A paksi atomerőmű új reaktoraiba a biztonságfilozófia alapján továbbfejlesztett három plusz generációs technológia kerül, amely extrém helyzetekben is megakadályozza, hogy radioaktivitás jusson a környezetbe – mondta Aszódi Attila, paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos kedden az M1 aktuális csatornán, a csernobili atomerőmű katasztrófa 30. évfordulóján.

A kormánybiztos kiemelte: a tervezés alatt álló és épülő atomerőműveknél harmadik vagy harmadik plusz generációs technológiát választják, a fejlett biztonsági megoldások tervezésekor már a fukusimai atomerőmű baleset tapasztalatait is figyelembe vették.

A kormánybiztos szólt arról, hogy az Európai Unió 28 tagállamából 14 ország alkalmaz atomenergiát, az európai villamos energia fogyasztás 30 százalékát adja a 140 atomerőműi blokk.

Az Európai Unióban hasonló energiapolitikára készülnek, mint amilyet Magyarország is megvalósít – jelentette ki Aszódi Attila, hozzátéve: az Európai Bizottság azzal számol, hogy 10 országban építenek atomerőművet, a nukleáris kapacitás szinten marad az új blokkok következtében.

A kormánybiztos szerint harminc év után a Csernobil üzenete, hogy az emberi tényezőnek nagy szerepe van a tervezés, üzemeltetés, karbantartás során. A képzési programoknak pedig az erőműi életciklus minden szakaszára ki kell terjedniük, továbbá fontos, hogy jó hatósági rendszerek legyenek az atomenergiát alkalmazó országokban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.