"Újratervezés – arányos és tisztességes választási rendszert!" Ezzel a címmel tartott konferenciát pénteken az Együtt – a Korszakváltók pártja. 

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke példaként említette, hogy a 2 százalékos eredményt el nem érő pártokkal – az egyéni jelöltekhez hasonlóan – visszafizettetik az állami támogatást, továbbá a külföldön szavazók névjegyzékének hitelessége érdekében valamilyen formában megismétlik az érintettek regisztrációját.

A kormánypárti politikus megjegyezte ugyanakkor, hogy a külföldön történő szavazás menetén a Fidesz csak akkor változtat, ha az Alkotmánybíróság – több mint két éve húzódó eljárása végén – elmarasztaló ítéletet hoz a témában.

Szavazhassanak levélben a kint dolgozók is

Az MSZP, az LMP és az Együtt konferencián részt vevő politikusai jelezték, alapvető kifogásaik vannak a jelenlegi választási rendszerrel, így például valamennyien lehetővé tennék a levélben történő szavazást a külföldön dolgozó magyar állampolgároknak is.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke érvelését azzal kezdte, hogy az NVI épületénél korábban történteket választási csalásnak tekintik, ezért a kormánynak számos ponton változtatnia kell. "Aki 2016-ban csalt egy választáson az 2018-ban is fog" – fogalmazott. Az Együtt vezetője a konferenciát megnyitó beszédében hosszan érvelt egy arányos képviseleti rendszer bevezetése mellett, amelyben minden párt annyi mandátumhoz jut, amekkora arányban szavazatokat szerzett. Szigetvári Viktor szerint az "Orbán-rezsim" kétharmados többsége nem hozott nyugalmat, ezért ki kellene próbálni a "józan középút" politikáját, vagyis azt, hogy a folyamatos alkukényszer milyen eredményre vezet.

Nemi kvóta és kamupártok kicsinálása

Az Együtt elnöke az "Orbán utáni jobboldalnak" címzett javaslatuk részeként említette a kötelező nemi kvótát, az egyéni jelöltek rangsorolhatóságát, a többes ajánlás megszüntetését, a választókerületek szakértők általi kijelölését, valamint a "kamupártok" visszaszorítását. Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke szintén egy arányos, azonban alapvetően listás választási rendszer mellett érvelt, amelyből akár teljesen hiányozhatnak is az egyéni képviselők. Kiemelte, az elmúlt időszak alapján a koalíciós kormányzásban több erényt lát mint az "egypárti uralomban".

Schiffer András, az LMP társelnöke a választási rendszer hibáit arra vezette vissza, hogy azt a kormányfő kétszáz tagú parlamentre vonatkozó választási ígéretéhez igazítva alakították ki. "A gombhoz varrták a kabátot" – mondta, majd hozzátette, a vegyes választási rendszert megtartanák, de 135 egyéni és 85 listás helyet vezetnének be, a választókerületek határát egy független bizottsággal húzatnák meg, a határon túli szavazatok között pedig teljes egyenlőséget tennének, mert a levélben, vagy külképviseleten történő szavazásból eredő egyenlőtlenséget a rendszer legnagyobb torzulásának tartják.

Gulyás Gergely a vita végén megjegyezte, frakciójával nem egyeztetett személyes álláspontja szerint el lehet azon gondolkozni, hogy a külföldön dolgozóknak is biztosítsák a levélben történő szavazás lehetőségét.

Lesz itt konszenzus?

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szintén kezdeményezte a határon túl élők ciklusonkénti regisztrációját, a külföldön dolgozóknál a levélben történő szavazás biztosítását, a nemek teljes egyenjogúságát kifejező pártlistákat, továbbá a 2 százalékot el nem érő pártok állami támogatásának visszavételét. A választási iroda vezetője komoly félelmének adott hangot, hogy a kormányoldal és az ellenzék nem tud majd egyezségre jutni, és nem tudja biztosítani a fentiekhez szükséges kétharmados többséget. Pálffy Ilona szerint azonban a változtatásokra azért is mielőbb szükség lenne, mert a 2018-as parlamenti választásig akár 4 országos népszavazás is elképzelhető.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
"...ha az Alkotmánybíróság – több mint két éve húzódó eljárása végén – elmarasztaló ítéletet hoz a témában."

Két éve húzódik ! Ennyi elég is a ! ( belőlük...! )
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
Csalni fognak megint. Unions as ENSZ megfigyeloket kellene hivni mar most. Be megint or play allapitsak meg hogy csalt a fideSS, mint 14ben, csak most mar keso, bocs.
justhpeter
Ha már arányosság...
Kizárólag csak az szavazhat az, aki Magyarországon fizet adót és járulékokat...
Viszonylag arányos létszámú kizárólag egyéni választókörzetekben...
Egyszeri eljárásban a legtöbb szavazatot elnyerő viszi a mandátumot
karma1
@Bercifiu: Ne tagadd, annakidejen Te is tovig ragtad a kormod, hogy a szavazason a Hazafias Nepfront jeloltje fog-e nyerni, vagy a Hazafias Nepfront jeloltje fog-e nyerni, naugye hogy ugye???

En is ezt tettem, es "olyan boldog voltam, hogy a vart 99.6 %-os eredmennyel nyertek!"...:o))))
Desischado
Nagyon alapos változtatások kellenének, mert borítékolható, hogy a fidesz masszívan csalni fog ismét. De ebbe nem fognak belemenni, és mindent elkövetnek, hogy megakadályozzák! De remélem, ha nem maradnak abba a botrányos ügyek nyilvánosságra hozatala, és a tüntetések sem, akkor remélhetőleg végre bukni fognak! Jó lenne, ha a jobbikkal együtt kitakarodnának a Parlamentből!
Jozefina
Pálfi Iluska nélkül remélhetőleg!!! Minden esetre azokat a "magyarokat" eleve ki kéne zárni a rendszerből, akik 2010 után jutottak magyar utlevélhez. Ezek többsége még Magyarországon se járt!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.