Az Eurostat legfrissebb adatai alapján az egy főre jutó GDP-t illetően négy magyarországi régió is az Európai Unió legelmaradottabbjai között van – derül ki a Budapest Beacon elemzéséből.

Nemcsak a nyugati, de lassan a keleti szomszédaink is leköröznek minket. Az elemzés arra keresi a választ, miként lehetséges, hogy Prága messze az uniós átlag fölött termel, és Pozsonnyal együtt még Bécset is megelőzi, miközben a Magyarországtól elcsatolt romániai régiók közül egyik sem végzett a legrosszabb húszban.

Kelet-Közép-Európához képest is elmaradottnak számítunk az egy főre jutó GDP-t illetően – derül ki az Eurostat legfrissebb, 2014-es adataiból. Az Európai Unió (EU) huszonegy legszegényebb régiója közül négy van Magyarországon, emellett öt Bulgáriában, öt Romániában, öt Lengyelországban, egy Görögországban, egy pedig Mayotte, egy Franciaországhoz tartozó, az Indiai-óceánban, Madagaszkár közelében található sziget. Ha a bolgárokat nem számolnánk, akkor a négy magyar régió a kilenc legszegényebb között foglalna helyet.

Eurostat GDP: lassan a keleti szomszédaink is leköröznek minketA szlovák, egykor magyar főváros, Pozsony versenyképes Béccsel. 
Fotó: Wikipédia, Peter Zelizňák

A leggazdagabb London belső része, ott egy főre nézve az EU-s GDP-átlag 539 százalékát termelik, míg a legszegényebb az északnyugat-bulgáriai Szeverozapaden régió, ahol az átlag harmadát sem éri el az egy fő által megtermelt bruttó hazai össztermék az EU statisztikai hivatalának 276 területi egységet vizsgáló felmérése szerint.

A hét magyarországi régióból öt produkált az uniós átlag alatt: a négy legszegényebb közül Észak-Magyarország 42, az Észak-Alföld 43, a Dél-Dunántúl 45, a Dél-Alföld pedig a 47 százalékát. Legjobban a közép-magyarországi régió – azaz Budapest és Pest megye – teljesített az EU-átlag 107 százalékával, szemben a prágai 173-mal és a pozsonyi 186-tal, amivel mindkét régió lekörözte egyebek mellett például Bécset (158). Közép-Magyarországot nemcsak ez utóbbiak, de a ljubljanai, a varsói és a bukaresti térség és megelőzi. Még egyszer: a bukaresti.

Az eredmények azért is tragikusak, mert az EU-tagállamok közül Magyarország hívta le a legnagyobb uniós támogatást a volt keleti-blokk országai közül.

Részletek a Budapest Beacon elemzésében >>>

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
,,Szárnyal a gazdaság,, mondja a csutifélkegyelmű, csak nem teszi hozzá ,,BELE A SZAKADÉKBA,, hogy szakadna meg!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kamazuka
Erre a válasz eléggé bonyolúlt.
Azt gondolom,a vezetés célja nem egy kisvasútban vagy stadionokban látja a lehetőségeket,hanem valami egészen másban.
Arról nem igen hallani,hogy milyen gyakorisággal üti fel fejét a korrupció gyanúja.
Nálunk 4 évente hatalomra jutó ilyen olyan bűnözői csoportoktól sokat nem lehet várni.
Esetleg kérdezni kellene tőlük,ők miért nem butítják le a morált állampolgáraik köében!
Slade
Van aki másra számított? De nyugi lesz még ez rosszabb is. A mocskos elmebeteg és félkegyelműekből álló rajongótábora garancia erre.
papa.49
@coni: Ha kiesik az Uniós támogatás, gondolom nem lesz nyugdíj, gyes, táppénz, gyakorlatilag az ország fejre áll!!!
Toby
Ááááá...én nem hiszem, ez nem más, mint ronda, gyűlölködő, bal, ballibsi, balbolsi, komenyista, vöröskatonás, őszirózsás álhír !

Mert amint aztat tuggyuk és a világ is tuggya, "Magyarország jobban teljesít, a magyar reformok működnek, 7 %-kal emelkedtek a bérek ( szerintem a nulla lemaradt a hetes után ! ) 2016-ban a zemberekkel foglalkozik a qrmány ( hogy eddig mi a szart csinált a lopáson és zsebtömésen kívül...) vigyázó szemeinket már "ősi magyar" területek felé vetettük, mert összetartozik, ami magyar (volt) mert "egy a zászló - egy a tábor" (, no nem a menekült tábor, ehhez is ELTE-t kellet ám végezni ! ) és amint azt a piros pöttyös fenekű dakotacsecsemők is megmondták: nehéz élet nem könnyű !
simmering73
Az elmúlt nyócév, meg a Gyurcsány. Hogy szakadna meg a púpja az összesenek, meg annak is akik a seggüget nyalják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.