A GfK felmérése szerint a bankok iránti bizalmunk igen alacsonynak mondható. A magyar lakosság pénzügyi műveltsége a nemzetközi átlagnak megfelelő ugyan, a tényleges pénzügyi tudás azonban még nagyon messze van a kívánatostól. A felnőtt lakosság egyharmada nem tartja magát tájékozottnak pénzügyi kérdésekben, ugyanakkor negyedük nem bízik a bankokban, és ötből ketten inkább otthon tartják a pénzüket - derül ki a GfK felméréséből.

Forrás: ingatlanok.hu
Feltöltő: estee
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
"A magyar lakosság pénzügyi műveltsége a nemzetközi átlagnak megfelelő ugyan, a tényleges pénzügyi tudás azonban még nagyon messze van a kívánatostól". Ezt érti valaki?
Nem csak a tartalmával,de a megfogalmazással is gondjaim vannak!
verum
Miért bíznék? A bankok sem bíznak bennem.
Az üzletkapcsolatokban kis hazánkban bűnös hiba is lenne a bizalom. Törvények, szabályok, szerződések gyakran változnak, egyoldalúan és visszamenőleg.
Az egész gazdasági rendszer generálja a bizalmatlanságot. Márpedig a gazdasági rendszerben oroszlánrésze van a bankoknak.
Tény, hogy a pénzügyi ismeret siralmas, tény, hogy emberek milliókkal, százmilliókkal "gazdálkodnak" minden pénzügyi ismeret nélkül. Tény, hogyha becsődölnek, mindenki mást okolnak miatta, kivéve saját tudatlanságukat és hiszékenységüket.
verum
@RonaGyuri: - szerintem a pénzügyi műveltség alatt azt lehet érteni, hogy az emberek nagy része ismeri és használja a bankot. Képes kártyát használni, képes hitelt, kölcsönt felvenni, képes megtakarítást elhelyezni bankokban. (Nagyon erősen vélem, hogy az emberek zöme a kölcsön és a hitel fogalmának különbségével sincs tisztában.)
Azonban a feltételek, szerződések értelmezésében, a pénzügyi tranzakciók milyenségében már teljes mértékben tájékozatlan.
1magyar
A devizahitelezéssel és az apróbetűs, nem kellően ismertetett,vagy hamisan legtöbbször, ismeretekkel elcseszték a renomét.
verum
@1magyar: - nem gondolod, hogyha egy átlagember belevág a jövedelménél nagyságrendekkel nagyobb hitelbe, kölcsönbe -- akkor illene némi tárgyi tudásának is lenni a témában?
Nem kellene már felnőni és nem gyerekként elhinni, hogy kap valamit ingyen, vagy olcsón?
1magyar
@verum: Nem gondolod, hogy a bankoknak, ahogy egyéb más vállalkozónak sem szabad átverni az embereket.
Ha elad egy cég egy hibás autót, attól még nem a vásárló a hülye.
verum
@1magyar: - a csalás bűn. Azonban egy szerződést ha úgy írsz alá, hogy saját hibádból, mert nem olvastad, vagy nem értelmezted kellően a lényegét, bizony te vagy a hibás. Nem hülye, csak hibás.
És jó lenne, ha lenne az emberekben mákszemnyivel több igény önmaguk iránt és egy mákszemnyivel több önkritika.
Mert a kritikából már mindenki csillagos ötösre vizsgázik...
verum
@1magyar: - még valami. Ha ugyan nincs is valakinek pénzügyi ismerete, de annyi esze sem, hogy felfogja, a magyar forint sosem fog lépést tartani tartósan jóléti állam pénzével, az szerintem megérdemli, hogy jégre vigyék.
De legalább tanulna belőle!
1magyar
@verum: Igen, csakhogy amikor felvettem a hitelemet, a papírok elolvasását bizalmatlanságnak vették, és közben mondta tovább a mondanivalóját, hogy haladjunk már. Apró betűre feleslegesnek találta az időt. De arra sem hívta fel a figyelmet, sőt, bizalmatlan kérdésemre hülyének nézett, hogy most mindenki ezt veszi fel, hogy-hogy nem értem.
verum
@1magyar: - no, ezért kell felnőni, mert teszek rá, hogy minek veszik az elolvasást. Ha kell, egy napot, vagy egy hetet kérek rá és vághat olyan pofát, amilyent csak akar. És annyit kérdezek, amennyit csak akarok, hogy megértsem, hiszen az én pénzemről van szó!
Ha tanultak az emberek ebből, az remek.
verum
@1magyar: - még valami, amiről beszélsz, az azt jelenti, hogy hagyod magad manipulálni. Azt pedig sehol nem tisztelik és potenciális áldozat lesz az élet más területén is.
verum
@1magyar: - no még valami. Nem akarok okoskodni, de nekem van egy stabil elvem, ami jól bevált.
Úgy vélem, nem szégyen, ha valaki valamit nem tud, ne hagyja hogy ezért hátrány érje.
A szégyen az, hogyha úgy tesz, mintha tudná! Helyette inkább informálódjon, tanuljon.
1magyar
@verum: Én nem tettem úgy mintha érteném, kérdeztem és ekkor nézett ő hülyének.
verum
@1magyar: - és ettől te meghátráltál?
Megkérdeztem volna, hogy ő sem tudja a választ, azért cikizik?
verum
@1magyar: - nézd, hogy hülyére akart venni az szemétség tőle. De hogyha hagyod, abban neked is van sarad. Csak erre akartam utalni.
És bizalom üzleti életben egész mást jelent, mint a magánéletben, de gondolom, ezt sem én találtam ki.
1magyar
@verum: Akkor még nem voltam ennyire bölcs, most sem vagyok tökéletes, de mire megöregszünk, tapasztaltabbak vagyunk.Már nem venném fel.
1magyar
@verum: Csak az üzleti életet nem volt alkalmuk a magyaroknak megtapasztalni, a szoc-ban ami le volt írva, betartották. Erre bazíroztak a beáramló multik. Egy átlag hivatalos levelet akár olvasatlanul is aláírhattál.
sokanvagyunk
Úgy általában a más pénzét elnyelőkben nemigen: a Questor, a Széchenyi bank, a DRB-csoport, - a Soltvadkert, Körmend, Orgovány, Alba, Tisza, no meg a Jógazda takarékok valóban bizalomgerjesztők..., még a felügyeletükkel megbízott MNB-t is ellenőrizni kellene.
verum
@1magyar: - ez szerintem hozzáállás kérdése. Kétségtelen, hogy burokban éltünk, de az, hogy az emberben benne legyen az igény, hogy amivel foglalkozik, abban legyen némi tájékozottsága. Kétségtelen, hogy a burokban élt ember a gyermekének sem tud egy teljesen burok nélküli életmódot átadni. Viszont törekedni kell rá és megfelelő igényt kialakítani önmagunkkal szemben is.
Meg kell tanulni, még tanulópénz árán is, hogy mit jelent a szabadság.
Amíg még ismét el nem veszik tőlünk.
No de nem akarok én itt észt osztani, csak a véleményemet írom és főleg nem rossz szándékkal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.