A magyar kormány nemzetstratégiája a visegrádi együttműködés keretében is a külhoni magyarság megerősödését tartja szem előtt – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton a felvidéki Révkomáromban tartott ünnepi ceremónián, amelyen Fazekas Lászlóval, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökével aláírta az egyház magyar gyülekezeteinek egymilliárd forintos támogatásáról szóló szerződést.

A magyar kormányzati támogatást, amelyet Balog Zoltán az összetartozás üzenetének, Fazekas László pedig történelmi jelentőségűnek nevezett, a felvidéki magyar gyülekezetek megerősítése mellett a lelkészi szolgálat megerősítésére, az oktatásügy fejlesztésére és különböző létesítmények kialakítására szánják.

Balog Zoltán kiemelte: amikor Magyarország együttműködik a visegrádi négyekkel, akkor soha nem felejti el azt a célt, hogy az európai ügyben kialakult jószomszédi kapcsolatokból a külhoni magyarság erősödése jöjjön ki.

"Szomszédsági kapcsolatok, a magyarság megerősítése és a visegrádi négyek szavának hallatása Európában, ezek összetartozó dolgok" – hangsúlyozta a miniszter. Felidézte, hogy az Antall-kormány egyik nyilatkozatában a magyar külpolitika három alappilléreként jelölte meg a határon túli magyarsággal való kapcsolatok erősítését, a jó szomszédságpolitikát és az Európai Unióba való törekvést. Ez a három dolog most Balog Zoltán szerint új módon kapott hangsúlyt.

"Ki gondolta volna, hogy Szlovákiával, a visegrádi négyekkel és a balkáni országokkal együtt fogunk küzdeni Brüsszelben azért, hogy értsék meg, hogy mit jelent Közép-Európa" – fogalmazott, hozzátéve: ott olyan politikusok akarnak "döntéseket lenyomni a torkunkon" akik nem vették észre, hogy már egy egységes Európa van, és nem lehet a volt kommunista felét egy leoperálható vakbélnek nyilvánítani.

Balog Zoltán kijelentette, hogy a magyar kormány nemzetstratégiája egy Kárpát-medencei térségben gondolkozik, és a közelmúltban kiegészült egy eddig példátlan gazdaságerősítő programmal is, amely a Vajdaságban valósul meg, 30 milliárd forintból.

Balog Zoltán a keresztyén egyháznak jóváhagyott magyar kormányzati támogatásról szólva úgy fogalmazott, hogy ezt az összeget lehet soknak és kevésnek is nevezni, de ebben az összegben nem a forint a lényeg, hanem "az az üzenet, ami azt jelenti, hogy összetartozunk".

Rámutatott: a támogatás segít abban, hogy az összetartozás ne csak egy eszme, hanem valóság is legyen. Kifejtette: az összetartozás valamikor természetes volt, ma viszont sokan természetellenesnek próbálják beállítani, ezért is fontos – többféle szempontból is – csökkenteni a meglévő távolságokat.

"Nekünk ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy az a távolság, amit nem kilométerben mérnek, csökkenjen" – hangsúlyozta a miniszter, rámutatva: a jó határ menti együttműködések és gazdasági fejlődés mellett a lelki, szellemi, kulturális kapcsolatok építésére is szükség van mert az előbbiek az utóbbiak nélkül nem hozzák meg a kívánt eredményt.

Balog Zoltán a támogatás célválasztásával kapcsolatban elmondta: a történelem során többször is bebizonyosodott az egyházi közösségek stabilitása és szerepe. "Ha nagy a baj, csak az egyházak maradnak (...) a politikai képviselet hol ilyen, hol olyan, bízunk benne, hogy erősödik, de amik maradnak azok az egyházi közösségek" – fogalmazott a miniszter. "Oda érdemes adni, ahol van erő hozzátenni" – mondta, rámutatva: nagyon fontos hogy egy támogatás ne lanyhulást eredményezzen, hanem olyan befektetés legyen, amely megsokszorozza önmagát.

Fazekas László püspök beszédében rámutatott az egyház nemzetmegtartó és a felvidéki magyarság körében betöltött szerepére, olyannak nevezve azt, amire lehet jelent és jövőt építeni. Kiemelte: az egyháznak ez a szerepe fokozottan jelentős a kisebbségben élők, így a felvidéki magyarság számára.

A püspök elmondta: a mindennapi küzdelmekhez a hit és kitartás mellett más eszközökre is szükség van, és ilyen eszköznek tartják ezt a támogatást is, amelyet okosan, megfontoltan és nagyon figyelmesen akarják felhasználni a nemzetmegtartás céljaira.

"Aki könyörül, azon könyörülni fognak, aki adni mer, az kapni is fog" – hangsúlyozta beszédében Fazekas, hozzátéve: a magyar kormányzati támogatás olyan befektetés lesz, amelyet Magyarország sok nap múlva megsokszorozódva talál meg a hitéletében és értékeihez való ragaszkodásában megerősödött felvidéki magyarságban.

Az egymilliárd forintos keretösszegű támogatást az egyház kérése alapján tavaly decemberben hagyta jóvá a magyar kormány, annak odaítélését Balog Zoltán jelentette be ugyancsak decemberben a felvidéki Somorján, amikor a Csallóköz legrégebbi egyházi épületének külső felújítása alkalmából tartott hálaadó istentiszteleten vett részt.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Nagy lófaszt kapnak a szlovákok, legfeljebb az ottani fütyiszes pribékek jutnak pénzhez...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bakegya
Rohadjatok meg-egy kurva fillér adót se fizetek többet itthon!!!
pbalage
volfika erre most biztosan azt mondaná, hogy ez nagyon helyes.
Kár, hogy pont ennél a cikknél kopott el nála az internet.
Toby
Aha ! Nézzük, melyek a tények ! A szlovákiai magyarság megüzente a nemzethy hadffyaknak, ,hogy nekik Szlovákiában is jó soruk van, igazán nem is tolongtak a magyar állampolgárságért, az útlevelekért, ezt tudomásul kellettg venni a Jobbiknak is, ezért el is fordultak a szlovákiai magyarságtól, mentek délvidékre, Szerbiába, irodát nyitni.
Narancsbőröséknek sem jött be az .500.000 magyar nemzetiségű szavazat-elvárása a fideszre, Szlovákiából, ezért erdélyeztek, tomjén máésodik bejelentetlakésa is Erdélyben van, hogy összegyűjtse a birkabogyókat 2018-ra ! Ehhez kell még egy kis szerbiai magar szavazat is, Kárpátalja sem remekel az imádatban, oda is nyomni kellet a közpénzt, teháét vissza kellett térni ismét a szlovákiai magyarsághoz, mert hogy a szlovéniai, a horvát és a burgenlandi magyarság jól el van a csürhekormány uralma nélkül is, az tuti és ezt tudják is a karámban !
Ehhez kell az egyházi támogatás megszerzése is ! Ez a közpénz útja és lényege kifelé !
papa.49
Nagy lófaszt kapnak a szlovákok, legfeljebb az ottani fütyiszes pribékek jutnak pénzhez...
lópicigáspár
2018-ra választó vásárlás! Itthon már újakra nemigen számíthatnak, hogy hűljön rájuk a bőr!!!
namihami
Soron következnek az ausztriai magyarok.
Nekik még nem adott néhány milliárdot a nemzeti kormány, pedig ott is élnek magyarok.
Igaz, azok le se sz@rják a Gazdit, a kormányával együtt. Márpedig, ha nincs voks, akkor coki nekik.
Január
Nagyon közeleg 2018, kellenek a szavazatok.
Jó lenne a az itteni magyarság igényei is figyelembe lennének véve! Itt mindenki kap mindent kivéve a honi állampolgárokat. A gazdaság fejlesztése itt is nagyon szükséges lenne, mert előbb-utóbb nem lesz, aki adózzon, - és akkor majd a regnálók a hatalom megtartása céljából sajátjukat adják a szavazatokért?
Azért mi nagyon gazdagok lehetünk, ha egész Kárpátmedence gondját a nyakunkba tudjuk venni, és megoldani, vagy van hitel?
lampa laz
Na most ezek után kicsodálkozik még azon, hogy utáljuk a külhoni magyarokat?
Mi itt azért adózunk, hogy ez a tróger tolvaj bagázs ellopja, meg osztogassa a határon túlra. Húzzanak az ótvaros picsába a felkarolt magyarjaikkal együtt.
justhpeter
Legalább imádkoznak rendszeresen az itthoni csóró polgárokért ?
nevemnick
Azért annyit kell tudni, hogy a felvidéki magyarok többsége a 2011-es népszámláláskor (458 467 fő) 63,25%-a római katolikus volt.
lampa laz
@nevemnick: ja, de ez a blogcsótány református, azoknak majd valamelyik katolikus viszi ennek a többszörösét.
nusika
@Horizont: ...Magyarországon adóemelés...az egészségügyi szolgáltatási járulék összege havi 6930 forintról - 2016-tól - 7050 forintra emelkedik. Sok kicsi sokra megy... nekünk nem ad senki, semmit !!!
lampa laz
@lampa laz: bocs, a csótány az balog...
gonzales
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Cicamama55
@nevemnick: Nagyon egyetértek! Magán azon elképedek, hogy minden irányban ontja a pénzt, csak a saját népére nem fordít semmit. Hazánkban is az elmúlt időszakokban a református egyház került náluk előtérbe. Az elmúlt években megritkították a vasárnapi katolikus mise közvetítését is a televízióban.Ugyan csak azoknak, akik a köztévé csatornáival rendelkeznek. S hát ebben a pénztelen világban a kormány a reformátusok számára -ha jól emlékszem-Budán, református iskola és templom létesítését ígérte, átad nekik területet, felújít...Az én ismeretségemben több olyan ember van, akik MSZMP tagok voltak régen, magas posztokat töltöttek be, majd "ejtőernyősökként" jó állásba kerültek a rendszerváltáskor, s utána mellüket verve azt hangoztatták, hogy ők mindig gyakorolták a református vallásukat...Annyira gyakorolták ők azt, mint én a párttagságot! Életemben nem voltam párttag, nem volt csak imakönyvem. A Fideszben sok ilyen piros könyves "elkötelezett" ember ül. Hogy mihez elkötelezett? A mindenkori körülményekhez.
papa.49
@Cicamama55: Az ilyen manusokat nevezem én ,,magamistáknak,,!!!
KERKA
Amikor ilyeneket olvasok, na akkor emelkedik meg a vérnyomásom. Az egészségügy romokban, az oktatás gyalázatos állapotban, a fiataljaink külföldre mentek, mert elüldözték őket, a rokkant nyugdíjasok éheznek,és ennek a református egyházi ripacsnak_ az egyházának szégyenének van pofája milliárdokat máshol szétszórni?! Mit képzel ez a Fideszes szellemi roncs!?Hiszen a felvidéken alig élnek már magyar reformátusok, ott mindenki evangélikus. Na de akkor is, itthon nem lehet azt a pénzt a nyomorgókra költeni.? Szégyentelen Balog, meg a keresztény demokrata bandája!
Desischado
Ennek a baloghnak már nagyon elkelne egy kötél! Nem sül le a bőr az azbeszt vastagságú pofájáról?! Itt éheznek, nyomorognak nagyon sokan, és a többiről már nem is beszélek, de Nyanya leírta. És akkor kidobjuk a pénzt az ablakon?! Ennyire sz@r a helyzet itthon? Már nincs annyi hívő, vagy mi? Ezért herdáljátok el a közpénzt, szavazatokért?! Hogy rohadnátok meg egytől egyig!
Kamcsatka
Szerintem a Ficoék ennek a töredékéből is elmehettek volna kurvázni, és mindenki jobban járt volna.
micfild
@papa.49: De pont elég, ha kiprédikálják a templomban, hogy szavazni kell majd a magyar választásokon a FideSSre...és az ottani nyöddijasok meg is teszik.. és megteszik még a rég meghalt rokonok is.. Erdély- Felvidék- Vajdaság és Kárpátalja.. ezek fogják megnyeretni 2018ban a fideSSel a választást...Orbánék pontosan tudják, hogy már csak velük nyerhetnek...ezért vannak ezek a támogatások...
Amugy idehaza is. az elmaradott térségekben kiemelnek 1-2 embert.. aki amugy is meghatározó személyisége a falunak...és aki majd megmondja- kiprédikáltatja a templomban kire kell szavazni...és aki másra szavaz.--- majd nem kap segélyt...vagy közmunkát...Muszáj elismerni.. ügyesen csinálják. Ezzel a módszerrel demokratikusan sosem fognak a hatalomból kikerülni.
eye
Ha már most ennyit adnak, mennyit fognak adni a választások előtt a szlovákiai, ukrajnai, romániai, szerbiai, horvát magyaroknak?
A szlovéniai és az osztrák magyarokról nem sok hír van, talán azért, mert tőlük pénzért sem remélnek túl sokat.

Pénzért (persze a mások pénzén) mindent és mindenkit megvenni. Ezek csak ehhez értenek mert ezeknek a pénz az úr.
papa.49
@micfild: Csak a csaláshoz értenek semmi egyébhez, valóban ezt a bandát már csak erővel lehet eltakarítani!!!
karma1
@lampa laz: 17.36-ra: Nyuszika! Csak engem ne utalj meg, lecci, lecci, en egy kurva buznyakot nem kapok - igaz, el se fogadnam azt a Judaspenzt -, sot, nekem meg a befizetett nyugdijjarulekom is eloszlik otthon. Nagyon remelem, hogy nem a csuti csungohasu meg a bandaja hasznalja, mert nem nekik fizettem be!!!

Es az a magyar, aki nem el otthon, es megis szavaz, az egy k@csog!!! (Barmire, kvota ellen, vasarnapi nyitvatartas ellen, szemelyi valasztasoknal, BARMIRE!
Aki nem el otthobn, ne szavazhasson! Ez a rohadek se importalhasson semmifele szlovak, erdelyi, karpataljai, tiroli, mittudomenmilyen nemzetisegu szavazokat EGY IDEGEN ORSZAGBOL SE!!!
lampa laz
@karma1: bocsánatot kérek Tőled és a hozzád hasonló gondolkodású határon túl élő magyaroktól. Kizárólag a fideszhez közelálló, megvehető, az országhatár közeleső részein lakókra értettem, mive ide talicskázzák a pénzünket, a szavazatok fejébe.
Persze én azt is tudom, hogy Te nem értettél félre...
karma1
@lampa laz: Persze, hogy nem ertettelek felre, de azert jo, hogy megnyugtattal...:o)))
Es igen, en annyira igyekeztem, hogy jo messzire jussak a fide$$ mellol...:o))
MInden Propis tarsammal egyutterzek, akik azon az oldalon allnak, mint en... Remelem, valami elindult vegre ... Nem szabad meghatralniuk, nem szabad engedniuk, hogy ledaralhassa oket ez a bunozo banda...;
Bercifiu
Zoli fatyám! Inkább a gázszámlát fizettétek volna.
dr. prédikátor
A jó krva anyátokat!!! Annak a milliárdnak nem volna jobb helye itthon!!!???te meg te bukott kántor!!! inkább kösd fel magad!!!
szép új világ
Megkezdődött a külföldi szavazatok felvásárlása.
kukac50
Eltüntetik az adófizetők pénzét! Orbán azért fizet,hogy valaki szóba álljon vele!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.