Megváltozhat a Nyugat-Európába tartó migránsok útvonala, így akár Ukrajna, Oroszország és Grúzia felől érkező bevándorlókra is számítani lehet – mondta a Magyar Honvédség (MH) vezérkari főnöke csütörtökön Debrecenben.

Benkő Tibor vezérezredes a Debreceni Egyetemen tartott előadásában a legfrissebb felderítési adatokra hivatkozva azt mondta, több útvonalat "lehet látni", ha a migránsok ezt – azaz a Fekete-tenger keleti partvidékéről kiinduló – útvonalat választják, akkor "további előkészületekre van szükség".

Nem kizárt, hogy a magyar-román határ mellett a magyar-ukrán, az ukrán-szlovák, sőt akár a lengyel határ is érintett lehet – fogalmazott a vezérkari főnök.

Készül a honvédség: Ukrajna felől is beindulhat a menekültáradat

Benkő Tibor az egyetem dísztermét megtöltő érdeklődők előtt kifejtette, az adatok azt mutatják, hogy a következő időszakban fokozódni fog az Európára, illetve Magyarországra nehezedő migrációs nyomás. Vélekedése szerint nem lehet arra számítani, hogy a migránsok száma csökkenni fog, ezt jelzik többek között a görögországi események, a macedón határon történtek, illetve a menekültáradat megállítása érdekében tett osztrák lépések is.

Az elmúlt időszakban emelkedett a Magyarországra illegálisan érkezők száma, volt olyan nap, amikor számuk a kétszáz főt is elérte – mondta a vezérkari főnök. A Magyar Honvédség ezért megerősíti és bővíti a határ menti jelenlétét – tette hozzá.

A tavaly a déli határszakaszon felállított műszaki határzárra kitérve emlékeztetett, a honvédség júliusban kapta meg az ideiglenes biztonsági határzár tervezésére és megépítésére vonatkozó feladatot, akkor, amikor a január óta eltelt időszakban már 38 ezer migráns érkezett az országba.

A vezérkari főnök elismeréssel nyilatkozott a munkában részt vevő katonákról, akik szavai szerint becsületesen helytálltak.

A videóbejátszásokkal színesített előadásában elmondta, a magyar-szerb zöldhatárt lezáró, 170 kilométer hosszú kerítés szeptember 14-re készült el, az építési munkák pedig a migránsok útvonalának áthelyeződése miatt a magyar-horvát határszakaszon folytatódtak.

Ebben a munkában több mint hétezer katona és polgári dolgozó vett részt, jelenleg pedig 1500-an vannak készenlétben és végzik a déli határ mentén a felderítési és a járőrözési feladatokat – tette hozzá Benkő Tibor.

A vezérkari főnök előadásában kitért arra is, a menekültválság kiszélesedése miatt a problémával az EU mellett már a NATO is foglalkozni kezdett, a katonai szervezet a jelenlegi legfontosabb feladatának az embercsempészek elleni küzdelmet jelölte meg a Földközi- és az Égei-tengeren.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@lópicigáspár: Egyszeruen csak hulye, es probal ezerrel megfelelni az elmebeteg fonokenek. Miota is tart az ukran haboru? Jo par eve, es valahogy nem az ukran szazezrek akarjak elhagyni a hazajukat, hanem a szirek, afganok, sokkal messzebbrol...

Kulonben te nagyon hulye Benko", te mit fosol elore? Nem tudtad, hogy a vezired osztogatta esz nelkul romannak, ukrannak a magyar kettos allampolgarsagot? Mi van? Nem akarod beengedni a MAGYAROKAT Magyarorszagra? Vegre legalisan lenne ma.o.-i lakcimuk a nyugdijfelvetelukhoz!

Legalabb a fonokeiddel egyeztess, te idiota!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szókrakész
@Butautáló: Pont a feladatuk teljesítésére kapják.
Az egész csak egy show műsor.
magyarbakancs
Ere a nyugati országok elkezdik visszapaterolni ki nálunk regisztráltak, mert ott nem tudják el látni őket-mit fogunk akkor csinálni?
Mert az Eu-ra nem számíthatunk ha meg lesz a népszavazás miből fogjuk őket itt tárolni,etetni?
Bele gondolt valaki?
Szókrakész
@karma1: Ha Erdogan azért kapja a pénzt, hogy..., akkor miért nem őt csesztetik úgy, mint minket?
Ha tudják, hogy Erdogan a kurdokat lövi, ha tudják konkrétan, hogy csak tzsarol, ha tudják konkrétan, hogy...
Akkor mi a lópéniszért nem intézkednek, tesznek ellene semmit a pénzosztáson kívül?!?!?!
Csak azért mert kéz kezet mos.
A nyugat nyakig benne van ebben a migráncs balhéban.
És mint már régebben is írtam, Viktor a kerítéssel és üzengetéseivel nem minket magyarokat véd, hanem...
De nem is folytatom, mert...
Butautáló
@magyarbakancs: 1300 ember étkeztetése ekkora gond lenne? Pláne, hogy az egészet az EU fizetné? Sok a hiszti magyarban a semmiért! Orbán megfertőzte az egész népet!
karma1
@magyarbakancs: 1294 menekult befogadasarol, ideiglenes ellatasarol lenne szo, amire az Unio KULON PENZT adna,... Ne felj, ezt elfelejti hozzatenni a kis G, hogy ezt nem neki kell kikohogni a magyar budzsebol...
karma1
@Szókrakész: Ne jatszd mar az ertetlent, ember! Torokorszagban FIZIKALISAN mar tobb mint egymillio menekult van, itt meg egy se, mert mind tovabb akar utazni Nyugatra! Kit kell nekunk jelenleg ellatni? A rankeso kvota is csak 1294 emberrol szol: Ujpalotan, ahol laktam, a hazsorban 2800 ember lakott... Ne mondd mar, hogy ennyi embert nem lehetne MENEKULTstatusszal ellatni, ami nagyon korlatozott jogokat jelent, allando megfigyelessel egybekotve...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.