Polgármesterek, helyi megmondóemberek léptek akcióba, hogy elvegyék a kedvüket a pedagógusoknak a szerdai egész napos sztrájktól, miközben a Klik és a sztrájk szervezői is másképpen értelmezik a jogszabályokat – írja az Index.

A pedagógusok sztrájkbizottsága reggel 8 órától hirdetett egész napos országos munkabeszüntetést és azt kérték, déli 12 órakor öt percre "álljon meg az élet".

Több olyan jelzés érkezett a sztrájk szervezőihez, hogy vidéki iskolákban különböző fenyegetésekkel és megfélemlítéssel próbálják elvenni a pedagógusok kedvét a sztrájktól. Előfordult, hogy a polgármester az intézmény megszüntetésével, a jubileumi jutalmak visszatartásával fenyegetőzött arra az esetre, ha a pedagógusok sztrájkolnának.

Több fővárosi kerületben is behívatták az óvodák vezetőjét a polgármesteri hivatalba, és ott próbálták őket lebeszélni arról, hogy az intézmény bármilyen módon csatlakozzon a szerdai tanár- és szociális dolgozói sztrájkhoz.

Kaposváron a Kodály központi iskolához tartozó valamennyi tagintézmény vezetője e-mailt kapott Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna főigazgatótól, melyben név szerinti visszajelzést kértek az intézményekből arról, ki vesz részt a szerdai sztrájkban, s ki nem.

Eközben a kormány 

Rétvári Bence arra hívta fel a figyelmet, hogy a sztrájkmegállapodásban foglaltakat mindenkinek be kell tartania, nemcsak a kormánynak, hanem a sztrájkban résztvevő pedagógusoknak is. A megállapodásban azt rögzítették, hogy a gyerekeket fogadni kell, ellátásukat, felügyeletüket meg kell oldani – emlékeztetett.

Sok iskolában ugyanakkor hirdetményeket függesztettek ki, hogy aki tudja, ne vigye be gyermekét, vagy nyilatkoztatták a szülőket, hogy igénylik-e az ellátást. Volt olyan igazgató, aki azt jelezte, hogy még az ebédet is lemondja. Rétvári Bence kiemelte: ezt nem lehet megtenni.

Azoknak a pedagógusoknak, akik felvennék a munkát, ezt a lehetőséget meg kell adni – rögzítette.

Az államtitkár megerősítette nem kell szankcióra számítania annak, aki a sztrájk mellett dönt és a törvényeket betartja. A munkabeszüntetésnek van ugyanakkor egy olyan, sztrájktörvényben rögzített következménye, hogy arra a napra nem jár bér, ezt a sztrájkalapból igényelhetik az érintettek.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az elmúlt hónapokban intenzív tárgyalásokat folytattak a pedagógusszervezetekkel, a szülők, a diákok képviselőivel.

Emlékeztetett a köznevelési kerekasztal életre hívására, amire mindenkit meghívtak. Van aki hajlandó eljönni, van aki nem – fogalmazott Rétvári Bence, aki úgy értékelte, hogy a tárgyalások szépen haladnak, jelentős eredményeket értek el. A követelt 25 pontból 20-ban megállapodtak, a célegyenesben vannak, ezért érthetetlen miért ilyenkor állnak fel a szakszervezetek.

Szólt arról, hogy idén és jövő szeptemberben a pedagógusok bére egyaránt 3,5 százalékkal nő majd az életpálya alapján, és a jövő évi költségvetésben a köznevelés mintegy 100 milliárdos többlettel számolhat. Az alulfinanszírozottságból fakadó problémákat így szinte mind orvosolni tudják.

A túlzott bürokrácia mostanra jelentősen mérséklődött, a minősítéssel összefüggő adminisztráció a harmadára csökkent, a nyugdíj előtt állóknak a pedagógus 2. fokozatba kerüléshez nem kell külön minősítési procedúrán átesniük, a fiatal gyakornok pedagógusok gyakorlati ideje beszámít az előmeneteli időbe – sorolta.

Kitért arra is, hogy a nem pedagógus dolgozók tavaly is kaptak 50 ezer forintos juttatást, és idén kétszer, júliusban, illetve decemberben 35-35 ezer forintot utalhatnak nekik. A tárca javaslata alapján jövőre 7+3 százalékos emelést kaphatnak majd.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
Tisztességes ,demokratikus ország.
Szabadon befoghatod a szádat.
Mert a mindenkori hatalom meg szívat ha mersz valamit csinálni.
Mondjuk kiállsz a jogaidért.
namihami
Ez a hülye kormány még azt se veszi, vagy akarja észre venni, hogy ezzel az elb@szott (szellemi és kinézeti) óvódással pont az ellenkezőjét éri el annak, amit mindenáron sulykolni akar.
Rétvári és bármilyen komoly téma, hát ez így röhej, ahogy van.
magyarbakancs
Tisztességes ,demokratikus ország.
Szabadon befoghatod a szádat.
Mert a mindenkori hatalom meg szívat ha mersz valamit csinálni.
Mondjuk kiállsz a jogaidért.
Tádé
Ki ez a pökhendi, agyament a kereszténységet személyében gyalázó senkiházi?
El kell takarítani!
Pestilence
Miért?
A tanárok nézik a TV2-t?
Vagy az agymosottakon kivül valaki?
Pági
Na most fűt-fát ígérnek, hogy nyugton maradjanak a pedagógusok. Eddig azt sem vették tudomásul, hogy vannak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.