A választópolgár megint csak nézhet, hogy mi van ezzel a fránya költségvetéssel. Már mindenki azt hitte, hogy megnyugodhat, hiszen az idei Büdzsé olyan nehéz szülés volt, hogy majdnem császározni kellett, de végül mindenki osztatlan örömére sikerült megalkotni

Forrás: ctrlma.hu
Feltöltő: azandras
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

azandras
Én nem vagyok közgazdász, de előre ki tudtam számolni, hogy ez a költségvetés kuka. Például abból, hogy az elmúlt három hónapban 17 ezer embert pakoltak ki az utcára! Elvtárzsaknak nem sikerült!
nanena
Veres vezetésével kidolgoztatni egy költségvetést!? Ez a gáz.
azandras
Én mondjuk azt nem értem, hogy a többi európai országban sikerült előre kikövetjkeztetni a várható problémákat. Ott nem kell költségvetést módosítgatni, nemhogy egy újat beterjeszteni! Magyarországon a szakértők egyértelműen jelezték, hogy ez a költségvetés nem jó! Kockázatos. Csak ez a balfék kormáény nem hallotta meg.
KunczeGabor
Kedves azandras, a többi országban sem sikerült kikövetkeztetni a várható problémákat, mindenütt újraszámolják a 2009-es terveket. Ettől persze nekünk nem lett jobb, mert az igaz, hogy a költségvetésről az elfogadása pillanatában lehetett tudni, hogy nem áll majd meg a lábán. Ezt a parlamenti vitában többen elmondták. A világgazdasági válság az egy dolog, de azt be kell ismerni, hogy a problémáink kisebbek lennének, ha nem követjük el mindazokat a hibákat, amelyeket elkövettünk ez elmúlt hat évben.
azandras
Tisztelt Kuncze Gábor!

Fontosnak tartom, hogy ezen a fórumon kimondja: "hogy a problémáink kisebbek lennének, ha nem követjük el mindazokat a hibákat, amelyeket elkövettünk ez elmúlt hat évben".

Abban egyetértek természetesen, hogy a válság világméretű és számos paramétere ma még nem ismert. Ám azt már évek - ha nem évtizedek óta - tudjuk, hogy a nagy táradalmi alrendszerekben változtatásokra lenne szükség. Számos mostani kiesés ebből a problémából adódóan kódolva volt.

Abban tehát egyetértünk, hogy majdnem minden országban komoly problémát okoz az, hogy a várható eseményeket meghatározzák, de legalább nem néznek a levagőbe.

Tudja, ha szemetes az utca akkor lehet úgy sétálni, hogy csőlátással egyenesen magunk elé tekintünk és nem nézünk le, akkor ugye a szemetet nem látjuk és már nem is szemetes. Ez is egy megoldás, csak egy idő után felér a szemét a horizontig. Magyarországon ez történt.

Számomra az a leginkább megdöbbentő, hogy itt - részben a rossz struktúra fenntartására - ezermilliárd forintokkal növelték az államháztartás hiányát. Ennek eredményeként ma per kopf IMF hitel nélkül majdnem kétmillióra rúg az államadósság. Tehát magyarán feléltünk egy halom pénzt mostz meg nézünk bambán, hogy mértektelenül el vagyunk adósodva.

Ami a legjobban fáj az egészben, hogy ezeket a hibákat az unokáink is fizetni fogják.

Tudja valamit azért megjegyeznék! Az egész hazai problémának a gyökerei - kérem ne értse félre - de a politikai elitben keresendőek valahol. Jómagam is gyakran publikálok, ráadásul fiatalemberként tanulmányaimati is a poltika illettve politikatudomány területén végzem, és egyszerűen megdöbbentő, hogy akár egy önkormányzatban, akár a parlamentben milyen kvalitású emberek ülhetnek bent. Ha én ilyen módon végzem a munkámat, ahogy ez a kormány vagy éppen az elit kollektíve tett, akkor adott esetemben minimum kirúgnak a munkahelyemről.

És ami különösen fák nekem mint választópolgár: Lehet hogy ezt az ominózus őszödi beszédet manapság senki sem veszi komolyan, de jómagam neveltetésemből adódóan is egy morális katasztrófának tekintem ezt az egészet.

Ennek a kormánynak maguk is részesei voltak, tehát a felelősség nyilván a maguké is.
KunczeGabor
Ami a felelősséget illeti, továbbmegyek. Szerintem személyesen az enyém is, mert nem tudtam megakadályozni.
Ha ennyire figyelemmel kíséri az eseményeket, akkor talán emlékszik a számos kísérletre, amikor egy-egy elosztási rendszert jól-rosszul megpróbáltak átalakítani. Mindig lehetett partnereket találni a tüntetésekhez, a társadalmi ellenállás megszervezéséhez. Amikor viszont osztogattak (-tunk), soha nem volt tiltakozás. Nem csoda, ha különösen választások közeledtével a politika a könyebb ellenállás irányába ment. Megjegyzem, most is valami hasonló következik majd. Nagy a baj, jönnek a reformfelvetések és menetrendszerűen érkezik majd a tiltakozás is. Sokan még mindig nem veszik tudomásul, hogy az állam annyit oszthat, amennyit adók és járulékok formájában betettünk. Ha kevesebbet akarunk fizetni, kevesebbet lehet osztani is. Majd figyelje meg a politikai pártok reagálását és gondolja végig, hogy mi az, ami megvalósítható és mi az, ami csak demagóg, populista lózung.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.