Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlése szakmai bizottságot hoz létre a Hegedüs István (Lungo Drom) lemondott elnök és Buri Edina felmentett hivatalvezető irányítása alatti időszak önkormányzati döntéseinek, gazdálkodásának és pénzügyi folyamatainak vizsgálatára – közölte Lakatos István (Lungo Drom), a szervezet újonnan megbízott elnöke kedden az MTI-vel.

A bizottság megállapításainak függvényében megteszik a szükséges jogi és pénzügyi intézkedéseket – tette hozzá.

Az ORÖ elnöksége üdvözli az elnök lemondását – emelte ki a megbízott elnök. Azt írta: Hegedüs István az önkormányzati gazdálkodásban olyan, költségvetési előirányzattal és pénzügyi fedezettel nem rendelkező, jelentős összegű kötelezettségeket vállalt és kifizetéseket teljesített, amivel az önkormányzatot fizetésképtelenségbe sodorta, a projektek lezárását pedig ellehetetlenítette. Az önkormányzat működéséhez és a projektek befejezéséhez biztosított állami támogatásokat "saját közeli hozzátartozóinak és klientúrájának pénzelésére használta fel" – fogalmazott Lakatos István.

Mindemellett szerinte elődjének "tényszerűen bizonyítható felelőssége van" a romák munkaerő-piaci integrációját célul kitűző foglalkoztatási szövetkezet elindulásának megakadályozásában.

Hegedüs István az önkormányzatban korábban folyó szakmai munkát leállította, az ORÖ-t "saját hatalmi törekvéseinek színterévé tette, munkavégzés helyett botránypolitizálásba kezdett" – fogalmazott Lakatos István. Közleménye szerint az ORÖ elnöksége azt szeretné, hogy "a nemzetiségi önkormányzat körüli botránykeltés befejeződjön és a szakmai munka elkezdődhessen".

Hegedüs István lemondó nyilatkozata a romnet.hu oldalon kedden jelent meg. Ebben azt írta, hogy az ORÖ a személyes politikai harcok martalékává vált, és "ezért egyetlen ember, a Fidesz országgyűlési képviselője, Orbán Viktor kormányfő megbízottja, Farkas Flórián a felelős. A miniszterelnöki biztos a felelős azért az anyagi és erkölcsi károkozásért, a bűncselekménygyanúkkal járó szégyenbélyegért is, amelyek beárnyékolják az önkormányzat tevékenységét" – fogalmazott. Keddi budapesti sajtótájékoztatóján pedig közölte: kijelölte Lakatos István elnökhelyettest az elnöki tisztség ideiglenes ellátására.

Buri Edina, akit az ORÖ január 18-ai, vitatott módon megtartott közgyűlésén felmentettek hivatalvezetői tisztségéből, azt közölte: hétfőn közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonya. Ennek elsődleges oka az az információ, hogy az ORÖ első negyedéves normatív támogatását azért nem utalták át, mert a szervezet hivatalvezetői tisztségének ellátásával kapcsolatban jogvita áll fenn – mondta, hozzátéve, hogy nem akar az ORÖ működésének az útjában állni. Megjegyezte, ettől függetlenül továbbra is jogsértőnek tartja a felmentéséről hozott döntést.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Ez csak igaz lehet, mert viccnek durva. Soha nem lesz rendbe téve és minden tolvaj megússza.
Desischado
Amíg a fidesz van hatalmon nem lesz elszámoltatás.
mariaberta
@Desischado: Flórián meglopta azokat, akiktől származik, akik részére az EU biztosított egy nagy összeget, hogy emberibb élet, tanulás normális lakhatás. stb. elérhető legyen számukra.
Mit tett ez az ember? Ellopta a pénzüket.
Lajcsit leültették, Stadlert amikor csak tehetik bekaszlizzák. Győzikééket felfüggesztik, Farkasról mélyen hallgatnak, Habony azt csinál,amit csak akar,stb.
Ez az Orbán féle igazságszolgáltatás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.