Az MSZP elnöke szerint megalázó, méltatlan és elfogadhatatlan a kormány terve a jövő évi 0,9 százalékos nyugdíjemelésről. Tóbiás József bírálta a kabinet önkormányzati rendszert érintő javaslatát is pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus – utalva a kormányfő reggeli nyilatkozatára, miszerint Magyarország felfelé ívelő korszakát éli – azt mondta: a héten az derült ki, hogy 0,9 százalékos emelést kíván adni a kormány 3 millió nyugdíjasnak jövőre, akik tisztességesen, egy életen át dolgoztak. "Megalázó, méltatlan és elfogadhatatlan, amit az idősek társadalmával művel a kormány", azt üzenve nekik, hogy nem becsüli sem a teljesítményt, sem az idős kort – tette hozzá.

Tóbiás József kijelentette: az elmúlt években több mint 3 százalékos emelést, egy átlagos nyugdíjból 40 ezer forintot vettek el a társadalombiztosítás igazságos rendszerének felszámolásával, a nyugdíjak svájci indexálásának megszüntetésével.

Elmondta: az MSZP olyan, szolidaritáson nyugvó rendszert akar kialakítani, amely az állami vezetők fizetését az átlagjövedelem és a nyugdíjak mértékéhez igazítja. Olyan modellre van szükség, amely nemcsak a svájci indexálást és a nyugdíjasok fogyasztói kosarát tekinti irányadónak, hanem az állami szolgáltatásokon keresztül az egészségügyhöz, a szociális ellátórendszerhez és a kultúrához való hozzáférést is biztosítja – hangsúlyozta a pártelnök.

Kitért arra is, hogy a héten az önkormányzatokkal szemben is újabb támadást intézett a kormány. A benyújtott törvényjavaslat – amely a jövő héten kerül napirendre – az eddigi oktatási, egészségügyi és szociális elvonások mellett már a működést kívánja korlátozni és elvenné azt a jogot egy adott település önkormányzatától, hogy a költségvetéséről maga döntsön. Példaként hozta, hogy ha valahol járdát kell javítani, azt nem helyben a testület döntené el, hanem az államkincstár jogköre lesz, engedélyezi-e azt vagy sem.

A Fidesz javaslata végképp eltörli a döntés szabadságát a helyi közösségek számára, holott a legjobb döntések helyben születnek, és vissza kell adni a közösségeknek azt a jogát, hogy a saját életüket meghatározzák – hangoztatta, hozzáfűzve: nem véletlen, hogy az MSZP küzd "a valódi népszavazásért".

Jelezte: a javaslat így elfogadhatatlan, módosító javaslatokkal át kívánják írni.

Tóbiás József a most nyilvánosságra került, 2007-ben készült migrációs tanulmányt érintő felvetésre azt mondta: a tanulmány semmilyen politikai vezető testület elé nem került, arról nincs mit mondani. Ma a kormány ugyanakkor a letelepedési kötvényen keresztül pénzért ad magyar állampolgárságot Ázsiából vagy Távol-Keletről érkezőknek – tette hozzá.

Nem bojkottálnak semmit – reagált arra a további kérdésre, hogy miért nem vettek részt a pénteki, terrorellenes alkotmánymódosításról tartott ötpárti egyeztetésen. Mint mondta, világossá tették, hogy a jelenlegi alaptörvény keretei között minden eszköze megvan a kormánynak arra, hogy állami intézményein keresztül kezelje a kérdést, ami előáll egy ilyen veszélyhelyzet esetén. Kitért arra is, hogy az igazságügyi miniszter nem támogatja a honvédelmi tárca javaslatát, és azt mondta, számára ebből nem az kérdés, miért nem vesznek részt az egyeztetésen, hanem az, hogy a kormány egységes-e.

Az MSZP elnöke szerint "az ötpártik korszaka" lejárt. Érdemi szakmai egyeztetésre van szükség, ami arról szól, hogy a kormány javaslatát eljuttatja a frakcióknak és hagyja, hogy valódi szakmai egyeztetés legyen. Úgy látja, hogy a honvédelmi tárca és a kormány sokkal inkább kommunikációs eszközként használja az ötpárti egyeztetést, mint a valódi szakmai egyeztetés fórumaként.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

36
Ez megint a soha meg nem valósuló álom.
A politikus, pártállástól függetlenül, több helyről zsebeli a pénzt.
Parlamenti pozíció+szakpolitikai tevékenység, bizottságokban+külön juttatások+mutyi+civil végzettségből származó privát jövedelem.
Hellcat
EZT MONDOM MÁR MIÓTA...a politikusok fizetése az az előző évi átlagkereset duplája lenne...Senki nem mondhatja, hogy abból nem lehet megélni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.