Csütörtökön első fokon ítélet született abban a perben, amit Tóth Bertalan szocialista képviselő indított a Főgáz ellen.

A Fővárosi Törvényszék döntése szerint nyilvánosságra kell hozni, hogy mennyiért nyomtatja, borítékolja és szállítja ki az állami tulajdonban lévő posta a szintén állami Főgáz számláit – adta hírül a 444.hu.

A bíróság az infótörvényből és az alkotmány alapján döntött úgy, hogy ezek az adatok nem lehetnek titkosak.

A parlament egy hónapja fogadta el Németh Szilárd Fidesz alelnök törvényjavaslatát arról, hogy a a Magyar Postára ne vonatkozzon a közérdekű adatok nyilvánosságát biztosító törvény, amely visszamenőlegesen is érvényes lett volna, ha a köztársasági elnök aláírja. Áder János viszont ehelyett alkotmánybírósági normakontrollra küldte a törvényt.

Tóth Bertalannak az MNB alapítványai ellen is vannak hasonló perei, itt is az Alkotmánybíróság döntésére várnak.

Tóth konkrétan arra volt kíváncsi, hogy mennyiért olvassák le a Főgáznak a gázórákat, mennyiért állítják elő a gázszámlákat, mennyiért postázzák ki ezeket, és az elektronikus számlák mennyibe kerülnek. Mivel a Főgáztól az adatokat nem kapta meg, ezért perre ment. 

A kérdések azért érdekesek, mert az állam által megvásárolt Főgáz Zrt. folyamatosan terjeszkedik, a kormány igyekszik elérni, hogy idén év végére az összes magyarországi háztartásnak csak ez a cég adhasson el gázt.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Sopash - sunyi genyók ! - szép, méretes sopasch !
Mocskos tetves patkányok, anyátokat titkoljátok az adófizetők elől !
namihami
Ezek után valaki végre arra is választ adhatna, hogy miért kell a FŐGÁZ-nak (mint privilegizált, egyedi szolgáltató) súlyos pénzekért reklámoznia magát a Fradi mezeken? Biztos azért, hogy a fogyasztó dönteni tudjon, hogy abból az egy szolgáltatóból melyiket is válassza.
Ugyanez igaz az FCSM-re is. Ott se tudok dönteni, hogy az egyetlen csatornázó cég közül melyikkel vezettettessem el a szennyvizet.
Tehát ez egy tökéletesen kivitelezett, de sumákolt pénzbújtatás.
Nem is merek arra gondolni, hogy a Fidesz így honorálja meg a Fradi-ultráknak a Parlament körülsz@rását, a Tv-székház szétverését vagy a menetrendszerű kockakődobálással egybekötött városi csürhefelvonulást a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idején.
És ugyanez igaz a Videoton által reklámozott Máltai Szeretetszolgálat esetére is. Amelyik ráadásul állami egyházpénz-pórázon lóg. Akkor miért is fizet a Vidinek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.