Németországban a lakosság többsége szerint sikertelen lesz a menekültek társadalmi integrációja egy pénteken ismertetett felmérés alapján, amely egyebek mellett azt is kimutatta, hogy csökkent az Angela Merkel kancellár menekültügyi tevékenységével elégedetlenek aránya és a javult a kormányfő személyes megítélése a januárban regisztrált ötéves mélyponthoz képest.

A ZDF országos közszolgálati televízió megbízásából végzett közvélemény-kutatás alapján a németek 54 százaléka számít arra, hogy nem sikerül a menekültek integrációja, míg 41 százaléka bízik az integráció sikerében. A bizakodók aránya az ellenzéki Zöldek táborában a legmagasabb – 60 százalékos –, és a legnagyobb parlamenten (Bundestag) kívüli párt táborában, az Alternatíva Németországnak (AfD) támogatói között a legalacsonyabb, 3 százalék. Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU pártszövetség szavazóinak többsége, 52 százaléka bízik a menekültek beilleszkedésének sikerében, a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) bázisában 54 százalékos a bizakodók aránya.

A németek nagy többsége, 58 százaléka üdvözölné, ha a menekülthullám miatt ideiglenesen visszaállított határellenőrzést akkor is fenntartanák, ha az gazdasági károkat okozna, míg 38 százalék ezt nem tartaná jónak. Még nagyobb többség, 88 százalék gondolja, hogy az EU-ba érkező menekülteket nem sikerül arányosan elosztani a tagállamok között, és csupán 10 százalék bízik ebben.

Az Európai Unióban a németek mindössze 4 százaléka szerint van minden rendben, és 39 százalék szerint a közösség nagy gondokkal küszködik. További 48 százalék szerint az EU súlyos válságba jutott, és 7 százalék szerint a szétesés határára került.

Ugyanakkor a belpolitikában a többség stabilitásra számít, 75 százalék szerint a koalíció kitart a 2017 őszéig tartó ciklus végéig, és továbbra is a jelenlegi felállás, a nagykoalíció támogatottsága a legnagyobb a felmérésben felkínált koalíciós variációk közül.

A kutatás alapján ugyan továbbra is nagy az elégedetlenség Angela Merkel menekültügyi tevékenységével, de tovább folytatódott az elégedettek arányának növekedése és az elégedetlenek arányának csökkenése. A közszolgálati televízió megbízásából készített kutatás szerint jelenleg 47 százalékos az elégedettek aránya, szemben a január végén mért 41 százalékkal és az egy hónappal ezelőtti 39 százalékkal. Az elégedetlenek aránya 50 százalék, míg január végén 54, január közepén 56 százalék volt.

A ZDF Politbarometer nevű kutatása alapján tovább emelkedett mindazok aránya is, akik szerint Németország sikerrel birkózik meg a menekültek nagy számával. A bizakodók aránya jelenleg 43 százalékos, a január végén mért 39 százalék és a január közepén regisztrált 37 százalék után. Mindeközben 60 százalékról 57 százalékra, majd 54 százalékra mérséklődött azok aránya, akik szerint Németország nem tud megbirkózni a menekülthullámmal.

Kismértékben Angela Merkel személyes megítélése is javult. A politikusok munkáját általában véve egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán értékelhetik a megkérdezettek a ZDF kutatásában. A kancellár teljesítményét ezúttal 1,1 pontra értékelték. Angela Merkel januárban 1,0 pontot kapott, ez 2011 ősze óta a legalacsonyabb érték.

A CDU/CSU a szavazatok 36 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás, ami 1 százalékpontos csökkenés január végéhez képest. Az SPD támogatottsága 1 százalékponttal 25 százalékra emelkedett. A Bundestag ellenzéki oldalán a Zöldek a szavazatok 10 százalékát szereznék meg, a Baloldal támogatottsága pedig 9 százalékos. Bejutna a Bundestagba a liberális FDP is, amelyre a választók 5 százaléka szavazna, és a legtöbb elemző szerint jobboldali populista AfD is, amely 10 százalékon áll.

A szavazókorú népességet reprezentáló felmérést a választási kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette a ZDF-nek 1289 ember megkérdezésével február 16. és 18. között.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szókrakész
"88 százalék gondolja, hogy az EU-ba érkező menekülteket nem sikerül arányosan elosztani a tagállamok között, és csupán 10 százalék bízik ebben."

És ebben van elrejtve a varázsige.
Szókrakész
"Az Európai Unióban a németek mindössze 4 százaléka szerint van minden rendben,"

Tehát Merkelnek valójában 4%-s a támogatottsága.
Egy 80 milliós nemzetnél ez nem sok.
Ez se 2/3.
fekete
Ezek es a munka? Mar Karacsonykor bemutattkoztak Merkelekna'l! Igaz oda csapatostul me-
hetnek.Megerdemlik,ok eltek,haltak a Muhamedokert,es a Hassza'nokert!
Bercifiu
Francia országban történt merényletek igazolják, hogy 2. generációs migránsok voltak a merénylők.
Ezeket nem lehet európai normákra kényszeríteni, vallási fanatikusok.
Kíváncsi lennék rá, hogy keresztény ember hogy tudna megélni az iszlám környezetben?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.