Magyarországon most először Pécsen végeztek olyan műtétet, amelynek során a  rosszindulatú agydaganatot kizárólag az orrüregen keresztül távolították el endoszkóp segítségével.

A Bama.hu beszámolója szerint a különleges beavatkozást az Idegsebészeti Klinika orvos-csapatával együttműködve végezte el a a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika.

Klinikai bravúr Pécsen: agydaganatot sikerült eltávolítani egy betegből az orrán keresztülDr. Lujber László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika egyetemi docense

"Korábban, a hagyományos módszerrel az arcon vagy a fejtetőn keresztüli bőrmetszésekkel lehetett csak eltávolítani a daganatokat. Ez azonban egy roncsoló műtéti technika, gyakran maradandó sérülésekkel. Az új műtéti eszközök, illetve az ezekhez kapcsolódó technikák lehetővé teszik, hogy gyakorlatilag az egész műtétet kizárólag az orrlyukon keresztül, külső metszések nélkül, kamerák alkalmazásával végezzük el"

- mondta dr. Lujber László egyetemi docens.

A beavatkozás vitathatatlan előnye, hogy a műtét és az azt követő felépülési időszak is gyakorlatilag fájdalommentes, ráadásul a kórházban is csak maximum 4-5 napot kell eltöltenie a betegnek.

A mostani operáció során egyébként egy zölddiónyi nagyságú, 3-4 centiméteres daganatot távolítottak el a betegből, egy hatórás beavatkozást részeként.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KERKA
Orvosi bravur! Jó ilyeneket olvasni, gratulálok.
KERKA
Orvosi bravur! Jó ilyeneket olvasni, gratulálok.
36
Elképesztő. Gratulálok!
Barátom, kislányát is ott hozták rendbe, daganatos betegségéből.
Igaz, a műtét kicsit húzódott, mert nem került aneszteziológus, de az eredmény
kiválló lett.
1magyar
Na ez a csoda és munka! Ez az amire azt mondhatja az ember: bravúr!!!
nevemnick
Mint volt betege, minden tiszteletem Lujber doktor úrnak. Köszönettel tartozom neki azért is, hogy azzal is törődött, hogy ne éktelenítse el a műtéti heg a nyakamat. További jó egészséget és sok sikert kívánok neki!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.