Kövér László szerint közpénznek tekinthetők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai által kezelt források. "Mi más lenne" – válaszolta az Országgyűlés fideszes elnöke a Magyar Katolikus Rádiónak szerdán adott interjúban arra a kérdésre, hogy egy jegybank által létrehozott alapítványban lévő pénz közpénz vagy sem.

Az Országgyűlés kedden arra hivatkozva korlátozta a közérdekű adatigénylés lehetőségét, hogy az MNB alapítványainál az alapító által juttatott vagyon – az elfogadott törvényjavaslat indoklása szerint – elveszíti közvagyon jellegét.

Az oktatás helyzetéről szólva a parlament elnöke kijelentette, Orbán Viktor miniszterelnök és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere helyett, valamint saját nevében is elfogadja a közoktatást érintő kritikákat. "Valóban, a reformok bevezetése óta már eltelt annyi idő, hogy konszolidálódnia kellett volna az új rendszernek" – mondta, megjegyezve, az évek óta ismert bajokat nem tudták kezelni. A házelnök szerint azonban most elérkezett egy olyan pillanat, amikor "ki kell iktatni azokat a fékeket, amelyek a normális működést akadályozzák".

Kövér: Közpénzt kezelnek a jegybank alapítványai

A kormánypárti politikus leszögezte, az oktatásban senki sem várhatja el, hogy visszatérjenek az önkormányzati fenntartáshoz, mert az nem volt működőképes. Kövér László szerint emellett azt is be kell látni, hogy a közoktatás a világon sehol nem autonóm, hanem tartalmában is kormányzati irányítás alatt áll.

A magyar társadalmi kohézió szempontjából a cél az, hogy a közoktatás minősége az országban mindenhol egyenlő legyen – folytatta, majd aláhúzta, korábban "liberális káosz uralkodott a közoktatásban". Kövér László erre hivatkozva azt mondta, a pedagógusokat terhelő életszerűtlen elvárások eltörlésével egyetért, de azt szerinte nem lehet elvárni, hogy a közoktatásban ne érvényesüljön semmilyen kontroll és irányítás.

A házelnök arra kérte a pedagógusokat, hogy lássák be, ők nem "független magánzók", hanem "a nemzet napszámosai". Hozzátette, a kormány úgy vár el több fegyelmet és munkát a tanároktól, hogy minden idők legnagyobb pedagógusbér-emelését hajtották végre az életpályamodell bevezetésével.

"Ha így lenne, akkor fel lennék háborodva" – mondta a házelnöke arra a kérdésre, mit szólna, ha biztonsági őrnek látszó emberek megakadályoznák, hogy népszavazási kérdést nyújtson be. Kövér László megjegyezte ugyanakkor, nem tudja megítélni, hogy a minap így történt-e. "Volt egy hír és annak van több különböző interpretációja" – fogalmazott, majd megerősítette a Fidesz azon álláspontját, amely szerint meg kell nézni, miként lehet úgy megváltoztatni a népszavazásról szóló törvényt, hogy ne fordulhassanak elő "a demokráciához méltatlan jelenetek".

Kövér László kifejtette, amennyiben csak Magyarországon és rajta múlna, mindent elkövetne, hogy az embereket meggyőzze a kötelező sorkatonai szolgálat támogatásáról. Azonban szerinte ma olyan a helyzet az unióban, hogy ezt nem lehet komoly formában felvetni, így most ő sem támogatna egy ilyen kezdeményezést.

Ezzel összefüggésben szólt arról is, bár gyűlölt a hadseregben szolgálni, utólag mégis rengeteg hasznát látja annak az időszaknak. Elmondta, a katonai szolgálat hiánya nehezíti "a férfiemberek férfivá válását", továbbá szerinte ez állhat annak a világméretű "infantilizálódásnak" is a hátterében, aminek eredményeként létrejöttek a "mamahotelek", ahol emberek a harmincas éveik elején is édesanyjuk kosztján élnek.

A házelnököt kérdezték a Magyarország uniós csatlakozásáról szóló népszavazásról is, amelyről azt mondta, amennyiben korábban nem mondta volna minden nyilvános fórumon, hogy a tagság egyértelműen jó lesz Magyarországnak, vagyis – mint fogalmazott –, ha nem kötötte volna az adott szava és becsülete, akkor nemmel szavazott volna, ahogy a felesége is tette. Kövér László megjegyezte, ezzel nem szeretné azt sugallni, hogy kudarc lenne Magyarország uniós tagsága, csak arra utal, hogy "differenciált a kép".

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
Ezek küldtek rá 40 rendőrt minden alapos ok nélkül az Ökotárs Alapítványra, akkor közvagyonnak ítélték az alapítvány pénzét. Ami egyébként tényleg az, még ha nem is Mo. adta pont nekik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@zöldszem: Alapjában véve igazad van, a lényeg az hogy tahó, ezt erről a bioképződményről már senki le nem mossa)))))))))))
Kutyuska
@Mirabilis: A vagyon elkobzást ki kell terjeszteni a teljes rokonságukra, közeli barátaikra, mint pl. Mészáros Lőrinc vagy az ilyen nevű ember.
dr. prédikátor
@papa.49: @zöldszem: Akkóóóóó most tahó vagy nagyon szarkupac!!!???
Kutyuska
A fémkupakos Lala pedig olyan szépen elmagyarázta, hogy miért nem közpénz a közpénz.
Kéretik egyformát hazudni fideszesek. Ennyit legalább tegyetek meg a zemberekért!
Kutyuska
Ahogyan a pedagógusok a nemzet napszámosai, úgy a politikusoknak is azoknak kellene lenni. Ugye, köteles tirpák?
A mamahotelek nem lennének tele, ha a fiataloknak lenne munkalehetőségük és normális élethez elegendő bér. Hol van az egymillió új munkahely?
papa.49
@dr. prédikátor: Ahogy parancsolod mindkettő kifejezi a pacák emberi, szellemi nagyságát)))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.