A Fidesz szerint az IMF-EU-hitel utolsó részletének visszafizetésével Magyarország megszabadult Gyurcsány Ferenc és a szocialisták kormányzásának nagyon súlyos örökségétől.

Halász János, a kormánypárti frakció szóvivője ezt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján mondta, miután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette a visszafizetést.

"Az utolsó fillérig, teljes egészében visszafizettük azt a hitelcsomagot, amelyet 2008-ban és 2009-ben az IMF-től és az Európai Bizottságtól vett fel a baloldal" – hangsúlyozta a szóvivő, emlékeztetve, hogy 2008-ban a Gyurcsány-kormány több mint 8 milliárd eurónyi hitel felvételéről döntött, "a visszafizetés ütemezését pedig úgy állították be, hogy a következő kormányt, a Fidesz-kormányt terhelje".

Halász János szerint a baloldal alkalmatlanságát mutatja, hogy "a hitelcsomag nélkül képtelenek lett volna az országot irányítani", kifizetni a nyugdíjakat, a közszférában dolgozók fizetését, a szociális ellátásokat.

A hitelcsomag azonban sokba került a magyar családoknak – folytatta –, a baloldal kormányzása alatt egymást érték a megszorítások, elvettek egyhavi nyugdíjat, a pedagógusoknak és a köztisztviselőknek pedig szintén egyhavi bérükbe került ez az intézkedéscsomag. Emellett a szocialisták adókat és rezsit emeltek, továbbá csökkentették a családtámogatásokat – fűzte hozzá.

A Fidesz-frakció szóvivője szerint a magyar emberek és a magyar gazdaság teljesítménye tette lehetővé, hogy "megszabaduljunk attól az adósrabszolgaságtól, amit a baloldal hagyott ránk".

A hitel visszafizetése jelentős lépés az ország gazdasági önrendelkezésének megerősítéséhez és fontos üzenet külföldre is: Magyarország ma már képes saját erőből, külső segítség nélkül megállni a helyét – mondta a kormánypárti politikus.

Azzal kapcsolatban, hogy a Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság döntését és hitelesítette Nyakó István MSZP-s politikus vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét, Halász János annyit mondott: "tiszteletben tartjuk a Kúria döntését".

Arra, hogy korábban nem merült-e fel esetleg a vasárnapi zárva tartásról szóló jogszabály megsemmisítése, azt felelte: a Fidesz-frakció erről a kérdésről nem tárgyalt.

Arra a felvetésre, hogy a napokban kirobbant offshore-botrányban egy korábbi fideszes országgyűlési képviselő, Horváth Zsolt is érintett lehet, a frakciószóvivő úgy reagált: Horváth Zsolttal már régóta nem tartanak semmilyen kapcsolatot, nem képviselője a Fidesznek.

Boldvai László korábbi MSZP-pénztárnok – felesége révén való – érintettségét az offshore-botrányban úgy kommentálta: ahogyan Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes ügyében, úgy ebben az esetben is felmerül a kérdés, hogy vajon az MSZP-nek mi köze van ezekhez a pénzekhez.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
@Slade: + a nyájtól, mert ezek, ha a saját anyjukat kellene felakasztani abba is simán belemennének csak Orbán legyen a hóhér! Mindent bevesznek, csak Orbán valamelyik testnyílásán jöjjön ki! Szánalmasak! Azt hiszik őket nem lopják meg!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
zöldszem
@papa.49: "A szocializmusban mindenki lopott, még is volt minden, ma senki sem lop, még sincs semmi"
Nem a szocializmust sírja vissza az emberek többsége, hanem a munkahelyeket, az egészségügyi ellátást, lakást, ingyenes oktatást akár az egyetemig, stabil megélhetést.
Az elmúlt 25 évben ha csak fele annyira tudtak volna élni a hatalmukkal, a külső segítséggel, mint Kádár, akinek Moszkvából dirigáltak akkor már leköröztük volna Ausztriát! És nem azt mondaná ma kuszaszem, hogy 30 év múlva utolérjük.A szabadságunkkal, az Eu-s pénzekkel nem tudtak élni politikusaink!
papa.49
@zöldszem: Végül is mindketten ugyanazt mondjuk, csak én nem tettem hozzá, volt a kádári időknek egy nagyon jó mondása ,,nyomtató lónak nem kötik be a szemét,, én is ,,c ,, menetlevéllel építettem fel a házam, mint mindenki más abban az időben...
,,Élni, és élni hagyni,, na ma ez nincs, nem hagynak élni, nekik a fütyisznek kell minden!!!
Jozefina
Jaj neee, akkor nem lehet gyurcsányozni???!!! Akkor nem marad más, mint hajrá Gyurcsény, hajrá DK!!! Cumira az összes fidesz-knp-t élükön a maffiavezér orbánnyal!!!
magyarbakancs
Halász János úr!
Amit lehetett mindent megszüntetek.
Lásd rokkant nyugdíját, magán nyugdíjpénztárt, elvettétek az utazási kedvezményt a rokkantaktól.
Asztmás gyerekek kiemelt családi pótlékát.
Csőkentetétek a közmunkások bérét, a segélyek összegét.
Elvettétek a beteg emberek ápolási díját.
Jószerivel senki nem kaphatja meg ezt a támogatást.
Köz gyógy igazolványra a leg silányabb gyógyszereket csak kiváltani.
Ez nem megszorítás.
evacica
A jó édesanyjukat! Nem írom le, mert a jólneveltségem tiltja, hogy kimondjam azt amit gondolok! Ezeknek olyan vastag a bőr a pofájukon, hogy a rinocéroszé vékony selyem az övékéhez képest!
kukac50
A Jó k...édesanyját annak amelyik Fideszes még 6 évnyi kormányzás után is Gyurcsányt okolja, a saját rossz gazdaságpolitikája miatt.
Az általános iskolásoktól óvodásoktól gyerekenként elvontak valamivel több mint 86000 forintot.
Középiskolásoktól gyerekenként elvontak 196000
felsőfokú intézetben tanuló diákoktól diákonként 240000.
Be kell szorozni hány diák van, és mennyi pénzt vettek el. mennyit vettek el a rokkantaktól?
mennyit a nyugdíjasoktól? Matolcsinál 50% infláció a nyugdíjasoknak 1,6%.
Nem szégyelltek 400- 500 forintos nyugdíjemelést küldeni azoknak akik már mindenüket felélték. család barát kormány az amelyik még egy normális csoki nyuszira valót sem emel a nyugdíjon?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.