A kormány mellett a Fidesz, a KDNP és a Jobbik vesz részt azon a találkozón, amelyet a betelepítési kvótáról tervezett népszavazás ügyében hívtak össze.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a megbeszélés előtt a népszavazás körülményeinek tisztázásával indokolta az egyeztetés összehívását újságíróknak.

Az alaptörvény módosításának szükségességét firtató kérdésre kifejtette: a menekültekről nem lehetne népszavazást tartani, mert nemzetközi jogszabályok vonatkoznak rájuk, a kötelező betelepítési kvóta azonban nem róluk, hanem egy eljárásról szól. Értékelése szerint a referendum egyszerre szól a kvótáról és az európai demokráciáról. A kormánypárti politikus utóbbit azzal magyarázta: az unió jogalkotó szervei olyan jogkörben hoznak döntést, amit nem adott át nekik senki.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője úgy értékelt: a népszavazásnak a jövő generációi szempontjából is van tétje, mégpedig az, hogy milyen ország lesz Magyarország. Szakmai kérdésnek tartotta az esetleges alaptörvény-módosítást, szavai szerint ezt meg kell vitatni.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője azt mondta: bízik benne, hogy a kormánypártok is nemzeti ügyként kezelik a problémát. Megjegyezte: nem gondolja, hogy az alaptörvény módosítása nélkül végre lehetne hajtani a népszavazást. Szerinte ügyes diplomáciával és külpolitikával Magyarország példát mutathat más tagállamoknak és "lavinát indíthat el".

A tanácskozáson Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Héjj Dávid, a miniszterelnök feladatkörébe tartozó ügyekben szükséges társadalmi és kormányzati egyeztetéseket koordináló miniszterelnöki biztos képviseli a kormányt.

Az MSZP és az LMP országgyűlési frakciója nem képviselteti magát az egyeztetésen.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

preparátor
Kivel egyeztessenek még? Azokkal, akik nem akarnak erről a fontos kérdésről népszavazást?
Hellcat
Mennyi menekültről is lenne szó? 1300?
szép új világ
1300 ember tényleg nem sok. El lehetne vinni őket Felcsútra. Reggel felültetnék őket Orbán kisvasútjára és egész nap utaztatnák őket oda-vissza és mindjárt meglenne a nagyvezír által vizionált napi 7000 utas.
Pestilence
Pillantás a jövőbe. Összeborul a fidesz és a jobbik. Már rég óta esedékes. Jaj de jó lesz! Tele lesz az ország üres stadionokkal és az itthon maradt pár millió ember minden sarkon megcsodálhat egy-egy fajvédő szobrát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.