Téves következtetéseket vonhatnának le a laikusok a kórházi fertőzésekről szóló nyers adatokból – erre hivatkozva tagadta meg a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) erre vonatkozó, részletekbe menő közérdekű adatigénylését az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

 A hivatal szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: a jogvédő szervezet olyan közérdekű adatigénylést nyújtott be a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban, amely kiterjed mindazon adatra és dokumentumra, amelyből kiderül, hogy Magyarországon – egészségügyi intézmények szerinti bontásban – 2014-ben és 2015-ben hány nozokomiális (kórházi tartózkodás alatt vagy utána kialakuló) fertőzés történt a Nemzeti Nosocomiális Surveillance Rendszer (NNSR) adatai szerint.

Elképesztő szöveggel tartja vissza az ÁNTSZ a kórházi fertőzések statisztikáját

A hivatal újra jelezte: az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai nyilvánosak, azok összesítve mindenki számára szabadon hozzáférhetők az Országos Epidemiológiai Központ honlapján. Az NNSR adatbázisból nyert egyes adatok azonban a döntés-előkészítést szolgálják, mivel alapját képezik az egészségügyi szolgáltatókra vonatkozó infekciókontrollal kapcsolatos intézkedéseknek – közölték.

Emellett a részletes adatok közlése veszélyeket hordozhat magában és félrevezetheti a pácienseket – írták. Példaként említették: azokban az egészségügyi intézményekben, amelyekben a súlyosabb betegeket látják el, a fertőzések előfordulásának is magasabb az esélye, míg a könnyebb eseteket ellátó egészségügyi intézményekben alacsonyabbak ezek a mutatók. Csupán a nyers adatok ismeretében a laikusok téves következtetéseket vonhatnak le, és olyan intézményt választhatnak, amelyben esetleg éppen az ő betegségük ellátáshoz szükséges széleskörű szakmai tudás és tárgyi feltételrendszer megléte kérdéses – fogalmaztak.

Mindezeket figyelembe véve utasították el az adatigénylést – írták.

A TASZ kedden közölte: bírósághoz fordul, amiért az ÁNTSZ megtagadta a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban indított közérdekűadat-igénylését.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Mennyi gyáva, megalkuvó, lelkiismeretlen ember él ebben az országban... :-(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pbalage
@verum: a gyáva, megalkuvó, lelkiismeretlen = fideszes.
switch (embertipus)
{
case ("normális"):
Console.WriteLine("nem fideszes");
break;
case ("okos"):
Console.Writeline("nem fideszes");
break;
default:
Console.WriteLine("Fideszes");
}
vadsanca
Na igen! Az ÁNTSZ erősen szégyenli a dolgot. De miért is van ez így? Mi van azokkal a kórházi intézményekkel amiben nem omlik a a vakolat, kicsempézett mellékhelységek vannak? Ott miért is van fertőzés? Itt nem az illetékes takarító szolgálat a felelős?
kkalman
Ha tisztaságot, rendet, fertőzésmentességet nem is tudnak biztosítani, közérdekű adatot titkolni legalább tudnak. És meg is tudják indokolni. Csak az nem világos, hogy minek tartjuk őket?
Desischado
Ami kínos, azt eltitkolják! Nehogy kiderüljön a parasztgyalázat, hogyan teljesít az orbán maffia banda!
Jozefina
Ilyen képeket és videókat kell feltenni az internetre. Ország-világ hadd lássa, hogy milyen orbán egészségügye!!! Különben senki nem hiszi!!!
kukac50
Ez a kép hűen tükrözi a Magyar reformok működését!
A Magyarország jobban teljesít kampányt!
A reformos füzetek árát,és minden reklám árát költötte volna a kormány a kórházakra jobb lenne!
Elherdálják füzetekre reklámokra az adófizetők pénzét,azért mert hirdetik még nem lesz igaz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.