97,5 méteres toronydaru felállításával elkezdődik a pécsi magasház bontása.

Elkezdődik a pécsi magasház bontása

A Strabag MML Kft. – Land-Bau Kft. közleményében azt írta, Magyarország egyik legnagyobb toronydarujának 97,5 méteres törzse, 87 méteres horogmagassága, 40 méteres gémhossza, a gém végén öt tonna teherbírása lesz.

A 25 emeletes épület bontása a legfelső szinttől indul majd, az épületszerkezeti elemeket szétdarabolják. A balesetveszély csökkentése érdekében Magyarországon eddig nem használt, egy-két szint magasságú védőpalánkrendszert húznak fel, amely a munkák haladtával folyamatosan lejjebb kerül.

A közleményben arra is kitértek, hogy a toronydaru elemeinek összeszerelését egy annál is magasabb, nyolctengelyes, 104 méter emelési magasságú, 500 tonnás autódaru fogja végezni.

A 25 emeletes ház az 1970-es évek közepén épült, de vázszerkezetének korróziója miatt idővel életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. Az önkormányzat 2003-ban 360 millió forintból megerősíttette, majd eladta a házat, amelyet azonban többszöri tulajdonosváltás után sem sikerült hasznosítani. A magasház átalakítására vonatkozó tervekkel kapcsolatos számítások szerint az ingatlan rekonstrukciója és a fenntartás többe kerülne, mint az, ha a helyén újat emelnének.

A ház állaga idővel ismét leromlott, és a veszélyessé váló épületre 2013 őszén bontási határozatot adott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Maros József építőmérnök, statikus korábban az MTI-vel azt közölte, hogy a magasház különösebb veszélyhelyzet kialakulása nélkül lebontható. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ami mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csa-csa
@wagabund: tuti! de tán sokkal olcsóbb lett volna rögtön a kiürítés után megcsinálni.
wagabund
@csa-csa: na, azt ember nem tudja megmondani, mire vártak, vagy miben reménykedtek?...

mondjuk jobb későn, mint soha..(ez elég hülye hivatkozás ebben az esetben, de ez jutott eszembe)
Mobil123
Na majd kukkerolom az erkélyről :-DDD
csa-csa
@wagabund: végül is nem nagyon lehetne sokkal jobbat kitalálni

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.