Kiváló minőségű, hibátlan műszaki állapotban lévő helikoptereket vásárolt, az elérhető legjobb ár-érték arány figyelembevételével a rendőrség – emelte ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

"A rendőrség légirendészeti tevékenyégének ilyen mértékű fejlesztésére 1990 óta nem volt példa" – írta az ORFK, jelezve: a most megvásárolt öt MD-902 típusú helikopter használatával a rendőrség közrendvédelmi, csapatszolgálati, közlekedésrendészeti vízirendészeti, felderítési és kutatási feladatainak végrehajtása "hatékonyabbá válik".

ORFK: hibátlan műszaki állapotú helikoptereket vásároltak

Korábban ellenzéki képviselők firtatták, hogy közbeszerzés nélkül vett a Belügyminisztérium (BM) öt darab tizenöt éves helikoptert egy cseh cégtől.

Az ORFK közleményében tudatta, hogy a főkapitányság – a BM által biztosított forrásból – öt használt MD-902 típusú helikoptert vásárolt nettó 13,6 millió euróért az European Air Services s.r.o. cseh gazdasági társaságtól. A beszerzési eljárás a védelem terén alapvető biztonsági érdeket érintő, kifejezetten katonai, rendvédelmi, rendészeti célokra szánt áruk beszerzésére, illetőleg szolgáltatások megrendelésére vonatkozó sajátos szabályokról szóló 2004-es kormányrendelet szerinti "hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásrendben folytatták le, tekintettel arra, hogy az érintett haditechnikai eszköz, illetve rendszer, szolgáltatás bonyolultsága, komplexitása ezt indokolttá tette" – hangsúlyozták.

A beszerzési eljárás lezárult, a felek a szerződést megkötötték. A szerződés alapján az eladó a helikopterekre egy év garanciát vállal, továbbá az eladó biztosítja Luxemburgban és Csehországban több héten keresztül kilenc helikoptervezető és tíz műszaki szakember "típusátképzését", ebből négy helikoptervezető oktató-, berepülőpilóta-képzést is kap.

A rendőrség kitért arra is, hogy a vételár nemcsak a helikopterek árát tartalmazza, hanem egy több elemből álló szolgáltatáscsomagot is. Így a szerződés alapján a helikopterekkel együtt többek között hőkamerarendszert, teljes elektronikai támogató és ellenőrző szoftver- és hardverrendszert, továbbá speciális rendőrségi felhasználásra alkalmas berendezéseket és azok rendszereit is megkapták. Továbbá a helikopterek üzemeltetéséhez, javításához szükséges szerszámkészleteket, kiszolgáló eszközöket, szerelő állványokat, pótalkatrészeket is – írta az ORFK, hozzátéve: a gépeket felújítva, átfestve szállítják le a rendőrséghez.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
nagyjából így dicsérték a legújabb fejlesztésű mindentlátó traffipaxokat...aztán? csak a szégyen...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Talán nem is a minőség volt az elsődleges balhé oka, hanem a vásárlás illetve a fizetett ár és a közvetítők által levett sáp nagysága. Ez a közvetítői rendszer ordítóan hasonlít egy gázvásárlásra alapított és az árkülönbözetből adódóan jól kitömött haveri cég bizniszéhez.
Vagy essék szó egy bizonyos repülőgéptipus gyanúsan gyors metamorfózisáról?
Na, Gyurcsány, ne súgdoss már állandóan a fülembe. Ugye, hogy mindenben a Gyurcsány keze van?
wagabund
nagyjából így dicsérték a legújabb fejlesztésű mindentlátó traffipaxokat...aztán? csak a szégyen...
eugen4402
@pbalage: Képzeld el, az a CH-47-es Chinook mekkorát toccsanhatott, amelyik leküzdötte magát a hadihajó fedélzetéről...!
pbalage
@eugen4402: én már úgy vagyok ezzzel, hogy f@szt se érdekel, nyugodtan dögöljenek bele a főbarmok meg a fostalicska pilótáik.
Vgyuri
@pbalage: Ezek nem VIP szállító helikopterek lesznek, ahhoz túl puritán a rendőrségi célfelszerelés. Majd akkor legyen ekkora a szád, ha a te gyereked vagy idős édesanyád kóborol el a nagy határ mezőben, és vagy helikopter nem lesz a kereséshez vagy "fostalicska pilóta"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.