A Fidesz várhatóan a jövő héten benyújtja az Országgyűlésnek a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó különleges jogrendet létrehozó alkotmánymódosító javaslatát, amelyet így a két hét múlva kezdődő ülésén kezdhet tárgyalni a parlament – erősítette meg Gulyás Gergely (Fidesz), a parlament törvényalkotásért felelős alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kiemelte, az Országgyűlés már tárgyalja a belügyminiszter azon törvénymódosító javaslatcsomagját, amellyel a hatóságok a jelenleginél hatékonyabban észlelhetik a terrorveszélyt. A kabinet a változtatásokkal több pénzt fordít a rendvédelmi, titkosszolgálati és terrorelhárítási szerveknek, emellett létrejöhet egy olyan terrorellenes központ, amely összesíti a szervezett bűnözés és a terrorizmus szempontjából lényeges valamennyi információt.

Gulyás Gergely megjegyezte, a törvénymódosító csomagról konstruktív ötpárti tárgyalások folytak, így azt remélik, hogy az indítványt egyhangúlag támogatják majd a frakciók.

Az alaptörvény módosítása ezzel párhuzamosan azért szükséges, hogy a katonaság is bevethető legyen azokban az esetekben, amikor a hatóságok jelentős és közvetlen terrorveszélyre utaló bizonyítékokat találnak, annak elhárítására pedig a rendőrségnek nincs elegendő ereje – fejtette ki Gulyás Gergely, aki szerint az alaptörvényben jelenleg is szereplő szükségállapot ezzel szemben csak arra az esetre ad megfelelő cselekvési alapot, amikor egy terrorcselekmény már be is következett.

Kifejtette, javaslatuk alapján a jelentős és közvetlen veszély esetén a kormány kezdeményezhetné a terrorveszély kihirdetését az Országgyűléstől, a kabinet azonban ezt megelőzően is rendelkezésére állhatna a rendkívüli jogrend néhány eszköze a terrorcselekmények megakadályozására, következményeinek enyhítésére.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta, hasonló helyzetekben Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Ausztriában, Szlovákiában, valamint az Egyesült Államokban is bevethető a katonaság.

Gulyás Gergely reményének adott hangot, hogy a többpárti egyeztetésektől távol maradó MSZP, továbbá a másik két ellenzéki frakció is támogatja majd a módosítást az ország biztonsága érdekében.

A fideszes képviselő ugyanakkor felelőtlennek nevezte a szocialistákat, és azt mondta, feltehetően elnökválasztásukra készülésük miatt sem voltak olyan állapotban, hogy részt vegyenek a témában folytatott tárgyalásokon. "Elkeserítőnek tartjuk, hogy ezeket az ügyeket nem lehet a pártpolitika fölé emelni" – fogalmazott.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Grafix69
Semmilyen más célt nem szolgál ez a javaslatuk ,mint a hatalom telefosta a gatyáját a néptől , nem a menekültektől akarják megvédeni magukat hanem a nép haragjától .Olyan balhék lesznek nemsokára ,hogy bele remegnek a rabló politikusok és félnek a tüntetésektől amit terror veszélyre hivatkozva akadályoznának meg . Remélem még ebben az évben elbuknak ,annyi szemétség van a nyakukon ,hogy azt már senki nem tudja kimagyarázni .
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szókrakész
@kkalman: De fogják.
Mert ez már nem a terrorról szól, hanem a hamarosan eljövő háborúról.
És mindnek tele a gatyija, hogy a múltban sorozatosan elkövetett hazaárulásaikért a magyarok által elő lesznek szedve, meg lesznek rángatva úgy hobbiból, másodállásban a haza védelme mellett.
human
@Szókrakész: Azért ne túlozzunk. Volt már a szomszédban háború. Mi még a fényeit is láttuk mégsem jött át a határon. A terror meg nem háború, hanem terror. Biztos van mit alakítani a törvényeket, lehet új definíciókat bevezetni, hogy kezelhető legyen egy esetleges terrorhelyzet. A lényeg, hogy egyetlen kormány se kapjon olyan fegyvert a kezébe, amivel vissza is tud élni. Ha a fidesz visszavesz a hataloméhségéből még születhet kompromisszum.
Desischado
Tele van a gatyájuk, ezért kell a tejhatalmi törvény. Mert ez a tejhatalomról szól. Én azért reménykedem, hogy ez már nem sikerül nekik. Az biztos, hogy a jobbik megszavazza. Az LMP tartózkodik, a DK ellene lesz, és remélem, az MSZP is. De most legalább meglátjuk, melyik párt hova húz! Az biztos, hogy amelyik rászavaz, az az én szavazatomra soha ne számítson!
Szókrakész
@human: Igen.
Át is lőttek egy párszor a határon. Csak úgy véletlen "eltévedt" egy két löveg, rakéta, csak azért, hogy eszkalálódjon a "buli".
Az iskolákban állandóan készültségi gyakorlatozások mentek.
Kicsit hiányos az infód a határon megálló rakétákról, ...
Szókrakész
@Desischado: Melyik párt hová húz?!?!?!

Mind a húsosfazékhoz!!!.
human
@Szókrakész: Én konkrétan a háborúról beszéltem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.