Kelet-Európa távolodik-e a nyugati modelltől? címmel közölt terjedelmes elemzést a Le Figaro.

A francia konzervatív lap szerint miközben a rendszerváltás után a közép- és kelet európai országok az európai modell heves követői voltak, lelkesen csatlakoztak az Európai Unióhoz és az NATO-hoz, a migránsválság nyomán a demokrácia működéséről önálló víziót alakítottak ki.

Liberális éltanulóból nacionalista és eurofób lett

Magyarország a cikkszerző Isabelle Lasserre szerint a korábbi szovjet szatellitállamok közül a legliberálisabb volt, ezért természetesen és könnyen illeszkedett be a hagyományos európai demokráciák közé, Orbán Viktor vezetése alatt azonban az ország a "konzervatív és eurofób nacionalizmus" élharcosává vált Jaroslaw Kaczynski Lengyelországával egyetemben.

"A varsói és budapesti tekintélyelvű kormányok sorozatosan megsértik az emberi jogokat és a jogállamot. Elutasítják a muzulmán migránsok befogadását, mert Európa keresztény identitásának veszélyeztetését látják bennük" – hangsúlyozta a lap, amely szerint Közép-Európa most először lép fel oly módon, hogy "az radikálisan megkülönbözteti az európai modelltől a migránsokkal szemben és a demokráciagyakorlásában". 

A Le Figaro arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszerváltás után 26 évvel Keleten az életszínvonal alacsonyabb az uniós átlagnál, és "a növekedésből kiszorult emberek most vesznek revánsot". A lap szerint jóllehet a demokrácia új koncepciója Nyugat-Európában is megjelent, a legfőbb különbséget az okozza, hogy "Közép-Európával ellentétben a bevándorló és Európa-ellenes mozgalmak Nyugat-Európa régi országaiban még nem jutottak hatalomra."

Identitásválság jöhet

Az újság szerint megvan a kockázata annak, hogy felszabdalja az Európai Uniót az újfajta megosztottság azok között, akik megkérdőjelezik a régi Európa hagyományos értékeit és azok között, akik nem akarnak azokon változtatni vagy alkalmazni azokat az új világhoz. Annak ellenére bekövetkezhet ez a cikk szerint, hogy "az Európa-ellenes kormányok" Budapesten és Varsóban nem kérdőjelezik meg a demokráciát, de olyan koncepciót valósítanak meg, amely alapján úgy tekintik, hogy egy választási győzelemmel minden hatalmat megszereztek, beleértve a játékszabályok megváltoztatásának jogát is, tekintet nélkül a kisebbségek véleményére vagy érdekeire.

"Közép-Európa jelenleg azt a demokratikus kultúrát kérdőjelezi meg, amelyet az Európai Unió tagállamai eddig adottnak gondoltak". Jacques Rupnik szerint a kelet-európai ellenállás miatt Nyugat-Európának is végig kell gondolnia, hogy mi az identitása.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
No, azért tisztázzunk valamit ! Nem Magyarország lett nacionalistább, mint volt, hanem egy szarházi, bűnöző, hazudozó, köpönyegforgató, mocskos tolvaj csürhe, "melynek" azért kell az illiberális középkor, mert csak abban lehet igazán büntetlenül lopni, csalni, hűtlen kezelni és persze közpénzen "saját lábon állni " !
Ebből a bagázsból már csak az ebola hiányzik, vagy egy szép adag anthrax !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
azért a(gazdag) nyugat is megéri a pénzét...én még emléxem a belga katonák kongói vérengzéseire...Lumumba lelövésére...a belgák mit védtek ott (belga)Kongóban? csak nem brüsszelt?..egy rokonom a francia érdekek védelmében harcolt afrikában...a gallok mijalófaszt kerestek ott a légió támogatásával?jó sok vér folyt...
...meg amiről nem tudunk...de a magyarok azok nacionalisták!...hát persze! bagoly mondja ...
Szókrakész
@libellle: Mondd meg hol élsz, odaköltözök, hogy boldogítsam mindennapjaidat.
Szókrakész
@libellle: "van nekünk pont elég hülye szász akiket sajnos nem lehet kivándoroltatni."

Nem vagy egy kicsit neonáci?!?!?!

Hogy fér ez össze az általad annyira imádott Merkeli befogadó politikával?
Ja, hogy a migráncsok azok jók, a szászok pedig takarodjanak?!?!?!

Itt bizonyítottad az abszolút sötét értelmi szintedet. Önmagad gyaláztad most meg.
Totál beégtél.
eugen4402
@wagabund: Sőt, ha jól tévedek, akkoriban volt valami svéd gróf is, aki zsoldos légiflottát működtetett. Jó pénzért vállalt zártkörű légicsapásokat saját személyzettel, saját gépekkel. A nevére már nem emlékszem, sajnos.
libellle
@Szókrakész: TÜNJ EL. Te egy primitiv emberke vagy
Szókrakész
@libellle: Ezek szerint a primitív szó jelentését se ismered.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.