Múlt héten szerdán, délután fél háromkor a budai Böszörményi út egyik irodaháza előtt esett össze egy 37 éves külföldi nő. 

A gyorsan kiérkező mentők agyvérzésre gyanakodtak, de még négy órába tellett, mire az asszony műtőbe került – számolt be az esetről a Népszabadság. Addig keresték a mentők a fővárosi kórházdzsungelben azt a helyet, ahol megfelelő ellátást kaphat.

A legközelebbi kórház, a Szent Imre ügyeletese azzal utasította vissza őket, hogy stroke esetén a legnagyobb esély a gyógyulásra egy szakcentrumban lenne, ebben az esetben pedig a Szent János kórház a területi ellátó.

A Jánosba viszont nem vihették a beteget, mert a kórház a mentőszolgálatnál lemondta a betegek fogadását, arra hivatkozva:

egyetlen szabad ágya sincs.

Papíron így lett a Szent János helyettese a Szent Margit kórház intenzív osztálya.

Szent Margit kórház ügyeletes orvosa azonban nem akarta átvenni, mert

nem volt neurológus szakorvosa.

Ezért elkezdett telefonálgatni, fölhívta a Szent Imre kórházat is, hogy vegyék át tőlük a beteget.

Négy óra kilenc perckor a Szent Imre jelezte, ha valóban az a helyzet, hogy a Margitban nem látható el biztonságosan, akkor mégis vigyék hozzájuk a mentők a beteget. Csakhogy ekkora a nő már nem volt szállítható állapotban, leállt a keringése. Negyven percig élesztették újra a mentők hordágyán, majd néhány gyors vizsgálattal azt is kiderítették, valószínűleg nem stroke-ja van. A hasában viszont folyadékot találtak. Öt órakor már azt is eldöntötték: ebben az állapotban nem lehet tovább utaztatni a beteget, hat óra öt perckor pedig hivatalosan is átvették a mentőktől az asszonyt.

Az Országos Mentőszolgálat sajtóosztálya minderről úgy fogalmazott: „a betegátadás jelentősen elhúzodott."

A nő fél hétkor került műtőbe, hogy a hasában elrepedt főütőeret megstoppolják. Bár a beavatkozás sikerült, a beteg később a kórházban meghalt.

Budapesten a mentők gyakran kerülnek olyan, az idézett hasonló helyzetbe, amikor már azt sem egyszerű eldönteniük, hogy melyik kórházba induljanak a beteggel. A fővárosi ügyeleti rendszerből rendkívül nehéz felfejteni, hogy éppen melyik a fogadókész sürgősségi centrum.

Frissítés

Az Országos Mentőszolgálat közleményt adott ki, melyben ezt írják:

˝ A Népszabadság ma megjelent, egy múlt heti betegellátásról szóló cikke valótlanul állítja, hogy "Órákig hurcolászták a budapesti mentők a nőt, mire találtak kórházat, és ott meghalt". A valóság az, hogy a beteget a mentők a szükséges helyszíni ellátás után egyenesen az őt felvevő gyógyintézetbe szállították. A segélyhívás 14:32-kor érkezett, a beteg a helyszíni beavatkozások után 15.30-kor megérkezett az átvevő kórházba, így valótlan és félrevezető a cikk azon állítása is, hogy "a 37 éves nő esélyeit rontotta, hogy órákat töltött a mentőautóban".

A beteg állapotáról, az ellátás elemeiről természetesen nem adhatunk részletes tájékoztatást, az azonban elmondható, hogy a mentők a helyszínen és később a kórházi személyzettel együtt is elszántan harcoltak a beteg megmentéséért.

Sajnálatos, hogy az újságíró annak ellenére írta meg valótlan tartalmú cikkét, hogy a fenti tényeket írásos válaszunkból megismerhette.˝

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Szegeny no,... A csaladja biztos nem fogja megkoszonni orbannak ezt a "vendeglatast"

Na, recsolke, te, mint a turizmus Pallas Atheneje, mit tettel volna ennek a kulfoldi holgynek az ellatasara?
Egyszeru feladat, itt szamtalanszor kerulunk ilyennel szembe, rengeteg a turista. Tehat azzal a rengeteg nagy eszeddel most megmutathatod a ratermettsegedet!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Tádé
Aki kételkedik a cikk valóságtartalmát illetően véletlenül se szoruljon a magyar egészségügyi ellátás "szolgáltatásaira"!
Az elhunyt nyugodjon békében!
Hozzátartozóinak őszinte részvétem.
Lepényleső
Elvonatkoztatva elfogadom,hogy hulljon a férgese. Amit az egészségügyi hozzájárulásként
levonnak,akkor az mi,védelmi pénz? Ez egyáltalán a pénzen múlott? Nem,ez a hozzáálláson.
koszpeko
Orbán, Magyarországa
Orbán, Egészségügye
Orbán, Oktatáspolitikája
Orbán, Közbiztonsága
Mobil123
@Cicamama55: Hát ezt fején találta .:-(
karma1
@Lepényleső: Csillagom, ez itt es most egy rossz vicc vo't, ugye? Te nem vagy ilyen erzeketlen es szarkasztikus sem, amikor egy fiatal no halalarol van szo? Nem lehetett a holgy "ferges", mivel el tudott jonni Magyarorszagra, turistakent, mert ERDEKELTE a hazank... mi viszont ilyen kedvesen fogadtuk, hogy amikor segitsegre lett volna szuksege, szorakoztak vele...
Arrol nem beszelve, hogy egy ilyen eset sulyos penzbe kerul, mert kulfoldi az iolleto, es mindenert fizetnie kell, beleertve a mentos szallitast, mutetet, mindent...
Megette a fene, ha mar a fizetosoket sem tudjak ellatni, nem latod, hogy ez mekkora baj??? Regen legalabb meg erre volt fedezet, kiemelt korhazak... Ma mar az sincs?

A tobbi reszevel tokeletesen egyetertek a hsz-nek...
desert
Nem, persze, ilyen eset még soha nem történt Magyarországon... Amikor anyámat 2 éve megcsípte egy darázs, amire, mint kiderült allergiás, 2 napig próbáltuk otthon vajákolni az egyre durvábban kinéző csípést, hogy ne kelljen egészségügyi intézmény közelébe menni, ha nem muszály. 200 méterre lakom a Dél-Pestitől, vasárnap délelőtt átsétáltunk, hátha ellátják. 10 perc alatt a nővérke annyira volt képes, hogy kiderítse, hogy a Merényi az ügyeletes és leszünk szívesek áthúzni oda, mert ők nem nyúlnak hozzá. Kocsiba ültünk, átfurikáztunk a Merényibe, 3 óra várakozás után 10 perc alatt ellátták. Addig kb 40 ember a váróban, köztük egy öreg néni mentős, gurulós hordágyon. Órákig a néni felé se néztek, aki a végén 1 órán keresztül jajjgatott, hogy már nem bír tovább feküdni. Szóval én valahogy hajlok affelé, hogy higyjek a cikk írójának. Gondolom a közlemény is fidesz módra lett kiadva, szóltak odafentről a mentőszolgálatnak, hogy ki akarnak adni egy nyilatkozatot, hogy hülyeségeket írt az újságíró.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.