A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) igyekszik mielőbb döntést hozni a kormánynak a kötelező betelepítési kvótáról benyújtott kérdéséről, ahogy a vasárnapi boltbezárásról szóló kezdeményezésről is – erről a testület elnöke beszélt a bizottság pénteki ülése után újságírói kérdésekre válaszolva Budapesten.

Patyi András elmondta, az NVB-nek a törvény szerint 30 napja van a benyújtott kezdeményezések vizsgálatára, tehát a hitelesítésére vagy annak megtagadására, de nem szeretnének várni az előírt határidő lejártáig.

A kvótareferendumra utalva úgy fogalmazott: elkapkodni se akarják a döntést, hiszen egy "rendkívüli belpolitikai és Európa-politikai súlyú" kérdésről van szó, ami a magyar szuverenitást érinti.

Arra a kérdésre, mérlegelik-e, hogy – adott esetben – egyszerre lehessen kiírni több népszavazást, arra hívta fel a figyelmet, hogy a referendum elrendelésről az Országgyűlés dönt, a kitűzésről pedig a köztársasági elnök.

Patyi Andrást a miniszterelnök szerdai kérésével kapcsolatban is kérdezték. Orbán Viktor a Nemzeti Választási Irodánál kedden történtek után az NVB-től is azt kérte, elemezzék a népszavazások kezdeményezésénél kialakult helyzetet, és tegyenek javaslatot a szabályok megváltoztatására.

Az NVB elnöke erre utalva azt mondta, arra készülnek, hogy a bizottság valamennyi tagjának véleményét, álláspontját összegyűjtik, és igyekeznek egy közös bizottsági álláspontot kidolgozni, amelyet majd megküldenek a kormánynak, illetve az igazságügyi miniszter számára.

Jelezte ugyanakkor, bár megtisztelőnek tartják a felkérést, és örülnek is annak, hogy lehetőségük van részt venni a munkában, alapvetően nem az ő álláspontjuktól függ a törvények megváltoztatása.

Patyi András arra hívta fel a figyelmet, hogy az NVB munkájában az Országgyűlés által választott hét tag mellett részt vesz az öt parlamenti frakció által megbízott tag is. Szerinte így van lehetőség arra, hogy a bizottságon belül "jogi szakmai vélemény formájában" a pártálláspontok is megjelenjenek.

Azt mondta, szerinte az NVB intenzív munkával egy hónapon belül meg tudja vitatni a javaslatokat. Hozzátette: ha nem sikerül egységes álláspontot kialakítaniuk, akkor az ötleteket gyűjtik össze, és azokat bocsátják a kormány rendelkezésére.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Nocsak, hirtelen milyen fürgék lettek! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.