Szükség esetén akár órákon belül több mint hatezer katonát tud mozgósítani a határok védelmére a Magyar Honvédség – közölte az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában a honvéd vezérkari főnök.

Benkő Tibor elmondta, emellett még el tudják látni a honvédség napi feladatait, a laktanyákból ugyanis nem vihetnek ki mindenkit a határra, így például a légtérfelügyeletet, a légtérvédelmet ellátókat, a lokátorosokat, a híradóközpontosokat és az egészségügyi intézményekben dolgozókat. Emellett külföldön is mintegy ezer katona teljesít szolgálatot, akiknek a váltásáról, a váltás tagjainak felkészítéséről is gondoskodni kell – tette hozzá.

Magyarország jelenleg több mint kétezer emberrel vesz részt a déli határszakasz védelmének biztosításában – mondta a vezérkari főnök, aki húsvét első napján a horvát határ mentén, húsvéthétfőn pedig a dél-alföldi régióban, Bács-Kiskun és Csongrád megyében szolgálatot teljesítő katonákat látogatta meg.

Benkő Tibor azt mondta: jó benyomást szerzett, a katonák felkészültek, lelkesen, kitartóan végzik a munkát, és arról is megbizonyosodott, hogy a feladatokhoz szükséges technikai eszközök rendelkezésre állnak.

A terrorizmus elleni készülő intézkedéscsomagról Benkő Tibor azt mondta: a honvédség számára rendkívül széleskörű feladatrendszert jelent. Egyaránt kiterjed a hírszerzésre, az információgyűjtésre, a felderítésre, a járőrözésre, szállításra és – ha a helyzet úgy kívánja –, harci feladatban való részvételre is. Arra is készen kell állni – bár remélhetőleg erre sem kerül sor –, hogy akár mentésben, mentesítésben, kórházi gyógyításban is részt tudjanak venni a katonák, amire a honvédkórház kapacitása, felkészültsége biztosított – mondta.

Benkő Tibor a harci feladatokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy napjainkban nem csak a határok mentén lehet közvetlen támadásra számítani, és ahhoz is jogszabály-változtatás kell, hogy szükség esetén a Magyar Honvédség is segíthessen a védekezésben

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@Hellcat: Emlékszem én néhány HM szemlére a két évem alatt...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@lópicigáspár: Jó hát picivel korábban születtem, de ez nem érdem csupán állapot))))))))))
lópicigáspár
@papa.49: Akkor neked 20 évvel korábban kezdett el a derekad fájni! :(
kukac50
Azt jó lenne tudni ki a hozzáértő és ki az aki a hasára csap és kiad egy utasítást minden hozzáértés nélkül.
világlátó
A katona furcsa lélek. Napokig a terepen, mostoha körülmények és ellátatlanság esetén is, ha a tábornok alászáll ebbe a közegbe, megkérdezi hogy vannak, ezidáig mindig az volt a reakció, hogy köszönjük szépen, jól vagyunk.Kihúzzuk magunkat, igazítunk a ruházatunkon, elrejtjük a hiányzó gomb helyét, és tisztelgünk az elöljárónak.Nem panaszkodunk, nem mutatunk rá a mulasztásért felelős tiszthelyettesre, tisztre, Ha van szeme a tábornoknak, úgy is észreveszi.Mert ilyen volt a katona, talán ilyen még ma is.Azt hiszem ez a katona mentalitás ma nagyon hiányzik a mai civil társadalomból.A katona közösség mindig elérte, hogy a méltatlanság kiderült, az kijavításra került. Erre voltak a közösségi élet színterei, fórumai.
Ma a civil társadalom közösségi életének színtere a polgári engedetlenség az utcán a téren.
Ez nem demokrácia. Ez a diktatúrák jellemzője.Az én időmben a Magyar Néphadsereg demokratikus elvek szerint működött.A parancs kiadása előtt mindenki, akinek ebben felelős feladata volt megtette a magáét. A parancs kiadása után már csak egy feladat volt, azt a legjobb tudásunk szerint teljesíteni.Ma ez nem így van. / nem a honvédségről van szó /
A mai honvédség tagjainak döntő többsége a magyar katonai hagyományokra, a magyar néphadsereg hagyományaira is építve gondolkodik, él, teszi a dolgát.Hogy mennyire tudja elérni a vezérkar hogy a magyar honvédség egy tiszteletre méltó szervezett test legyen az ország szervezetében, az a vezérkari főnök személyiségén, elkötelezettségén, a honvédség identitástudata iránti szigorú őrködésén is múlik.A honvédség a magyar hagyományokra / amelyek ezer sebből véreztek de a mindenkori politikai vezetés dilettantizmusa és gonoszsága okán /építve mindig azt akarta, hogy önálló, a haza védelméért az életét is feláldozni készsége miatt, a nemzet becsülete legyen.Soha nem akarta hogy a hazai kalandor politikusok kapcarongya legyen.Ezt a véleményemet mindenkor fenntartom, Zrinyitől tanultam.
Jankó123
De ugye nem ebédidőben érkezett meg a katonákhoz, mint anno az árvízvédelemhez az "árvízi száraz" nevezetű fősutyerák a felemás gumicsizmájában, miközben a fáradtan ebédelő katasztrófavédelmiseknek, Föl, Vigyázz-t vezényelt egy nagyon megfelelni akaró másik barom!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.