Vujity Tvrtko megtiltotta a gyerekeinek, hogy magyarul beszéljenek vele, mert a szívügyének tekinti a nemzeti kisebbség kérdését – írja a Bors.

Horvát az anyanyelvem, horvátul gondolkodom, horvát a kultúrám, de piros, fehér, zöld a zászlóm, Isten áldd meg a magyart a himnuszom és horvát–magyar fociban csakis a magyaroknak szurkolnék

– magyarázta.

Attól nem vagyok kisebb magyar, hogy horvát vagyok, de kisebb horvát sem, hogy magyar vagyok. Magyarország a hazám, és nem más, de a kultúra és a nyelv a horvátokhoz köt. Otthon csak horvátul beszélek, és a gyermekeim is csak ezen a nyelven beszélhetnek hozzám, ahogy annak idején én is a nagyszüleimhez.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Csúsztat a cikk címe. Nem tiltotta meg a magyar nyelvet a fiainak, csak egymással horvátul beszélnek.
A gyerekek tudnak és beszélnek magyarul, de nagyon helyesen Tvrtko a horvát nyelvet is tanítja fiainak.
Jó lenne, ha minden családban kötelező lenne egy másik nyelven is beszélni.
És ez nem az anyanyelv tiltása, hanem a tudás és lehetőség kibővítése.
Tvrtko szép példája annak, hogy igenis lehet valakinek több identitása és lehet mindkettőhöz hűséges.
Ez az alapja a békességnek, az együttélés élhetőségének. Attól tartok, ezt idehaza csak kevesen fogják megérteni. Őszintén örülnék, ha tévednék ebben.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
darwin
@Január: A kétnyelvű szülők a környezetemben úgy kommunikálnak,hogy a gyerek az apához az ő nyelvén,az anyához szintén az anya anyanyelvén beszélnek.Nincs olyan,hogy megtiltanak egy nyelvet.Olyan gyorsan váltanak egyik nyelvről a másikra,hogy öröm nézni.
Mirabilis
Nem tudja eldönteni hova tartozik.
világlátó
Kedves fiatal barátom ! Ismerlek még középiskolás korodból. Az iskolát is, ahol tanultál.Becsülöm korai aktivitásodat a délszláv háború idejéből. Becsülöm hogy megőrizted szüleid, nagyszüleid nyelvét és kötődésedet a horvát történelmi múlthoz, a kultúrához és a hagyományokhoz. Azt még inkább, hogy gyermekeidet is így neveled. Ez mind dícséretes és követésre méltó.
De ez a te családi életed, magánéleted, ha bárhol jársz és ez a magatartásod kiviláglik, biztosan kalapot is emelnek ez előtt. Itthon is, otthon is csak elismerés és tisztelet jár ezért ebben az országban is, ahol még mindig kevesen beszélnek nyelveket.
Erősítsd, finomítsd a két nemzet közötti ezeregyszáz éves közös múlt okán a félremagyarázásokat, a butaságból adódó nézetkülönbségeket, egyes ostoba politikusok felelőtlen kiszólásait simítsd el, ne engedd meg, hogy elferdült nemzeti mentalitásunk kárt okozzon népeink ősi barátságában. Segítsd népünket abban, hogy a horvát tengerpartot ne tekintse a legnagyobb magyar strandnak., hanem ismerje meg a közös múlt nagyszerű eseményeit.Beszélj csak horvátul, amikor csak lehet és beszélj magyarul is amikor csak lehet, de szépen, ahogy a nagyszüleid.Ez szép dolog, csak ne hivalkodj vele, mindig tedd a helyére.
versatile
Miért nem megy vissza horvátországba? .Ott agyerekek is jobban ráálhatnak horvát nyelvre.Dacból nem kötelező itt maradni.
KERKA
@világlátó: 09.47.Ő nem hivalkodott vele, hanem a Bors rittyentett hamarjában egy cikket, hogy jobban fogyjon a példányszám:))
világlátó
@KERKA: Nem akartam rendre utasítani, főleg nem kioktatni. De azért köszönöm, látom Te is kedveled, ahogy én is.
KERKA
@világlátó: Igen, kedvelem. Bár itt sokan sokszor támadták, de engem ez hidegen hagy, egyszerűen el kell olvasni az életrajzát és ha még ezután sem felelne meg a kényes izlésüeknek, hát válasszanak maguknak más csillagot.:))
A közös horvát-magyar történelemre csak egy nevet had írjak, Zrínyi Miklós horvát_magyar bán, főúr.
Ja, és Hadik Mihály generális Mária Terézia huszár ezredese, de te ezt úgyis tudod.
világlátó
@KERKA: Ráhibáztál. Valóban elfogult vagyok.A brbiri Subic -zrinskik, a Frangepánok Kraljevicából, de a többiek mind akik magyar földön adták életüket, megérdemlik legalább a nevük említését.
Egy , ma már csak jó emlékezetünkben élő volt néprajzos múzeológus , hagyatékából van egy kis gyűjteményem.Errefelé különcnek tekintették, de a kiemelkedő tudású , elkötelezett emberek majdnem mind különcök, akik más régiókban élnek gondolataikkal. A horvát - magyar együttélés ezeregyszáz éves történelme igen gazdag,és szép. Ma ezt kevesen tudják.
Bízom abban hogy nem teszi tönkre ezt a gazdag múltat a ma talmi, értéktelen politikája.
Ha mégis, az csak azért lehetséges, mert mind a hibázó , mind a fogadó fél nincs tudatában ennek a közös múltnak és az azzal járó kötelezettségnek.
Hogy a romantika is érdeklődési körünkbe került annak különösen örülök, mert a rossz nyelvek szerint, Mária Terézia, aki bár nem volt egy Michel Pfeifer, de egy hangulatos és érzéki hölgy volt élete virágjában, kellemes időt töltött el Báró Trenk Ferenc huszárgenerális oldalán éppen horvát földön, méghozzá a Kutyevói pincészet császári fogadótermében.
KERKA
@világlátó: szóval akkor Mária Terézia is beleszédült a szép piros huszárnadrágba? Nem csodálom, a világon nem volt szebb öltözet, mint a magyar huszár viselet.
"szép magyar vitézek, aranyos leventék"
világlátó
@KERKA: Igazán nem a tudálékosság, főleg nem a kioktatás céljából, csupán csak a pontosság kedvéért. Franjo Trenk horvát huszárgenerális volt, aki némi sajátos öltözékbeli eltérést/nem sokat/ mutatott a huszárság tiszti uniformisában.Ez ugyan alig tér el a magyar huszártiszti uniformistól, de azért például a fejre való süveg és annak díszítő sújtása teljesen más mint a korabeli magyar huszársüveg .Ezt csak érdekesség képpen. A nadrág egyes ezredeknél piros, másoknál kék volt.Egy bizonyos. Franjo Trenk egy igen daliás huszárgenerális volt. A kutyevói borok, a környezet,no és Trenk báró csillogó fekete szeme és kackiás bajúsza, a bécsi protokollból kiszabadúlt szép császárnő számára maga volt a szabadság és a kikapcsolódás - mondják, akik az évszázadnyi múltból maradt legendát évtizedenként kettővel szorozzák.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ha már eddig legörgetett...