Vasárnap, a nemzetközi könyvfesztiválon dedikálta új könyvét Torgyán József, a Független Kisgazda-párt (FKgP) legendás elnöke, akivel a Magyar Nemzet készített interjút.

A 83 éves Torgyán politikai ambíciókat már nem dédelget, de a pártját nagyon szeretné feltámasztani.

Miután mocsoknak tartom a mai politikát, és novemberben már 84 éves leszek, nem kívánok a politikába visszatérni. Viszont olyan mérhetetlenül sok szeretetet kaptam a feleségemmel együtt a magyar néptől, amit képtelenség lenne visszaadni. Ezért elhatároztam, hogy közreműködöm a kisgazdapárt feltámasztásában, s addig a szememet le nem hunyom, amíg ezt el nem érem.

- fogalmaz az egykori kisgazdavezér.

Ő csinált Orbánból miniszterelnököt

2008-ban a Kisgazdapárt a mérleg nyelveként dönthetett arról, hogy melyik oldal nyerje a választásokat. A Horn Gyula vezette MSZP hiába kapta a legtöbb szavazatot, Torgyánék a Fidesszel léptek koalícióra, így alakulhatott meg az első Orbán-kormány.

A döntést érdekes tényezők motiválták:

Akkoriban a Fidesz már kezdett szembefordulni korábbi baloldali, liberális mivoltjával. Az Országgyűlésben azt kiabálták: „Csuhások, ki a házból! Jézus Krisztus, térdre, imához!” Ebből a jegyzőkönyvvezető annyit hallott meg, hogy „térdre, imához”. Rendkívüli módon megkönnyítette a velük való megegyezést, hogy Orbán Viktor feleségének, Lévai Anikónak a szüleit jól ismertem. Óriási kisgazdák voltak. Nem tudtam úgy Jász-Nagykun-Szolnok megyébe látogatni, hogy elsők között a nyakamba ne ugrottak volna. Ily módon meg tudtunk állapodni a koalíciós kérdésekben. 

Chile cseresznye – az nem úgy volt, kérem!

Megkerülhetetlen szállóigévé vált Torgyán híres ötlete, a Chilével való cseresznyebarter. A kisgazda pártvezér szerint a sajtó ferdítette úgy el a dolgot, hogy rosszul jöjjön ki belőle:

Az újságírók egy része annyira műveletlen, hogy az exportot összekeverték az importtal. Azt is terjesztették, hogy holland gazdákat akarok betelepíteni. Nevezzenek meg egyetlen gazdát, akit én telepítettem be! Ilyenekkel ellehetetlenítettek, s ráadásul a Fidesz is ezt a tisztességtelen eljárást alkalmazta.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szép új világ
Már megint egy érv a Lipót mező bezárása ellen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csetere
@nyanya001: ...és cseresznyét behozni. Nadrágszíj parcellák, a földjeim lenyúlása pitiáner összegekért, rohadjon le a keze.
Törölt felhasználó
Komolyan mondom jöjjenek, kdnp v fidesznél még mindig jobb, mert ezen legalább lehett röhögni:)
Borsodi
Józsi bácsi jókat nevettünk a hozzászólásain,de már nincs az embereknek kedve még nézni se a politikát .nem hogy hallgatni .Inkább a vacsora csatába néznénk ,mint a parlamentbe .
felnőttem kissé
Reggelente meg úgy köszönt a parlamentben, hogy Horn Gyula mondjon le: mindezt egy levegővétellel. A 80 millás villát be is kéne fejezni avagy már árverezik?Maradjon csak a pálya szélétől jó messzire. Max cseresznyézzen. Uraknak hozatott csillében, csilléből.Itt kezdődött a pénzszórás azóta sem áll meg.Thaiföldön x - szer masszázson? turistaként ? á dehogy. jobb ha bogyó és babocát néz. Nem vele kéne kitölteni az űrt akadna több értelmesebb téma belőle elég volt. Kisgazda sincs már csak nagy,ne támasszon fel semmit.
human
Akkor a Kétfarkú Kutya párt méltó kihívójára akadt.
qrfly
szerencsétlen hajlottkorú demens...

de én INKÁBB az őt interjuvoló ujságíróbrancsot rugdalnám -sxor..nagy erővel ..- tökön..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.