A leendő új, demokratikus kormánynak olyan új Munka törvénykönyvét kell alkotnia, amely erősíti a munkavállalók képviseltét, visszaadja a sztrájk jogát, megbecsüli a hétvégi munkavégzést és emeli a pótlékot – ismertette a Demokratikus Koalíció elképzeléseit a párt elnöke vasárnap a Városligetben tartott május 1-jei sajtótájékoztatóján.

Gyurcsány Ferenc egyetértett azokkal, akik szerint béremelésre van szükség, de kijelentette, hogy a fizetéseket nem lehet egyik napról a másikra megduplázni. Emlékeztetett a DK Sokak Magyarországa című programjára, amely szerint a következő 5-10 évben a béreket az inflációt meghaladóan 5-6 százalékkal kell növelni.

Hozzátette: két kivételt tennének,

az egészségügyben és az oktatásban a következő 4-5 évben a mostanihoz képest megdupláznák, majd az azt követő 4-5 évben a jelenlegihez képest megtripláznák a fizetéseket.

Egy kormány nem teheti meg, hogy a megélhetési minimumot a minimálbér alatt állapítja meg – jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc közölte: a jelenlegi kabinet mindent az erő nyelvén próbál megoldani, de a megállapodáshoz a munkavállalókkal és a munkáltatókkal nem erő, hanem kompromisszumkészség kell.

Helyre kell állítani az érdekegyeztetést, nem lehet válogatni az érdekképviseletek között, "nem lehetnek kedvencek és lieblingek" – tette hozzá.

A DK szociális piacgazdaságot akar. Baloldalinak lenni azt jelenti, hogy "nem engedjük meg, hogy az erősebb kutya elvén szabályozódjanak a viszonyok", ezért fair és tisztességes társadalmi szerződést kell, védeni kell a gyengét – mondta a pártelnök.

Gyurcsány Ferenc arra is kitért, hogy idén azért nem állítottak színpadot, mert nincs 1,5-2 millió forintjuk egy ünnepség megszervezésére. A politikus kiemelte, hogy költségvetési támogatásból élnek, és jelenleg is 13-14 millió forint az adósságuk.

Egy kérdésre azt mondta: a DK részben tudta, hogy aktivistái arra készülnek, hogy keresztbe fekszenek a síneken, és ezzel megállítják a felcsúti kisvasutat.

A tett szimbolikusan kifejezte azt az elutasítást, amelyet "Orbán-rezsimjével, az önkény rezsimjével szemben éreznek" – folytatta. A pártelnök hozzátette: reméli, hogy a demonstráció békés és nyugodt volt, majd köszönetet mondott az abban részt vevő aktivistáknak.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

prime777
@Csizmás Kond: "na erre sem mégegyszer az biztos. "
Tudjuk,nálad csak Orbán jöhet számításba.
Soha és senki más. :-D
Vedd le már a szemellenzőt és láss is,ne csak nézz!
Egyébként ha nem tűnt fel, a fidesznek nem volt egy árva programja sem.
A DK-nak legalább van.
Ja,de hát azt a pártot a csúnya Fletó vezeti.
Hát az csak rosszat akarhat a magyarnak. :-D
És micsoda gazember,egy fillér fizetést sem vett fel még miniszterelnök volt.
Rohadjon az ilyen szemét alak.Ráadásul hazudott,éjjel-nappal.:D
Inkább húzodjunk vissza Orbán meleg seggébe,ott a jó nekünk!:D
Hadd menjenek a mostani mindennapi hazugságok,rablások és a csókos haverok milliárdokkal való kitömése.:D
Mert ez nemzeti és az igaz magyarhoz való tett.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@eugen4402: Elolvastam. Nem az a baj, hogy emelné az egészségügyisek és a tanárok bérét, hanem a sebessége és az, hogy közben a többieknek lassú és kevés javulást ígér. A tanárok már most sem keresnek rosszul. A Sokak Magyarországa nem jelentheti a tömegek további szegénységét a humán szolgáltatások javára. Medgyessy Péter anno ebbe bukott bele. A Sokak Magyarországa ezek szerint azt jelenti, hogy a profittermelő milliók legfeljebb csak konzerválni tudják a szegénységüket csak azért mert egy újabb politikai erő nem számít a szavazataikkal. A közszféra aligha fogja ezt pótolni. Ne keressen a nővér és a tanár sem keveset de adassék már meg azoknak is a normális élet, akik megteremtik ehhez a forrásokat. A DK-tól azt várnám, hogy olyan gazdasági környezetet teremtsen, melyben nem kell a versenyszférás dolgozónak a szegénységét szégyellnie a nővérke vagy a tanár előtt.
eugen4402
@emerencia: Van egy kis probléma nálunk a közgondolkodással. Valahogy minden réteg a béremelésben látja saját boldogulásának az útját, holott minden béremelés rövid időn belül áremelkedést generál, összességében a pénzromlás felgyorsulását okozza. Ha jól értem, Te az elosztási arányokat kifogásolod, amiben teljes mértékben egyetértek Veled. Jelenleg minden más tevékenység nagyobb megbecsülést élvez, mint az új érték megtermelését célzó alkotó munka. Nincs az a politikus, aki ma meg tudná győzni a hallgatóságát arról, hogy minden béremelés mások rovására történik, és az eü.-ben is nehezen értené meg bárki, hogy miért keresnek ők 1/4, 1/5-öd részét a nyugati béreknek. Hogyan mondják el azt, hogy nálunk túl drága az állam, sőt nem is működik, akármennyi pénzt ölnek bele. Csak egy személyes tapasztalat: 1963-ban szakérettségivel fizikai munkakörben kezdtem ezer - ezerkétszáz forintos havi bérért, és akkor voltam leggazdagabb életemben...
emerencia
@eugen4402: A magyar lakosságból kb. 4-5 millióan élnek a létminimum alatt vagy körülötte. Ez a tény már gazdaságunk versenyképességét is jelentősen csökkenti. Ennek az áldatlan állapotnak kellene véget vetni anélkül, hogy a különböző elszegényített társadalmi rétegek között eltérő sebességgel próbál bárki is segíteni. A munkavállalók pedig biztonságosabb munkahelyeket szeretnének egészségügyi, munkavédelmi és jogi szempontból egyaránt. Egy tisztességesen kormányzott országban mindez alap, mégsem szárnyal az infláció és fejlődik vagy legalább szinten van a gazdaság. Ők hogy csinálják?
eugen4402
Igazából azt hiszem, már nem létezik normális, békés feloldása ennek a mostani áldatlan légkörnek, mivel - okkal, vagy ok nélkül - nem csak a legjobb munkaerő hagyta itt az országot, hanem a BIZALOM is. Senkinek, semminek nem hiszünk, nem véletlen, hogy józan gondolkodású politikusok nem akarnak hatalomra kerülni, egy végletekig megosztott társadalom lassan kormányozhatatlanná válik, és egyenes út vezet az anarchiához. Hogy máshol hogy csinálják? Talán nem bűnpártolásra alapozzák a rendszerüket az alapoktól a hatalom csúcsáig bezárólag... Bárcsak tévednék, boldogan lennék egyedül hülye az országban, mert tudnám, hogy Magyarország MŰKÖDIK...
eugen4402
@emerencia: Bocsi, a 18:43-ast elfelejtettem megcímezni, mert közben a kisunokám versmondását hallgattam, mivel délelőtt elakadt egyszer-kétszer, és vacsora előtt még bejött, hogy hibátlanul előadja a Nagy László-verset...
Desischado
Mindenkinek biztosítani kellene az emberhez méltó életet. Ez az, ami itt nem divat. Gyurcsánynak igaza van, de minden rétegre gondolni kéne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.