A miniszterelnök számára a legnagyobb veszély a varázstalanodás – véli Török Gábor politológus. Az elemzővel a Magyar Nemzet készített nagyinterjút a Fidesz értékrendjének megváltozásáról.

A sokak által látni vélt törésvonalakkal kapcsolatban Török Gábor úgy érzi, lesznek, akik dezertálnak vagy robbantásra tesznek kísérletet. Ám ez egy két és fél évtizeden át épített, elképesztően stabil rendszer. Orbán Viktor a semmiből olyan centrális erőteret hozott létre, amilyenre demokratikus keretek között nincs példa. Ez a párt az övé.

"más kérdés, hogy nekünk nem feltétlenül stabil kormányzásra van szükségünk, hanem jóra."

Török szerint a jó kormányzás alapvető feltétele, hogy legyenek politikai ellenakaratok, és ennyi év stabil kormányzás után jobban örülne, ha ezeknek a bizonyos politikai ellenakaratoknak nagyobb súlyuk lenne.

Orbán rendszere bukásra van ítélve

"Az ősfideszes, szakkollégiumi csapatot nem a politikai siker tartotta össze, hanem az egy közösséghez tartozás" – fejtegeti az elemző. Az újakat valóban a hatalom és a vele járó előnyök tartják össze, és amíg Orbán nyeri a választásokat, mindenkinek jut a zsákmányból. Török úgy látja, gondok a 2018-as, vagy a 2022-es választás környékén jelentkezhetnek.

Mi lehet akkor az Orbán-rendszer kifutása?

Nem lehet más a vége, mint a bukás.

Arra a kérdésre, hogy mi ingathatná meg az erős rendszert, Török Gábor így felelt:

Az idő. Az idő elképesztő mértékben roncsol. Ha nem sikerül már például a migránskérdéssel sokáig elterelni a figyelmet a nagy belpolitikai ügyekről, a népszerűség meginog.  A 2018-as választást egyáltalán nem tartom lefutottnak. Orbán Viktornak nincs ellenfele, de ki fog termelődni, ha olyan lesz a politikai környezet.

Török szerint a legfőbb politikai eszköz pedig a végveszéllyel való fenyegetés, "amit Orbán Viktor elmondott március 15-én, az már háborús helyzetet idézett, ami után az ember nehezen megy ki a házából". Török az orbáni fenyegetést "zombiapokalipszissel" való fenyegetésnek írja le.

2002-ben a Fidesznek kellett volna nyernie

Török Gábor úgy véli a '98-as választási győzelem idején a kormánypárt vezetősége hitt a polgári Magyarország eszmében, és főként a 2002-es vereség tanulságaként változtattak irányt, ennek megfelelően politizálnak ma lényegesen cinikusabban és realistábban.

"Ha van valami, amit az újkori magyar politikatörténetben szívesen megváltoztatnék, az a 2002-es választás eredménye lenne" – összegez.

Ha akkor nyer a Fidesz, ma jobb országban, harmonikusabb viszonyok között élhetnénk?

Azt gondolom, hogy igen. 2002-ből nagyon rossz tanulságokat szűrt le a Fidesz, és az akkori szocialista pártnak sem tett jót, hogy azzal a politikával választást nyerhetett.

Török nem tartja valószínűnek, hogy a Fideszben valaha bekövetkezik egy "normális fordulat", amely elsöpörheti az újfideszes elitet.

"Vagyis nem látja esélyét, hogy a Fideszen belül érdemi változás történjen?

Nem. A Fidesz vagy így lesz sikeres évekig, vagy így megy neki a falnak."

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Cicamama55
@Szókrakész: De vajon akkor most kire mutogatnának vissza?
Szókrakész
@Cicamama55: Ezek tudnak előrefelé is egymásra mutogatni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.