A kórházi fertőzésekkel kapcsolatos elkeserítő helyzetet mutatja be az a nyílt levél, melyet kedd hajnalban közölt Facebook oldalán az "1001 orvos hálapénz nélkül" néven működő csoport. 

A nyílt levél szerint Magyarországon egy év alatt többen vesztik életüket kórházi fertőzésekben, mint közlekedési balesetben, és triviális problémákkal kórházba kerülő betegek is meghalhatnak olyan kórokozóktól, amelyeket már az intézménybe kerülésük után szedtek össze.

A levelet megfogalmazó orvosok szerint:

a minimumfeltételek hiányáról és a kórokozók terjedésének mértékéről a kormány és az állami ellenőrző szervek évek óta tudnak, ennek ellenére nem tesznek semmit. Ráadásul az adatokat évek óta titkolják és nem átlátható formában bocsátják a szakma és a nyilvánosság elé.

A forráshiány mértékét ilyen döbbenetes mondatokkal illusztrálják az orvosok:

Vannak kórházak, ahol még a sterilizáló is leállt, a WC-t nem lehet lehúzni, a beteget nem lehet elkülöníteni, nem jut tiszta pelenka, nincs fertőtlenítőszer, a vezetők visszamondják a takarítást, mert nincs rá forrás. Előfordul, hogy egy kéztörés ellátása után belehal a beteg a kórházi baktérium okozta bélgyulladásba, vagy lélegeztetőgépen végzi egy gyermek, mert a mandulaműtét során kórházi, terápiarezisztens kórokozók támadják meg.

A levél végén egy ötpontos felhívást intéztek a kormányhoz az orvosok:

1. Bocsásson azonnali, rendkívüli segítséget (pénzügyi forrást fertőtlenítő szerekre, gyógyszerekre és egészségügyi szakszemélyzetet) a kórházi osztályok bakteriális fertőzésének megállításához!

2. Osztályokra lebontva készüljön nyilvános értékelés a WHO szempontjai szerint. Ez alapján készüljön azonnali higiénés cselekvési terv.

3. A Kormány biztosítsa az ÁNTSZ függetlenségét, ne tagolja a minisztériumi bürokrácia alá!

4. Hozzák teljes nyilvánosságra a fertőzéssel kapcsolatos adatokat. A szakmai szervezetek részletes, teljes körű tájékoztatása mellett a nem szakértő társadalmat is érthetően informálják!

6. Teljes transzparenciát! Az ÁNTSZ tegyen eleget törvényben meghatározott kötelezettségének és hozza nyilvánosságra, hogy mely egészségügyi intézmények teljesítik az érvényben lévő minimumfeltételeket!

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@picike: Nem mindent lehet otthon gyogyitani. En sem vagyok a korhazak hive, nemcsak nalunk ahol ennyire lezullott szinten van minden, de meg nyugaton sem. Azonban van hogy rakenyszerul az ember.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
colibri
A fidess kormány tudatosan pusztítja az egészségügyet. Az első döntéseik egyike az volt, hogy saját maguknak jelöltek ki kivételes ingyenes eü intézményt és szolgáltatásokat, minden egyéb arról szól, hogy a többiek le vannak ...
Bercifiu
Tisztelendő Ür! A külföldre küldött pénzt miért nem hagyták itthon az egészségügyre?
Rohadék szemétládák.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél