Lázár János szerint az Oroszországgal szembeni szankciók annak lehetőségét nem zárják ki, hogy a magyar hadrendbe tartozó orosz technológia állagmegóvása megtörténjen.

A Miniszterelnökséget vezető minisztert csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kérdezték a honvédségi helikopterbeszerzésről, illetve arról, hogy szó volt-e erről a szerdai moszkvai tárgyalásokon. Lázár János elmondta, a szankciók hatályban vannak Oroszországgal szemben, de Magyarország szerint azokat nem lehet automatikusan meghosszabbítani, meg kell vizsgálni, adva vannak-e a fenntartásuk feltételei.

A miniszter közölte, a szankciók kizárják a katonai együttműködést, de a tárgyalások alapján nem tart kizártnak egy, a fegyverzet állagmegőrzéssel és használatával kapcsolatos megállapodást. Ez nem jelenti új eszközök beszerzését – jegyezte meg.

Egy másik kérdésre beszélt arról is, hogy már idén – reálisan év közepén – lehívhatnak egy részletet a paksi atomerőmű bővítésére fordítható 10 milliárd eurós orosz hitelkeretből.

Indoklásként elmondta, hogy 2017, 2018 és 2019-ben a költségvetésben már a kiadási oldalon szerepel a paksi erőmű bővítése, évenként változó mértékben, 250-500 milliárd forinttal.

A miniszter kapott kérdést a Malév adósságával kapcsolatos magyar-orsoz vitáról. Lázár János azt mondta, a jogi helyezte egyértelmű, Magyarországnak kedvez, az orosz követeléssel szemben bírósági ítéletek állnak.

Jelezte ugyanakkor, hogy ezt a kérdsét lezárt ügynek tekintik, de a jó viszony érdekében készek a kérdést megvizsgálni, és megállapodtak abban, hogy a következő egy évben Oroszország és a finanszírozó bank érveit mérlegelik.

Lázár János azt mondta, jelentős követelésről, 100-150 millió forintról van szó.

A kormányzati háttérintézmények átszervezéséről azt nyilatkozta: a munkához nagyobb felhatalmazást és mandátumot kaptak, mint kértek, Orbán Viktor kormányfő ugyanis mind a Fidesz elnökségének, mind frakciójának hozzájárulását elnyerte, szabad kezet kapott azoktól.

Mint mondta, az első döntések a tervek szerint február 24-én születhetnek meg, addig egyeztetések zajlanak az érintett háttérintézményekkel is. A még kérdéses hivatalok közül egyedül a nyugdíjbiztosítót nevezte meg Lázár János.

A házelnöknek a salgótarjáni kampányban tett kijelentésével Lázár János egyetért – mondta, megítélése szerint Kövér László a legkörültekintőbben és legvisszafogottabban fogalmazott. Hangsúlyozta: egy polgármesternek tárgyalóképesnek kell lennie a kormánnyal, az együttműködésre pedig Salgótarjánnak is szüksége lesz, mivel a büdzséjéből hiányzik 1,5 milliárd forint, és nincs költségvetése.

A gazdasági miniszter márciusban tesz javaslatot arra a kormánynak, hogyan érhető el, hogy már a 2017-es költségvetés is nullszaldós legyen, az állami szervezetek működésének dologi és személyi kiadásait ne hiánnyal tervezze. Hangsúlyozta ugyanakkor: ez a fejlesztések finanszírozására nem vonatkozik.

Arra válaszul, miért vehették igénybe kevesen a családi csődvédelem lehetőségét, úgy felelt: mert szigorúak a feltételek, saját magát helyezi pénzügyi gondnokság alá az, aki igényli.

Az azt firtató kérdésre, hogy a kormányfő moszkvai látogatásán szóba került-e a jobbikos Kovács Béla ügye, Lázár János kijelentette: a Fidesz és kormánya nem szokta a hazai pártok ügyét és a belpolitikai vitákat "kirakatba tenni".

A kormányzat energetikai céljainak megvalósítását firtató kérdésre úgy felelt: "árnyékra vetődnek", akik arról vitáznak jelenleg, mely intézmény felügyelje az állam által megvásárolt energetikai cégeket, mert ezeket még nem vásárolta meg az állam. Hozzátette: az sem biztos, hogy az ügyletek a 2018-as választásokig befejeződnek, de mintegy 500-1000 milliárd forintos tételekről van szó – közölte.

Arra a kérdésre, hogy felveti-e a korrupciói gyanúját, hogy a Szépművészeti Múzeum vezetője az informális politikai befolyása miatt adta oda Habony Árpádnak az épületet egy esküvőre, akinek ráadásul a tanúja is, úgy felelt: "nem, ez annak a gyanúját veti fel, hogy képes-e Baán László a Szépművészeti Múzeum helyzetét objektíven értékelni". Vizsgálatra az ügyben szerinte nincs szükség.

Lázár János válaszolt egy korábbi tájékoztatóján elhangzott újságírói kérdésre és elmondta, 2016 márciusában lép hatályba a levegő védelmével kapcsolatos kormányrendelet, amely kimondja, fásítani kell az olyan parkolókat, ahol 10 járművet el lehet helyezni. Ez korábban is így volt – jegyezte meg, hozzátéve: vizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehet megbüntetni a multinacionális nagy kereskedőket, hogy ha nincs elégendő zöldterület parkolóikban.

Beszélt az elektromos gépjárművek számára rendelkezésre álló töltőállomásokról. Mint mondta, 2017. január 1-jétől kötelezően létre kell hozni a töltőállomásokat, ehhez törvénymódosítás is szükséges.

Hozzátette: a vonatkozó rendelet szerint a parkolóházakban 100 várakozó helyből 2-t töltővel kell ellátni.

Lázár János elmondta, hogy az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) felszámolása zajlik, ott 2504 ember áll munkaviszonyban. Hozzátette: február 16-án a 2504 emberből 1949-et regisztráltak álláskeresőként, 832 embert már bevontak a közfoglalkoztatásba, 156-an a munkaerőpiacon helyezkedtek el, míg 747-en ellátásban részesült.

Közölte, 361-en nem részesülnek ellátásban, mert például nem adták be kérelmüket a kormányhivatalba.

Ha megszületik a felszámolásról szóló bírósági döntés, a kormány újabb lehetősége van, hogy segítséget nyújtson – mondta.

Elmondta azt is, a kormány február 24-én tárgyal az állami tulajdonba került Fiumei úti sírkertről, amely a tervek szerint 2018-ra lehet a nemzeti emlékezethez méltó temető, ennek több milliárdos költsége van.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
10 milliárd eurós orosz hitel.

Nem leszünk gyarmat mi elvtársak?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Lázár meg is indokolta miért kellett Viktorunknak lefeküdnie. Mit tud kezdeni egy 10 milliós nép egy 150 milliós néppel ? Egér és elefánt mese. És én értem is. Azt, hogy miért kell önként lefeküdni, azt már nem egészen értem. Ám ha belegondolok, hogy Németországnak mennyi lakosa van, kezdek elbizonytalanodni. A németeknek akkor miért nem kell lefeküdni ?
papa.49
@simmering73: Én más szóval jellemezném de nem akarom kitiltatni magam!!!
F_Viktor
@justhpeter: Írod:
"Egér és elefánt mese. És én értem is."

Én nem értem, EU-tagállamok népessége 499 millió fő,
míg Oroszországé 143,5 millió.
volvós
A " baráti " lengyel sajtó ezt más ( erotikus ) szavakkal írta meg ...
Desischado
Eladott minket az oroszoknak ez a féreg. Remélem, megérem még, amikor felkötik érte!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.