Miután Joó Hajnalka, a Századvég-iratokat kiperlő újságíró felmondott lapnál, sorra követik őt kollégái – írja a HVG

Friss: lemondott a főszerkesztő is

Lebhardt Olivér a Facebookon jelentette be: nem vezeti tovább a VS.hu-t.

Lebhardt állítása szerint Matolcsyék félmilliárdos tőkeinjekciója ellenére a szerkesztőségben "független újságírói munka folyt".

Már nem a VS.hu újságírója Rovó Attila rovatvezető, Munkácsy Márton szerkesztő, az Indextől igazolt Joób Sándor, és felmondott hvg.hu korábbi munkatársa, Kovács Áron is.

Joób Sándor egyhavi fizetését egy alapítvány javára ajánlja fel

Március elseje óta dolgozom a VS.hu-nál, és ma reggel felmondtam. Egyben szeretnék tenni egy gesztust a magam nevében, minden a VS.hu-nál dolgozó kollégám nevében, és az újságírók becsülete érdekében.

Eddig egy havi fizetést kaptam, és most szeretném visszaállítani ennek a pénznek a közpénz jellegét. Egy havi fizetésemet ezért egy olyan alapítványnak fizetem be, ahol azt átlátható módon költik el, és ha még megkapom a 2. fizetésemet, azzal is ugyanezt teszem.

Rovó Attila így kommentálta döntését:

"Lelépek a VS-től, gondolom, nem kell magyarázni, miért. Tényleg nem tudtam, hogy 500 milliós támogatást kapott a kiadó. És akkor egy klasszikus: 'nagyon sajnáljuk, hogy ez a történet így ér véget'"

Szedlák Ádám, a Technika rovat újságírója is elköszönt:

Mint olyan sok remek embernek a VS-től, nekem is rendkívül sok szabadidőm lett. Király újság volt, amíg tartott.

Péntek este derült ki, hogy a jegybanki alapítványok több mint félmilliárd forint közpénzzel támogatták meg a VS.hu kiadóját, amely Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozik.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
12-en mondtak le. Példaértékű. Csak a főszerkesztő tudott arról, hogy hozzávágtak 500 Millát.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
A becsületesek ott hagyják a fütyiszes hajót, miután kiderült hogy ki is pénzeli a kiadót, NAGYON HELYES!!!
36
Ez most milyen dolog? Amíg az MNB-t terhelő, kormánykritikus, adatok jöttek ki, jó volt ott dolgozni, most meg ugrálnak le a "hajóról"?
Aki Én
Matolcsy unokatesójának érdekeltsége miért kap több mint 500.000.000 forint közpénzt?
vadnarancs
Olyan kusza ez az ügy, mint Eltolcsy szemei!
Pági
@36: Ja,egy olyan hajóról,aminek simlis a kapitány.
36
Azt sem hiszem el, hogy nem tudták, kinek a cége a VS.
Na, mindegy. De legalább, nem mondhatják, hogy nincs sajtószabadság Magyarországon. ha végsősoron, a kormányt lehet, a kormány/MNB/állampolgárok pénzéből kritizálni.
human
Kicsit bizonytalan voltam de úgy néz ki, hogy tényleg nem tudták az újságírók, hogy a hátuk mögött milyen pénzügyi manőver zajlik. Elhiszem, hogy független újságíróként dolgoztak és kilépésükkel csak mentik ami még menthető a függetlenségből. Gondolom a VS a TV2 sorsára jut és a régi gárda vagy új portált alapít vagy átigazol egy másikhoz.
csa-csa
és azonnal lesz új állásuk is? miből élnek majd? szép a tisztesség, jár is a dicséret,de kenyeret nem kap érte. vagy jó az anyagi hátterük? akkor gond egy szál se! vagy biztosak a jobbnál jobb lehetőségekben?
justhpeter
@Horizont: Minden mondatoddal egyetértek. A dolgozók rájöttek, hogy azzal szemben amit a portál hirdet bizony szennyes a háttér. Ilyen esetekben nincs más megoldás, mit a távozás.
human
@csa-csa: Most még találhatnak új munkahelyet. De ha maradnak később az Isten nem mossa le róluk, hogy bérfirkászok. Na akkor tényleg nehéz lesz állást találni.
coni
12-en mondtak le. Példaértékű. Csak a főszerkesztő tudott arról, hogy hozzávágtak 500 Millát.
cs.n.
@coni: A kiadóhoz, nem a laphoz. Van különbség. Ugyanaz a kiadó üzemelteti az origót is, ami sokkal többet visz, mint egy szimpla hírportál. Az origónak tévécsatornái is vannak pl. Meg gondolom, a Telekom sem két pusziért vált meg tőle. Szóval nem kimondottan a vs-nek ment a zsé.
coni
@cs.n.: Ma volt az ATV-n az egyik felmondott újságíró. Azt mondta a VS, kapta a pénzt, közérdekű riportok (migránsok, magyar emigránsok stb. témában) elkészítéséhez.Ezek úgy készültek el hogy aki készítette nem tudott az egészről.
Alzheimer Fauna
Egy maroknyi példamutató, becsületes ember, akik nem csak beszélnek (írnak) a tisztességről.
spu00
Tudomásom szerint pályázaton nyerték, s nem volt semmi olyan feltétel, mely ellentétes lett volna a portál tevékenységével, akkor mi a bajuk? Csak nem az, hogy demokrácia van, s még az ellenzék is hasonló elbánásban részesül, s emiatt nem támadható?
Egyik újságíró sem nyilatkozta, azt, hogy emiatt változtatnia kellett a véleményén, tehát akkor mi a bajuk?
Desischado
Ilyenkor örülök, hogy vannak még tisztességes újságírók. Van remény!
nezelodo
@csa-csa: Azért ne feltételez túl sokat az ilyen, viszonylag fiatal újságírók anyagi helyzetéről. Előnyük, hogy még nem felejtették el amit az újságírói etikáról tanultak, és gyakoroltak. Ők vannak ma már kevesebben, nézz csak körül a kilóra vehetők között a lakájmédiában.
nezelodo
@spu00: Jól megröhögtettél azzal, hogy "demokrácia van"! Az én olvasatomban "jöttek az ügyvédek és elintézték, oszt jónapot"!
sgyuri2003
@spu00: Érdekes lehetett az a pályázat amiről senki nem tudott. Sőt akkor sem amikor megnyerték.
Talán ilyen pályázatokon kapott 3 milliárdot Mészáros NERtárs is.
csa-csa
@nezelodo: előbb utóbb belekényszerítik Őket hogy megtanulják "hány kilók" ha állásban akarnak maradni.
csa-csa
@human: egyelőre úgy tűnik a bérfirkászok vannak nagyobb biztonságban.
spu00
@human: Igaza van, mocskolódni tudás nélkül is lehet, ez Önöknek könnyen megy
spu00
@nezelodo: Gondolja, hogy kihúzták a lutrin őket, vagy ez a Vs olyan nagy szám? Meséljenek róla, hogy ha az, mitől?
human
@spu00: Én nem mocskolódtam, csak finoman megjegyeztem, hogy összetettebb gondolkodásra nem vagy képes. Ezért is tud téged Orbán becsapni saját hatalmának és vagyonának növelése céljából.
nezelodo
@spu00: Igaz, egyáltalán nem olyan szám a VS, csak van egy diszkrét bája, hogy a Kétkabátos rokona jegyzi, és "pont oda pottyantotta" az a tiszta kéz azt a kis aprópénzt. Hogy micsoda véletlenek vannak maffiózóéknál!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.