A vasárnapi boltbezárásról aligha voksolhatunk ősszel, három másik kérdésben azonban összejöhet a népszavazása, írja az Index.

A kvótaellenes szavazást a kormánypárt nagyon szeretné, a Nemzeti Választási Bizottság pedig már hitelesítette is a kérdést, ellenzéki pártok azonban megtámadták. Az Index szerint hónapok kérdése, mire az végére pont kerül.

Az MSZP-s Gőgös Zoltán kérdését miszerint

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?

a Kúria jóvá hagyta, így március 14.-én el is kezdik az aláírásgyűjtést.

Kész Zoltán független parlamenti képviselő kérdését is jóváhagyta a Kúria, így az ő kérdése, amiben az áll, hogy

Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?

szintén az emberek elé kerülhet, ha sikerül elég aláírást összegyűjteni. Az Index azt írja, hogy Kész további kérdések elbírálására vár, csak azután kezdődik meg a szignók gyűjtése és arra is vannak tervek, hogy az MSZP-vel közösen gyűjtik majd őket.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gerike87
@nemkati: Pedig egyértelmű. Egyetértesz-e azzal, hogy 2 millió feletti fizetést ne kaphasson senki, aki állam által létrehozott gazdasági társasság pl bkv, máv alkalmazottja. Nincs ebbe semmi bonyolult, népszavazás akkor értelmes ha egy törvényre hivatkozik.

Ezért értelmetlen a boltzárral kapcsolatosan elfogadott kezdeményezés, mert hiába mondanád, hogy nem értesz egyet vele, nincs jelentősége, mivel a kérdés nem arra irányul, hogy megszüntessék-e a törvényt vagy sem.
nemkati
@gerike87: Nem kétlem, hogy jogászok által megfogalmazott, pontos kérdés. De ha úgy fogalmazzák meg, ahogy te, az miért nem jó? Mert érthető?
gerike87
@nemkati: Azért nem jó, mert az új népszavazási törvény, csak egyértelmű kérdést enged. Minden mást kimagyaráznak. Tény, hogy Józsi bácsi a tanyáról nem fogja megérteni a lényeget, de ép ez volt a célja, mikor elfogadták.
Ha emlékszel 2007-ben az mszp nagyot bukott a népszavazással, a fidesz ezt akarja elkerülni.
nemkati
@gerike87: Szerintem ha az agyasok törik egy kicsit a fejüket, össze tudnak hozni egy olyan kérdést, ami világos, egyszerű, és pontosan utal arra, mi legyen a dolga a törvényhozásnak a válasz alapján.

A vasárnapi boltzár témában nem lehetne feltenni egy olyan kérdést, hogy

akarja-e, hogy a kis- és nagykereskedelmi egységek vasárnapi nyitvatartását törvény ne korlátozza? Vagy valami ilyesmit?
gerike87
@nemkati: Azzal, hogy a többség nem akarja, a parlament még nincs kötelezve a törvény megszüntetésére, mert azt mondja a jogalkotó, hogy te nem egy törvényre mondtál nemet, hanem általánosságban. Érted a lényeget és a problémát?
nemkati
@gerike87: Nem. :(
Ha azt mondja a többség, hogy "törvény ne korlátozza", akkor az összes, a zárvatartással kapcsolatos törvényt el kell törölni, nem? Miért kellene §-okat felsorolni? Vagy legyen érthetően megfogalmazva a kérdés, és utána zárójelben a hivatkozott törvénycikk, ha már annyira muszáj.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.