, nézeteik terjesztése szóban és írásban, rendezvényeik általános hangvétele és félkatonai prezentációik nem a békés , türelmes, megértést, a megbocsájtást mutatják, hanem kifejezetten hergelik a hasonszőrű román szélsőségeseket. Orbán is ott hirdeti meg világmegváltó vízióit, az is csoda, hogy eddig még nem kérték meg, hogy tegye ezt Felcsútfürdőn, Tusnádfürdő helyett. / majd úgy is lesz Felcsútfürdő jövőre /. Ez a magyar - román politika egyszerűen kibékíthetetlen.
Pedig egyszer végre le kell zárni a visszavonhatatlant. Nincs ma reális alapja a Kárpát medencében a határok revíziójának, a Trianon előtti Magyarország visszaállításának. Kivéve egy európai háború esetén, ha abban nem mint kezdeményezők tesszük meg a lépéseket. Miután veszítünk, lehet, még kisebb lesz az országunk. Félretéve a tréfát, Nekünk kell egy olyan poltikát kitalálnunk, ami megfelel az önbecsülésünknek, tehetségünknek, anyagi lehetőségeinknek. A szomszédos országokkal kötött államszerződések kölcsönös kontrollja, revíziója kell hogy naprakésszé tegye az államközi kapcsolatokat. Ha a médiák is ezt követik,
akkor talán a népeink is lassan magukévá teszik a lehető legtisztességesebb megoldásokat.
Ideje lenne már.Vona Gábor keressen más játékszert a csapatának, mondjuk a parlagfű elleni általános támadást.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.