Kihátrálhat a kormány a kötelező hittan mögül – értesült az Origo. A portál úgy tudja, az Emberi Erőforrások Minisztériumában külön munkacsoportok vizsgálják, bevált-e a három éve bevezetett rendszer, és a készülő új kerettantervből kimaradhat a hit- és erkölcstan oktatása.

"Nem való az iskolákba"

A két póttantárgyat három éve vezették be, és sem a diákok, sem a tanárok nem fogadták jól a döntést. A heti egy órát is soknak találják, és sokan úgy gondolják, a hitoktatás nem való az iskolába, az erkölcstan esetében pedig nincs szükség külön tanórára.

A hittanórák ellen a Pedagógusok Szakszervezete is tiltakozott, mivel szerintük meglehetősen aggályos, hogy az is bekerül a diákok bizonyítványába, hogy melyik felekezethez tartoznak.

Hitoktatás az ebédlőben

Több iskolában is akadt rá példa, hogy egy osztályon belül 3-4 vallás oktatását kell egyszerre megtartani. Ehhez pedig nincs mindenhol megfelelő infrastruktúra. Az Origo szerint az is előfordult már, hogy az ebédlőben, vagy a folyosón kellett végigszenvedniük a diákoknak a kötelező hittanórát.

57 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
A vallás nem magánügy - mondta nemrég Balog Zoltán. Tartok tőle, hogy a KDNP még egy kicsit küzdeni fog a hitoktatásért, ha már a boltbezárás nem jött be.

Pedig a hittan abszolút nem az iskolába való, és szerintem a legjobb az lenne, ha még a szülők sem befolyásolnák a gyereket, hogy választ-e és melyik vallást magának. A legjobb megoldást eddig a Waldorf iskolákban láttam, ahol van egy tantárgy, az a neve, hogy szabadvallás. Itt objektív módon megismertetik a gyerekeket az öt világvallás legfontosabb, leglényegesebb jellemzőivel, és a gyerekre bízzák, hogy melyiket érzi magához közelinek, ugyanakkor fogalmat alkot arról, hogy más vallások miben térnek el a többitől, és mikor, hol, hogyan határozták meg az emberiség sorsát. Ez nekem nagyon szimpatikus.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
@1magyar: Kollégám éppen ma mesélte, hogy most beiratta a gyereket az ovodába, és megkérdezték, akarja-e, hogy hittan oktatásban részesüljön? (köszönte szépen, nem kérte) Megkérdeztem, hogy milyen vallásoktatásokat lehetett választani? Azt mondta, katolikus és református, mert ez a két oktató áll rendelkezésre. Ha megnézem, Magyarországon ma hány (csak elfogadott) egyház van, hát az is 26, de az öt világvallás sem kettő.

Magyarország alaptörvénye (fujj)
VII. cikk
(1) Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más meggyőződés szabad megválasztását vagy megváltoztatását és azt a szabadságot, hogy vallását vagy más meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon, akár egyénileg, akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolja vagy tanítsa.

-----
Tehát a gyerekeinknek az állami intézményekben, a kötelezővé tett óvodai elhelyezést is beleértve, bármilyen vallási oktatást kérhetünk és kaphatunk, ha az a vallás katolikus, vagy református. :DDDD
kukac50
Erkölcstant kell a parlamentbe tanítani napi 8 órában!
A diákok a tanáraiktól szüleiktől megtanulják.
Orbán bandája ezt nem tanulta.Sajnos!
nemkati
@kukac50: Na most mondd meg, egy a Fidesz-erkölcsöket valló, vagy azokat elfogadó erkölcstan-oktató miket tanít a gyerekeknek? Azt, hogy a rájuk bízott pénzt osszák szét a haverjaik, rokonaik között, és ha valaki rákérdez, hogy ez meg már hogy, akkor nyugodtan hazudják le a csillagokat is az égről?
kukac50
A Fideszeseknek kellene tanulni,hátha nem hazudoznának annyit.@nemkati:
Antibácsi
Pedig, most a muszlim invázió alatt - nagyon kéne. Aliberlizmus kiégett, hitehagyott embereket termelt. Az iszlám emberinek olyan a hit, mint a levegővétel. Jó lenne észhez térni.
Aki ezt vitatja, az hazudik, vagy téved. A szellemileg kiüresedett Európa alkalmas a magukat felsőbbrendűnek tartó muszlim tömegek területfoglalására -
Európában jelenleg mindenki azt hisz, amit akar, és általában senki nem hisz semmit. Ez ideális terep az iszlám számára, hogy bejöjjön”- mondta Márfi Gyula, aki szerint egyetlen földrész sem maradhat fenn sokáig erős ideológia nélkül. Szerinte látni, és komolyan kellene már venni azt, hogy a migrációnak a végső célja Európa iszlamizációja.

„Speidl Bianka iszlámszakértő nemrég számolt be arról, hogy egy londoni iszlámról szóló konferencián egy amerikai muszlim professzor bocsánatot kért a terrorcselekményekért, melyekkel lejáratják az iszlámot. A jelenlevő igen nagyszámú muszlim egyetemista válaszul kifütyülte. Ezen érdemes elgondolkodni”- elevenítette fel Márfi.
www.vehir.hu/cikk/33817-veszpremi-ersek-a-migracionak-nem-okai-celjai-vannak

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.