Hétfőn reggel nyolc órától elkezdik a burgenlandi-magyar határszakasz ellenőrzését, az intézkedés négy járást érint, és egyelőre szúrópróbaszerű lesz – közölte az osztrák tartomány rendőrsége pénteken.

A Nezsideri (Bezirk Neusiedl am See), a Kismartoni (Bezirk Eisenstadt-Umgebung), a Nagymartoni (Bezirk Mattersburg) és a Felsőpulyai járás (Bezirk Oberpullendorf) átkelőinél várható ellenőrzés. A burgenlandi rendőrség közlése szerint helyzettől függően további határszakaszokon vezethetnek be hasonló intézkedést.

A burgenlandi rendőrség úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy az embercsempészek elleni súlyponti akció sikeressége miatt nem kívánják megnevezni pontosan, melyik határátkelőknél terveznek hétfőtől a szúrópróbákat.

A rendőrségi közleményben megnevezett térség a magyar oldalon egyebek között a hegyeshalmi, pomogyi, fertőrákosi, jánossomorjai, ágfalvai, zsirai, kópházai, kőszegi és soproni átkelőkkel határos.

Az intézkedést az embercsempészet és az illegális bevándorlás elleni küzdelemmel indokolták. A hatóságok ügyelnek arra, hogy az átkelőforgalmat ne akadályozza a bevezetendő ellenőrzés – közölte a rendőrségre hivatkozva az osztrák közszolgálati média (ORF) internetes oldalán.

A rendőrség közleménye szerint a vizsgálatokat az osztrák határellenőrzési törvény (GrekoG) idevonatkozó passzusa szerint végzik majd, így amennyiben valaki nem felel meg a beutazásról szóló előírásoknak, törvényes eszközökkel megakadályozhatják a továbbutazását.

A határátkelők biztosításához és a zöldhatár érintett szakaszainak felügyeletéhez a rendőrség számára a katonaság nyújt segítséget – olvasható a közleményben. A katonaság munkáját is a belügyminisztérium irányítja.

Az utóbbi napokban Hans Niessl burgenlandi kormányfő arról beszélt, hogy az embercsempészet visszaszorítása érdekében a határellenőrzés fontosabb, mint a kerítésépítés. Tájékoztatása szerint ezekben a hetekben több embercsempészt fognak el Burgenlandban, mint tavaly ilyenkor.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
...aztán jön a vasfüggöny, meg a vizum...
volvós
...aztán jön a vasfüggöny, meg a vizum...
pbalage
egyúttal rögtön javaslom is a "működik a nemzeti kerítés" hirdetés leadását is a hörcsögtévében.
wagabund
hogyalófaszba kerülnek oda embercsempészek, meg migráncsok? hö? úgytudom olyan védelem van délen, hogy ott lehetetlen bejutni...bár a rádijóban azt mondták, hogy a határőrsrség szerint a kerítés amortizálódott...ezért itt-ott átjárható...akkor tessenek odvinni egy kissámlit, egy ernyőt, és figyelni az amortizációt négyműszakos váttásban...

akkor lehet, hogy itt bóklásznak a migráncsok köztünk? Orbán azt igérte, hogy (terrorista)migráncsmentes ország leszünk...de mikor?
egyvandor
Vagy sok felesleges pénzük van az osztrákoknak, vagy Gorbán hazudik a kerítésének hatékonyságával és Európa megvédésével kapcsolatban. Mivel már lassan harminc éve ismerjük Gorbánt, sajnos, én az utóbbira tippelek.
Toby
Az osztrák-magyar határátkelőkön, hatóságoktól "elnéptelenedett" volt osztrák iroda/kezelőépületekből eddig is videózták a ki - és belépő forgalmat, rejtve, miközben a szolgálatosok autóit eldugták az épületek mögött és egy lélek mozgása sem látszik az épületek környékén. Óvatosak voltak eddig is a sógorok, nyilván bűnügyi/bűnmegelőzési céllal videóznak, azért hagyták meg a lassító közlek. táblákat is, hogy minőségi legyen a felvétel.
Egy esetben betévedtem egy üzem magánútjára, a magyar határ felé vitt és feltűnt, hogy nincs rajta forgalom, illtve alig van, nosza, akkor gyorsabban hazaérünk ! Alig mentem 500 métert, máris utánam szegődött a Grendarmeria és tiszta magyarsággal magyarázta a pali, hogy bár kapu nincs, de tábla van, hogy ez magánút és nem polgári forgalmat szolgálja.
Azért jegyzem meg, mert korábban egyetlen autót sem láttam mögöttem jönni és éppen hogy átléptem a határt, körülnéztünk Jennersdorfban ( Trianon előtt Gyanafalva ) és irány haza. E településen láttam a két fős katonai járőrt, fegyverrel a hátukon, pedig akkor még menekültekről sem lehetett hallani !
Figyelnek és ügyelnek a sógorok !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.