Azért gyűjt aláírásokat a vasárnapi boltzárról kezdeményezett népszavazáshoz az MSZP, mert nem hisz a Fidesznek – mondta Tóbiás József, a párt elnöke az egyik aláírásgyűjtő ponton, a Nyugati téri aluljáróban tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, azzal, hogy a fideszes többségű Országgyűlés kedden visszavonta a vonatkozó törvényt, "valójában azt a lehetőséget vették el, hogy a nép mondja ki, nincs szüksége a vasárnapi boltzárra".

Jelezte: eredményes népszavazás után három évig nem lehetett volna a kérdéshez nyúlni. Azzal, hogy ők maguk vonták vissza a törvényt, fenntartják a kezdeményezés jogát, azt, hogy a fideszes többség megváltoztassa ezt a törvényt – jelentette ki.

Felidézte: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kiállt amellett, hogy nem mondanak le a vasárnapi boltzárról, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zolán emberierőforrás-miniszter nem támogatta az előterjesztést, Kósa Lajos frakcióvezető pedig a döntés után azt mondta, "politikailag meg akarják változtatni a vasárnapi nyitvatartásról szóló kérdést".

Világos, hogy a Fidesz nem a társadalmi akaratra, nem a nép véleményére kíváncsi, hanem "újabb regulát szeretne bevezetni" – fogalmazott ellenzéki párt elnöke. Hozzátette: azért kell aláírásokat gyűjteniük, hogy eszébe lehessen juttatni a miniszterelnöknek: a társadalom többsége szabadon akar dönteni a saját hétvégéjéről. "A Fidesz csak az erőből ért" – jegyezte meg.

Az MSZP nem hisz a Fidesznek, ezért gyűjti tovább az aláírásokat

Nyakó István szocialista politikus, a népszavazás kezdeményezője felidézte: Orbán Viktor miniszterelnök pénteken még a vasárnapi zárvatartás kiterjesztéséről beszélt. Hétfőn, kedden még azt hallották, aki a Fideszből nem szavazza meg, hogy újra nyitva legyenek a boltok, annak fel is út, le is út – mondta. A keddi szavazáson azonban három kormánytag, Semjén Zsolt, Lázár János és Balog Zoltán sem támogatta a javaslatot – tette hozzá.

A miniszterelnök "vagy kirúgja a kormányból ezeket az embereket, akik a vasárnapi újranyitás ellen szavaztak, vagy kamuzik, hazudik ismételten" – fogalmazott.

A törvény a vasárnapi boltzár eltörléséről már megvan, "de ezt a törvényt meg is kell védenünk", ezért gyűjtik az aláírásokat – mondta. A politikus jelezte: kiterjesztik az egész országra az aláírásgyűjtést, és a sajtótájékoztatón szimbolikusan útnak is indított négy csomag aláírásgyűjtő ívet.

A sajtótájékoztatón Tóbiás József kérdésre válaszolva elmondta: a keddi törvénymódosítások elfogadásával lehetett volna százszázalékos bérpótlékot biztosítani annak, aki vállalja a vasárnapi munkát, de a Fidesz "a munkavállalókon akar bosszút állni" azzal, hogy csak ötven százalékos bérpótlékot biztosít. Megjegyezte: egyeztetnek az érdekképviseletekkel és hétfőn benyújtják a törvényjavaslatukat a vasárnapi 100 százalékos bérpótlékról.

A sajtótájékoztató végén a Nyugati téren hétfő óta tüntető devizahitelesek képviselője azt kérdezte Tóbiás Józseftől, miért nem kapnak érdemi segítséget. Az MSZP elnöke jelezte: egyetért a devizahitelesek felvetéseivel, az ellenzéknek számos javaslata volt már a témában az Országgyűlés előtt, de azokat a kormánytöbbség tárgysorozatba se vette, helyette a saját javaslatukat fogadták el, ami nem oldotta meg a devizahitelesek többségének problémáját.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szókrakész
Ennek már ugyanolyan izzadtságszaga van, mint a fideszes rezsicsöki aláírásgyűjtésnek.
Szókrakész
A fidesz pedig gyűjtsön aláírást mert nem hiszi el, hogy az mszp nem hisz neki.
Erre az mszp gyűjtsön aláírást, hogy nem hiszem, hogy nem hiszed, hogy nem hiszem...

A birka nép meg sorba áll és aláírogat.
A két hülye párt óvodás homokozócsatájához birkán asszisztálnak.

Parlamentet be is lehet zárni!
Minek az?
Majd az utcán autogramozgatunk.
desert
@Szókrakész: Azért földmutyi és bérplafon kérdésben még meg kéne tartani a népszavazást, mielőtt végképp szétlopják alólunk az országot. A kuszaszemű meg ne vigyen már haza havi 5 millát. Nem vagyok irigy, de azt egy kicsit nevetségesnek tartom, hogy több, mint 40-szeresét vigye valaki haza egy hónap alatt, mint az átlag dolgozó.
Szókrakész
@desert: Itt csak egyben kéne népszavazni:

Akarja, hogy a fidesz távozzon?
Igen-Nem

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.