A demokratikus kormányzás, a korrupció és az igazságszolgáltatás függetlensége terén rontott Magyarország a Freedom House demokrácia-rangsorán, derül ki a szervezet éves jelentéséből – írja az Index.

Magyarország három területen rontott tavalyhoz képest a Freedom House szerint (az 1-től 7-ig terjedő skálán az egyes az elérhető legjobb pontszám).

Egyre kevésbé van demokrácia Magyarországon

A jelentés szerint Magyarországon

A kétharmados többség elvesztése alig érintette a Fidesz jogalkotási képességét. Az alkotmányos intézményrendszer korábbi átalakítása 2015-re „egy olyan önfenntartó rendszert eredményezett, melyben az Alkotmánybíróság vagy az alapvető jogok biztosa politikai szempontból kényes ügyekben többé nem tekinthetők független ellensúlynak".

Júniusban a törvényhozás tovább szűkítette az állampolgárok közérdekű információkhoz való szabad hozzáférésének jogát

A civil szervezetekkel szemben visszafogottabban, de folytatódott a 2014-es év agresszív kormányzati retorikája, a korábbi adminisztratív intézkedések viszont nagyrészt abbamaradtak

A 2014 végén-2015 elején bevezetni próbált rendkívül magas reklámadó szakításhoz vezetett Orbán Viktor miniszterelnök és korábbi egyik legfontosabb bizalmasa, Simicska Lajos között. A kialakult konfliktus alapvetően változtatta meg mind a korrupciós struktúrákat, mind pedig a magyarországi médiapiaci környezetet.

A korrupció terén 2010-et követően beállt radikális átalakuláshoz képest a 2015-ös évet inkább mennyiségi, semmint minőségi változások jellemezték. A jelentés kitér többek közt a brókerbotrányra, illetve az M3 metrókocsi-felújítási tenderre.

A Fidesz-KDNP kétségkívül stabilan fogja őrizni vezető pozícióját 2016-ban is, írja a jelentés, mely szerint a kormánypárt várhatóan tovább mozog a jobboldal irányába, „mivel a párt sikere és a rendszer stabilitása egyaránt szorosan összefonódik a menekültválság tekintetében elfoglalt euroszkeptikus és bevándorlásellenes álláspontokkal”.

Aki a teljes jelentésre kíváncsi, az itt olvashatja.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Ma Magyarországon illiberális állam épül, a jogállami kereteket szétbombázták, a demokrácia ezer sebből vérzik.
fekete
Es hol nem? Az egesz retye nyugati horda egy ko"pet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.