Az elmúlt évtizedek kilátástalansága után napjainkban példátlan összefogás van Magyarországon, hogy a sport és a futball ismét lábra kapjon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 40. kongresszusának hétfő esti megnyitóján, a budapesti Várkert Bazárban.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a nem találhattak volna jobb helyet a kongresszusnak, mert Magyarországon "a labdarúgásról, különösen a magyar labdarúgásról szóló viták olyan természetesek, mint a levegővétel. Nálunk ugyanis két dologhoz mindenki ért, és ebből egyik a foci". A másik a politika – tette hozzá.

Orbán: Példátlan összefogás van Magyarországon a sportért, a futballért

Megemlítve, hogy a magyarok a világ népességének 0,2 százalékát teszik ki, kifejtette: a futball arra tanít, hogy a számbéli kicsinység nem ok a kishitűségre. "A mi sportágunkban éppen az a csodálatos, hogyha elég kitartásod van, és van benned szellemi zsenialitás, feljuthatsz a világ tetejére, és meghódíthatod a világot" – jelentette ki, hozzátéve, hogy a mérkőzéseket sem a labdabirtoklás aránya dönti el, hanem a rúgott gólok száma, ezért nem véletlen, hogy a magyarok is inkább gólra játszunk a politikában, a gazdaságban, a tudományban és a sportban".

"Nem dominálhatjuk a világot, túl kicsik vagyunk ahhoz, de egy döntő pillanatban mutatott bravúrral győztesek lehetünk" – hangsúlyozta.

A kormányfő kifejtette, hogy egy ilyen lélekszámú népnek időről időre számba kell vennie, hogy mit adott a világnak.

"Mi számon tartjuk eredményeinket és sikereinket, és megbecsüljük azokat, akik megajándékoztak azokkal. Megajándékoztak bennünket a golyóstollal, a presszókávéfőző géppel (...) vagy éppen a Rubik-kockával" – sorolta. "Ha nem állna mögöttünk ez a gazdag tudományos, kulturális vagy sportteljesítmény, talán a világnak nem is lenne szüksége ránk, magyarokra. Mi minden egyes sikerünkkel, minden találmányunkkal azt akarjuk bizonyítani a világnak is és önmagunknak is, hogy nekünk, magyaroknak igenis van helyünk a pályán. Ezért teljesítünk kiemelkedően a világ sporteseményein" – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök kiemelte, a magyarok 168 aranyérmet szereztek eddig az olimpiai játékokon, ez a nyolcadik helyet jelenti a nyári olimpiák összesített éremtáblázatán.

Futballban magyar csapat háromszor nyert olimpiát, és két világbajnoki döntőt vesztett el. "A másodikra mind a mai napig úgy emlékszünk, mint a nemzetet ért sorscsapásra. És ez nem túlzás. A magyar futball aranykorát azonban egy ezüst-, majd egy bronzkorszak követte, és végül 1986 után, amikor a utoljára vettük részt világbajnokságon, elsüllyedtünk a teljes kilátástalanságban" – emlékeztetett, és úgy folytatta, hogy "beköszöntött a vadkapitalizmus", a pályák helyén bevásárlóközpontok épültek, az állami háttér eltűnt, az infrastruktúra leromlott, és az utánpótlás elvékonyodott.

Ma azonban más idők járnak, példátlan összefogás van Magyarországon, hogy a sport és a futball ismét lábra kapjon – jelentette ki.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a sport stratégiai ágazat, van világos pénzügyi háttere, és van jövőképe. Hatéves kortól 18 éves korig az iskolában kötelező a mindennapos testnevelés. Öt év alatt 586 új sportpályát építettünk, uszodák, tornacsarnokok, lőterek, vívóközpontok épülnek. Öt év alatt megduplázódott az igazolt sportolók száma az öt legnépszerűbb csapatsportágban. Újjáépül a Puskás Ferenc Stadion, és a nagy múltú magyar klubok olyan stadionokhoz jutnak, amelyekben méltó módon fogadhatják Európa legjobb csapatait is – sorolta a kormányfő, hozzátéve, hogy Magyarország méltó házigazdája lesz a 2020-ban megrendezésre kerülő Európa-bajnokság három csoportmeccsének és nyolcaddöntőjének.

"Nagy siker, hogy 44 év után a magyar válogatott ismét ott van az Európa-bajnokságon" – tette hozzá.

A megnyitón részt vett Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke és Csányi Sándor, a magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke is.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kkalman
Van még valaki ebben az országban, akit rajta kívül érdekel az a qrva foci? Az apja úgy látszik teljesen hülyére verte. Jobb lett volna, ha agyon verte volna.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sentinel216
"Orbán: Példátlan összefogás van Magyarországon a sportért, a futballért"

Igazmondó kiskondás, ha itt példátlan összefogás lenne bármiért is, akkor te már nem ülnél a trónon és nem mondhatnál egyre nagyobb baromságokat. Legföljebb azok fognak itt össze a fociért, akiknek mérhetetlen haszna van belőle.
Sííva
Te alkalmi süket! Te! Csak azt hallassz meg amit akarsz? Nem akarunk milliárdokért szar futballt és stadionokat sem! Valaki vágja már fejbe mert hülyeségeket beszél!
justhpeter
A példátlan összefogás látszott az új stadionokban.Minden fordulóban új belépőket kellett napközben nyomtatni, annyi ember akart a meccsre menni.
papa.49
@nevemnick: Szerintem már ,,munkaruhában,, várja a következő menetet, mivel a nép kívánsága parancs a ME. részére, hát a beszélgetés emígy zajlott le ,,mit akarsz fiam, nem szégyelled magad, de mama, nem én akarom, a nép akarja, ilyen sűrűn,, )))))))))))))
világlátó
@Aki Én: Ami itt van az tényleg példátlan.
Ugyanakkor sok jó dolog is történik kis hazánkban annak ellenére, hogy minden nap csak a kormány károkozásáról hallunk.Lehet nem életbevágó kérdés a Fesztivál zenekar költségvetésének a megcsonkítása.Ha tudnánk hogy az elvett 200 millióból vettek egy CT. berendezést egy vidéki kórházba.Lehet nem fájna hogy a Nemzeti Kulturáis Alap NKA költségvetését durván csak annak töredékére kurtították és ezzel több, eddig jól működő és keresett folyóirat, lap, magazin, szaklap szűnt meg.Velük megszűnt több fiatal író, költő lehetősége is a megmérettetésre.Kellett a pénz a Művészeti Akadémiára, Feketének.
A médiák is csak a botrányszagú hírek után loholnak.Eljutunk egyszer oda hogy megúnjuk ezt?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.