A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a Magyar Köztársaság halott, "megbecstelenítettek, feldúlták, tönkretették és végül megölték".

Gyurcsány Ferenc pártjának az alaptörvény kihirdetésének ötödik évfordulóján a budai Várban tartott hétfői demonstrációján úgy fogalmazott: a parlamentben a kormánypárti többség ünnepelt, ők viszont nem ünnepelni, hanem gyászolni jöttek, gyászolják a magyar köztársaságot, "amelyik élt 22 évet".

A politikus kijelentette, azzal vádolják a kormánypárti többséget, a miniszterelnököt és a köztársasági elnököt, hogy elhazudták a rendszerváltozáskori közös vágyakat és reményeket.

Gyurcsány: A köztársaság halott

A most hatalmon lévők soha egy percig nem gondolták, hogy ez az ország valamennyiünk otthona lehet, hogy a haza nemcsak az övék, hanem mindenkié – jelentette ki.

Orbán Viktor miniszterelnök, aki ellenzékben azt mondta, hogy a nemzet a test, a köztársaság a ruha, úgy vetette le magáról és vetette sutba a köztársaság ruháját, mint ahogy nagyszüleink csizmás lábukról sutba vetették a kapcát – mondta Gyurcsány Ferenc.

Magyarországon nő a korrupció, a nyomor, a kivándorlók száma, de eközben emelkedik azok száma is, akik azt gondolják, hogy ebből elég. "Mi is azt gondoljuk, hogy elég miniszterelnök úr, elég köztársasági elnök úr", nem lehet a kevesek javáért elrabolni a többség országát, nem lehet kevesek Magyarországát építeni a többség Magyarországa helyett – tette hozzá.

A jobboldal mára a bűn szinonimája lett, a kormány támogatói pedig a mellett állnak ki, ami "vállalhatatlan, ami védhetetlen" – mondta a volt kormányfő.

Magyarországot egy bűnszövetkezet irányítja – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, amire hallgatósága "maffia, maffia" kiáltásokkal reagált. Azt mondta: az a jobboldal, amelyik nemzeti mitológiát épített a magyar föld köré, száz- és százezer hektárt adott el. Azzal folytatta, hogy a Quaestor-ügyben az ügyészség nem hajlandó benyújtani tárgyalásra alkalmas vádiratot, és ha ez így folytatódik, akkor a csalás elkövetője büntetlenül megúszhatja. Feltette a kérdést, hogy vajon létrejött-e egy vádalku, amelynek során a hatalmon lévők megmentik Tarsoly Csabát, ő pedig cserébe nem mondja el, amit "bűnös pénzügyi üzelmeikről" tud.

A devizahitelesek kárán meggazdagodott Magyar Nemzeti Bank milliárd számra szórja a pénzt, miközben a devizahitelesek százezrei szenvednek a mai napig – jelentette ki.

A jegybank elnöke bűnös, a jegybank elnöke bűnöző, és nem viheti el mindezt szárazon, ha van minimális tisztesség ebben az országban – mondta, mire az egybegyűltek "börtönbe, börtönbe" kiáltásokkal feleltek.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a demokratikus sokaságnak kell elég erősnek lennie ahhoz, hogy ne tűrje el, hogy "megbecstelenítik" minden nap, de a változást a jog rendjével kell kikényszeríteni.

Saját kormányzását jellemezve kijelentette: "becsület dolgában nem botlottam és nem botlottunk", mert a bűnt bűnnek, a rendszer hibájának tekintették.

A mostani rendszer viszont működtető, lényegi elemének tartja a bűnt – érvelt.

A pártelnök hazafias és erkölcsi kötelességnek nevezte, hogy megpróbálják legyőzni "a gonoszt", de – mint mondta –, ehhez a demokraták széles koalíciójára van szükség. A baloldali pártoknak azt üzente, hogy ennek érdekében "tessék elfelejteni a régi sérelmeket".

Az ország érdekében a zsarnoknak buknia kell – összegzett Gyurcsány Ferenc.

A demonstráción felszólalt a fekete ruhás nővérként megismert Sándor Mária is, aki azt mondta: van, aki a Várba költözik, mert "mindenre van pénz", és van, aki elhagyja az országot, mert nem érzi biztonságban magát, nem tudja fizetni a számláit.

A vele együtt felszólaló Kiss László ápoló úgy fogalmazott: a döntéshozók "vezényeljék haza" a magyar ápolókat, orvosokat, mert itt van rájuk szükség.

Sándor Mária és Kiss László mögött társaik egy "Magyarország! Ne engedd a nővéreket külföldre!" feliratú fekete transzparenst tartottak.

Az esemény kezdetére összegyűlt szimpatizánsok megtöltötték a Sándor-palota jobb oldala és a Budavári Palota közötti területet. A demonstráció résztvevői magyar, európai uniós, valamint több tucat pártzászlót lobogtattak. Olyan táblákat tartottak a magasba, mint "Vesszen a zsarnok!", "Új alkotmányt Magyarországnak!", "Mi az Orbán-rendszer ellen tiltakozunk. Ugye ti is?", vagy "Új rendszerváltást, európai demokráciát!".

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Törölt felhasználó
A köztársaság az köztársaság, hogy ebből mennyit ismerünk az tényleg egy más kérdés. Az biztos, hogy ennél, ami most még a 80-as években is több állampolgári joga volt az embereknek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Törölt felhasználó
Lehet röhögni Ferin, de többin még azt se, mert nem csinálnak semmit!
Csizmás Kond
Az alkotmánymódosítást lehet nevezgetni de úgy ragaszkodni egy fogalomhoz (köztársaság) hogy annak a törvényei egy toldozott foldozott múltbeli alapokra épülő idejemult fogalmakon alapul már beteges vonzalom.
Törölt felhasználó
A köztársaság az köztársaság, hogy ebből mennyit ismerünk az tényleg egy más kérdés. Az biztos, hogy ennél, ami most még a 80-as években is több állampolgári joga volt az embereknek.
kkalman
Fleto! Jó lenne valami összefogás félét is szorgalmazni az erősen porózus bal oldalon, mert így ahány párt, annyi felé húztok. De nem ám a 2014-es összefogásra gondolok, hanem valódira, mert amit ezen címke takarásában produkált a bal oldal, az inkább óvodások homokozóbeli veszekedésére hasonlított a homokozólapátért, nem pedig összefogásra.
verőce21
Ergo, a cigányok nem vettek fel semmilyen devizahitelt, tehát sikerre vannak ítélve ebben az országban.
Az alkotmányt és a törvényeket pedig lesz@rják, mert úgyis törvényen kívül állanak.
Borsodi
A köztársaság haldoklott rendesen a te irányiíásod alatt is,azt hittük fel éleszti Orbán a haldokló köztársaságot, már az utolsó kenetet adja fel .Amit most mondasz a beszédedben azért ,tiszteletet érdemelsz, nem értem mikor a másik oldalon voltál mért nem így gondolkodtál,még most is te lennél a miniszter! Az a baj,hogy már nem tudunk sokan egyik pártban se bízni,mert hatalomra kerülnek és már a nép le van szarva. Ránk csak szavazáskor van szükség,aztán újabb szavazásig ígérgetés.Ha jelent nektek ellenzékieknek valamit a mi országunk,összefogással egyhangúlag váltsátok le a kormányt ,legyen előrehozott választás .Nem a vasárnapi bolt bezárás a legfontosabb .Kapja vissza a Magyar a becsületét! A miniszterünk által minősítenek minket!
Desischado
@Borsodi: Megint egyetértünk. Valami érdemi kellene mert a szócsatától nem lesz változás!
levarosbukta
@Borsodi: Egyre inkább az a meglátásom hogy valamiért Gyurcsánynak nem érdeke neki menni a fidesznek komolyabban. Megmarad a szájtépésnél, konkrétan semmi ellen nem lép fel. Sorsdöntő szavazáskor nyúlkiugratósat játszik. Egyetlen tüntetés mögé nem sorakozott fel, egyetlen elégedetlenkedő megmozdulást nem kezdeményezett, pedig lett volna rá. Nem kezdeményezi az összefogást a baloldali pártokkal. Valahányszor a fidesz esztelen pénzszórásba kezdett annyiszor kellett volna az embereket az utcára vinnie, vagy amikor egyre másra derülnek napvilágra az elsikkasztott milliárdok, vagy a sokadig stadionépitéskor. Vagy amikor sorra rúgták gyomron a különböző ágazatok dolgozóit. De nem és nem csinált semmit. Ez az ember egy hiteltelen pojáca.
patyuka
@levarosbukta: "Egyre inkább az a meglátásom hogy valamiért Gyurcsánynak nem érdeke neki menni a fidesznek komolyabban. Megmarad a szájtépésnél, konkrétan semmi ellen nem lép fel. Sorsdöntő szavazáskor nyúlkiugratósat játszik. Egyetlen tüntetés mögé nem sorakozott fel, egyetlen elégedetlenkedő megmozdulást nem kezdeményezett, pedig lett volna rá.Nem kezdeményezi az összefogást a baloldali pártokkal."

Az, aki ilyen valótlan baromságot képes leírni: vagy piszkosul tájékozatlan - akkor meg minek tépi a száját? -, vagy aljas szándékból hazudik!
Vajon az efféle szájkaratés ott volt-e tegnap "felsorakozni a tüntetés mögé"?!
kukac50
A köztársasági elnök miért nem?
Nincs köztársaság, nem kell köztársasági elnök !
Fizetését osszák szét a kisnyugdíjasok között 5 ezer forintonként.
levarosbukta
@patyuka: Légy szíves mondj egy konkrét dolgot amit a DK az elmúlt egy évben tett a pofázáson kívül.
Katalina62
@levarosbukta: Mit tudna tenni? Gyurcsány okkal, ok nélkül, (leginkább ok nélkül,) a patás ördögnek van beállítva! A népnek meg jó ahogy van!
patyuka
@levarosbukta: Például: tegnap tüntetést tartott; de nem oly rég volt, hogy közzétette "Sokak Magyarországa" címen minden tekintetben alternatívát kínáló programját, folyton-folyvást minden stikliről véleményt nyilvánít a Facebookon...
Ugyanis a DK deklaráltan demokratikus párt, nem pedig kocsmai krakélerek gyülekezete, tehát a politikai performanszokat meghaladóan legalapvetőbb eszköze verbális, azaz a "szájtépés" szóban és írásban.
Katalina62
@levarosbukta: Nem mondom, hogy Gyurcsány makulátlan!
eugen4402
A jó Isten áldja meg a "civileket"!!! 2010 óta leghangosabban azt üvöltik, hogy majd ők rendet raknak, csak azok a csúnya pártok ne dugják oda pofájukat... Most meg az a baj Gyurcsánnyal, hogy nem vesz részt a tüntetéseken...?
Ez a nép alkatilag (agyilag) nem tud különbséget tenni a "beszélő emberek" között. Haragszik mindenkire, aki beszél. Akkor némuljon meg...!!!
verum
Hát, ha ezt egy magát demokratikusnak tartó köztársaságpárti ellenzéki politikus jelenti ki -- akkor tényleg lehet gyászolni!
koszpeko
@levarosbukta: Mi mást tehetne békésen?
Vagy neked a törés-zúzás hiányzik?(2006 gondolom emlékszel rá)
2014-es választások előtt is ő szorgalmazta egyedül az összefogást.
Mire a többi ellenzéki párt rá jött,hogy a bűnbaknak igaza van már késő volt.
De hát ez is sokaknak kiesett.
levarosbukta
@Katalina62: Soroljam? Fogja össze a baloldalt, szervezzen megmozdulásokat, tiltakozó akciókat a felesleges pénzszórás ellen. Miért nem használta ki a netadó elleni tüntetést? Miért nem szervezte tüntetés sorozattá? Miért nem lehet hallani a hangját? Lehetne mondani hogy más is megtehette volna. Ez igaz, de jelenleg az országban nincs olyan karizmatikus figura akinek a szavára megmozdulnának az emberek. Az övére akkor még igen, de most már azok is elállnak mellőle akik eddig DK pártiak voltak.
koszpeko
@levarosbukta: Bocsi,hogy beleszólok de a netadó tüntetés szervezői pártpolitikát kihagyva tették amit tettek.
Erre felkérték a pártokat is,hogy ne legyenek se jelvények se zászlók.
Igenis szervez megmozdulásokat és tüntetéseket lásd a várbélit.
Évente legalább kétszer kihívja az embereket az utcára.
levarosbukta
@koszpeko: Nem a netadós tüntetésre gondoltam, hanem a lendületet kellett volna kihasználni!
Katalina62
@levarosbukta: A baloldalt próbálta összefogni! Az, hogy ez nem sikerült, nem csak az ő hibája! Lássuk be azért Gyurcsánynak, az ismert okoknál fogva, nincs akkora mozgástere,és ereje! Szerintem, amit a jelen helyzetben tud megtesz! Nem biztos, hogy mindig jól!
koszpeko
@levarosbukta: Mindent elkövet.
Próbálja úgy csinálni a dolgokat,hogy ne legyen sérülés és ne folyón vér.
Próbálja a baloldalt megmozdítani.
Sokaknak ökölbe szorul a keze az itteni híreket olvasva az enyém is.
Szerintem az-az alap probléma Ferivel,hogy mindenkinek meg akar felelni.
Ami senkinek még nem sikerült a világon.
A fidesz kihasználta,és máig kihasználja az emberek gyűlöletét ellene.
Ő erre képtelen.
bence
@levarosbukta: ! Minden adódó alkalommal Ő az egyedüli aki felhívja a figyelmünket és ismerteti velünk azokat a törvénytelen dolgokat amit a fidesz nap mint nap elkövet a kárunkra ! Szervez Ő megmozdulásokat , csak sajnos kevesen állnak mögéje ! Mindenki fél felfedni az arcát nehogy munka nélkül maradjon ! Amíg ez a félelem uralkodik az emberekben addig a fidesz azt tesz amit csak akar ! Akkor tudna eredményt elérni Gyurcsány , ha tömegesen sorakoznának mögéje az emberek ! Olyan tömeg mint a netadónál volt ! Egyedül , nélkülünk sajnos nem tud nagyobb eredményt elérni ! Ránk a tömegre lenne szüksége ! De hol vagyunk mi ?! Sehol ! Ülünk otthon , elégedetlenkedünk , jártatjuk a szánkat , ahelyett , hogy részt vennénk a hívó szavára ! Nem kell Őt okolni olyanért amiről mi tehetünk ! Végezetül , emlékezz csak arra , hogy az akkori csőcselék mit művelt , pedig a töredékét sem követtel el annak amit elkövet orbán ! Nem ártana néha magunkba szállni , és saját gyávaságunkért mást , nevezeteen Gyurcsányt okolni !
Törölt felhasználó
A feriben sok minden egyben áll ahhoz, ami kell ide, de mint ahogy egy megosztó ügynököt sem alkalmaznék értékesítőnek, mert megosztja a vevőkört úgy Ferire sem szavaznék önmagában. Nem a személye ellen szól, hanem taktika, ezt neki is tudni kellene. Máshogy a háttérből kéne szervezkednie szerintem, de ilyen és benne a tűz ez a feleségén is látszik..:) A Viktorén nem annyira:)
levarosbukta
@ziziplanet: Igen, ezt akartam többek közt kinyökögni én is írni hogy a háttérből kellene szervezkednie mert sok ember szemében hiteltelen és ebben a büdös életben nem lesz ő már miniszterelnök, vagy legalábbis nagyon csodálkoznék.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.