Magyarország versenyképessége sok szempontból visszaesett a régióbeli országok között, a gazdasági-társadalmi fejlettséget, demográfiát, munkaerőpiacot, oktatást, termelékenységet is vizsgáló rangsorokban átlagosan a 4. helyet foglalja el a hat ország közül – mondta a GKI kutatásvezetője a Magyar versenyképesség régiós kitekintéssel című konferencián kedden, Budapesten.

A Friedrich Ebert Alapítvány és a GKI Gazdaságkutató Zrt. által szervezett szakmai rendezvényen Udvardi Attila a Versenyképességi évkönyv 2016 bemutatásakor hozzátette: Magyarország a Világgazdasági Fórum (WEF) és az IMD (Institute for Management Development) rangsorában hátrább került (a 38.-ról a 63., illetve a 35.-ről a 48. helyre), míg a Világbankéban (WB) a 60.-ról az 54. helyre lépett előbbre az elmúlt 8-10 évben. Magyarország régiós helyezése a 68 vizsgált mutató közül 14-ben javult, 24-ben nem változott, míg 30-ban romlott.

A lengyelek és a románok mindhárom rangsorban javítottak, a csehek inkább stagnáltak, a szlovákok teljesítménye kissé, a szlovéneké jelentősebben romlott – mondta. Közút-és vasúthálózat sűrűségében jó helyen áll Magyarország, itt inkább a minőséggel vannak problémák.

Jól áll az ország még a vállalatalapítás időigényessége skálán, valamint magas a csúcstechnológia aránya a feldolgozóipari kivitelben is, bár ez inkább összeszerelő tevékenységet takar . A uniós rangsor végén áll Magyarország egyebek mellett a mobil szélessáv előfizetések számában, a nyelvtudásban, a társadalom elöregedettségében, a vállalatok innovációs kapacitása itt a leghiányosabb, valamint Magyarországon a legmagasabb, 27 százalék az általános forgalmi adó mértéke is.

Bod Péter Ákos, egyetemi tanár szerint a magyar gazdaság versenyképes, jó adottságai vannak, de minden, ami az állammal kapcsolatos, visszahúzza a teljesítményét. Úgy vélte, a társadalmi-intézményi háttér miatt a térségi előny fokozatosan elvész, minőségi problémák merültek fel képzettség, nyelvtudás területén. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szektorválogató állami politika kontraproduktív. Hozzátette: a gazdaságpolitikának megvan a joga egyes szektorok kiemelésére, mások visszafogására, de amikor egy újabb ipari forradalom bontakozik ki, ami az innovatívabb tevékenységeket árazza felül, nagy a veszély, hogy a gazdaságpolitika beragad az értéklánc termelő tartományába és nem erősíti eléggé a nagyobb hozzáadott értéket termelő területeket – fejtette ki.

A német-magyar gazdasági kamara felmérése szerint arra a kérdésre, hogy megbánták-e a német cégek, hogy Magyarországra jöttek, 29 százalékuk válaszolt igennel, 71 százalék nem bánta meg. Ezzel szemben Lengyelországban a cégek 96 százaléka gondolta, hogy jól döntött, Romániában pedig 90 százalékuk vélekedett így, és Magyarország mögött csak Albánia és Koszovó van a rangsorban a térségben. Ez azért fontos, mert ezeknek a cégvezetőknek van ráhatásuk arra, hova menjen a tőke, a vállalat következő befektetése – magyarázta.

Chikán Attila akadémikus, egyetemi tanár előadásában hangsúlyozta: a versenyképesség-vesztés tartós tendencia, emiatt még javuló teljesítmény esetén is nehéz rajta változtatni. Úgy vélte, a jelenleg uralkodó társadalomfelfogás – egyebek mellett az önszerveződés elnyomásával – bezárja Magyarországot az alacsony fejlettségű európai országok körébe, ami hozzájárul a folyamatos lecsúszás folytatódásához. Elmondta azt is, hogy a nyugati közgazdaságtan aktuális kérdéseire – amelyek a fenntartható fejlődés, tudásalapú társadalom, robotizáció hatása a munkaerőpiacra, hálózatosodás – az unortodox gazdaságpolitika nemcsak nem ad választ, de nem is foglalkozik velük.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Na lehet jönni fidesznyikek...meg lehet próbálni szembemenni a tényekkel és megmagyarázni a lehetetlent :D
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
viszont igen találékonyak vagyunk: mindent ellopunk még azt is ami be van betonozva! S most már állami szinten IS!
interceptor
Ugyan már, mit nekünk a 4.ipari forradalom, azt se tudjuk mi az...Mi maradunk a jól bevált csikós-gulyásnál, azt legalább nem tudjuk elrontani, nem úgy amint annyi minden mást!
Nem a pénzzel van a baj, hanem a fejekben lévő sötét magyar ugarral, ami nem enged semmiféle pozitív, jövőbe mutató változást, ellenben a köldöknézésben, önsajnálatban, mások hibáztatásában, mindenféle ilyen-olyan történeti kutató intézetek halmozásában, és még sorolhatnám , ezekben szinte évszázados gyakorlatunk van! Egy társadalomnak a felfogása változik a leglassabban, nem véletlen, hogy a rendszerváltás után kapott szabadsággal nem tudtunk élni, illetve sokszor vissza is éltünk vele. Talán másként is lehet csinálni a dolgokat, rajtunk múlik, senki nem fog sem sajnálni, sem megoldani helyettünk semmit!
egyvandor
Vissza estünk. Hiszem ha akarom. Gorbán szerint, sőt még ki is van plakátolva jó pénzért (miből telne rá ha nem így volna?) "Mo. jobban teljesít osztjónapot!"
Toby
"A magyar reformok működnek" !Elég szarul, vagy rossz helyen nyílt ki a meséskönyv !
Hellcat
Na lehet jönni fidesznyikek...meg lehet próbálni szembemenni a tényekkel és megmagyarázni a lehetetlent :D
papa.49
@Hellcat: A Gyurcsány vót, ő miatta stb.!!!
Hellcat
@papa.49: Jah tényleg...már el is feledtem hogy még mindig az emútnyócévet nyögjük :D
papa.49
@Hellcat: Náluk ha valami rosszra kell hivatkozni egyből a Gyurcsány ugrik be, figyeld majd a hivatalos megmondó ,,emberkéket,,)))))))))
Hellcat
@papa.49: Ismerem már őket...Azért szar nekünk mert gyúrcsány...és ezzel kész is részükről az érvelés :D
papa.49
@Hellcat: Igen milyen jó nekik, hogy van egy Gyurcsány akire mindent szart rá lehet kenni))))))
Így 5.5 éves kormányzás után kicsit faramuci a védekezés, mikor nekem mondják, én vissza szoktam kérdezni ,,tessék mondani eddig mit csináltak a szabad rabláson kívül,, na ekkor szokott a cérna szakadni a fütyiszeknél, mert ugye erre már nem mondhatja az előbbi példát!!!
justhpeter
Higgyétek el, ha Gyurcsány csak a feléhez értene, mint amennyit ráfognak, virágzó társadalomban és szuper gazdaságban élnénk. Maximálisan úgy gondolom, hogy nagyon jó lenne az országnak, ha csak annyi bajunk lenne, amennyit Gyurcsány hülyesége okozna, de ez természetesen nem lehetséges, mert csak a kereszténydemokraták maguk többet ártanak mint 3 Gyurcsány, a fideSSről nem is beszélve.
papa.49
@köhögő bolha: Hű ezt a borzadályt hol szedted össze, ez maga a borzalom))))))))))
Desischado
Ugyan kérem! Hisz a reformok működnek! A baj csak az, hogy orbánéknak, nem nekünk!
pan
A (h)unortodox kísérletezés megbukott!
Szlovákiában mennyi a minimálnyugdíj, a minimálbér, az átlagbér, mennyit fejlődött az ország, és már régen az euró a fizetőeszközük.
orbán egy országromboló g*ci - CSAK!
kukac50
A Magyar gazdaság nem fejlődik mert a pénzt propagandára költik!
Egy fejlődő gazdaságban nem kell reklámozni,hogy a gazdaság jól teljesít,vagy a reformok működnek,mert a fejlődésnek érezhető látható jelei is vannak.
Ha nem fejlődik akkor a reklámozásától sem fog fejlődni!
Jozefina
Majdnem 314.-Ft egy EURO!!! A fidesz-kdnp szerint ez is hatalmas fejlődés a 2007-es 157.-Ft-hoz képest!!! Tetves banda!!!
Aki Én
Keresem, keresem..., de nem találom az M1-en.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.