Megkezdődtek a magyar írásbeli érettségik országszerte a középiskolákban hétfő reggel, a diákoknak a vizsga első részében, az eduline.hu értesülése szerint, Moravcsik Gyula: A papiruszok világából című könyvének egy részét kell értelmezniük.

A papiruszok világából című 1942-ben megjelent könyv az ókori szövegekről szól, Moravcsik Gyula fennmaradásuk körülményeit vizsgálja.

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell kitölteniük: a szövegértési feladatokra 60 perc, a szövegalkotási feladatok megoldására pedig 180 perc áll rendelkezésükre.

A diákok először a szövegértési feladatokat oldják meg, és csak e feladatlapok beadása után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap kitöltését.

A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés.

Érvelésnél Csoóri Sándor Nomád naplójának egy részletét lehet választani, a műelemzésnél pedig Tamási Áron Szerencsés Gyurka című novelláját. Összehasonlító elemzést Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez és Illyés Gyula Bartók című alkotásairól lehet írni – tette közzé az Eduline.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eszegfu
Bizonyára szégyenkezni kellene, de én most néztem meg ki is volt Moravcsik Gyula... egy történelem kutató, aki a magyar történelemre vonatkozó bizánci forrásokat kutatta. Nincs kétségem -- mert nem is lehet, mivel a 14 könyvéből egyet sem olvastam -- hogy kutatásai a szakmájában esetleg egyedülállóak... csak nekem nem világos hogy jön ez a magyar nyelv és irodalmi érettségi feladathoz?! Milyen elvek alapján "füzték" bele a feladatsorba?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Borda
@eszegfu: Nem olyan nehéz ez,csak első ránézésre. Ha jó magyartanár tanít, te is éppúgy megírod akár ma is. Egy olvasni szerető gyerek esetében, nem jelenthet nagy problémát a fogalmazás,csak elkezdeni nehéz. A szövegértés elég régóta benne van a tankönyvekben, pl.rákérdez egy olvasmány tartalmára. Azért tartom jónak ezt a szövegértést,mert sok gyerek tud ugyan olvasni, de nem biztos,hogy érti is amit olvasott. Emlékszem, unokatesóm rengeteget magolt, mert nem értette mit olvas és nem tudott beszámolni se róla.
eszegfu
@Borda: Megnéztem a megoldásokat erre a konkrét esetre... hát mit mondjak... igen távol áll tőlem!:)) A könyvből vagy 2-3 oldalt idéznek, aztán a feladatok Pl. egészitse ki a mondatot...valami összehasonlitásról volt szó, majd a köv. feladatnál fogalmazzon meg 2 egymástól különböző érvet, ami alátámasztja az első pontban lévő mondatát. Összefoglalva: nekem ez az egész olyan talányos (szinte a feladatokat sem értem), mint amikor egy "szervhez" ki kell tölteni egy jó pár oldalas nyomtatványt és a személyi adataidon kivül erősen gondolkodnod kell a többi pont válaszain.
eugen4402
A Moravcsik nevet már olvastam nagyon régen. Karinthy némelyik írásában említette, csakhogy ő nem Gyula, hanem Ernő Emil keresztnévre hallgatott, és az általa írt tankönyvből tanították az ideg- és elmeorvosok számára a gyakorlati elmekórtant. Karinthyt érdekelte a téma a saját agydaganata miatt...
Borda
@eszegfu: Nem mindig érthető a feladat, sajnos. Nem akarom jellemezni a szövegértési feladat megalkotóját! Amikor mondatot kell kiegészíteni, azt az adott szövegből kell kikeresni, esetleg aláhúzni is. Nem tudom mi a feladat,csak általánosságban ilyen is előfordulhat.
eszegfu
@Borda: Én sem szeretném már "továbbragozni" ezt a témát, mert már jól kiveséztük... mindenképpen kösz a türelmedet!:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.