Mindenkinek kötelező lesz gondoskodni a saját apjáról és anyjáról, ha az Országgyűlés elfogadja a Polgári Törvénykönyv egyik módosítását. A kötelező szülőtartás ad némi biztonságot az idős és szegény embereknek. De mi a helyzet, ha valakinek nincs gyereke? Vagy ha nagyon rossz a kapcsolata a szülővel?Május 3-án az Országgyűlés elé terjesztették az új Polgári Törvénykönyv Negyedik Könyvét érintő legújabb módosítást. Ennek értelmében kötelező lenne a szülőtartás. Az Alaptörvény XVI. cikke a gyermekek szüleik iránti felelősségéről szól, és előírja, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek gondoskodni rászoruló szüleikről. Ugyanez a kötelezettség a családok védelméről szóló törvényben is megjelenik, amely szerint „a nagykorú gyermeknek külön törvényben foglaltak szerint tartási kötelezettsége áll fenn azon szülőjével szemben, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani”.

Forrás: faktor.hu
Feltöltő: Északi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
@simmering73: "De mi a helyzet, ha valakinek nincs gyereke? Vagy ha nagyon rossz a kapcsolata a szülővel?" ÉS MI A HELYZET HA 47 EZERBŐL SAJÁT MAGÁT SEM TUDJA FENNTARTANI. ÁLLATOK!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Magyarul rövidesen nem lesz nyugdíj. Előbb, mint gondolnánk. Tapsot kérek a nyájtól.
simmering73
@simmering73: "De mi a helyzet, ha valakinek nincs gyereke? Vagy ha nagyon rossz a kapcsolata a szülővel?" ÉS MI A HELYZET HA 47 EZERBŐL SAJÁT MAGÁT SEM TUDJA FENNTARTANI. ÁLLATOK!!!
KERKA
A lényegét abban látom, hogy az állam megszüntet minden szociális ellátást, mindent a családra hárít át.
Ha egy idős önmagát ellátni képtelen embert idősek otthonában kell elhelyezni, akkor az ellátás összegét törvényileg a gyerekekre hárítja rá. Eddig is úgy volt, ha az idős ember nyugdíja nem fedezi az ellátást akkor a családnak kell azt kipótolni. Ha tudták. Ha nem akkor még lehetőség volt a bírósági behajtásra. Ha ez a törvény életbe lép, akkor a szülő tartást ezentúl levonják automatikusan a fizetéséből. Persze itt van igaza Horizontnak, hogy megette a fene, ha már kötelezni kell a gyermeket a saját szülője eltartására.
Ezeken túl kérdem én hogyan érvényesítik a törvényt, ha a gyermek már évek óta külföldön dolgozik?
Vagy ha közmunkás, vagy ha a gyermek éppen úgy munkaképtelen, vagy rokkant nyugdíjas? Levonják a nyugdíjból az ellátás összegét?
RonaGyuri
Egyértelmű beismerése annak, hogy ötletük sincs arra, hogyan lehetne megfelelő nyugdíjrendszert kialakítani! =))
Katalina62
A magyar munkabérek mellett? Szóval ma Magyarországon vállalj legalább három gyereket, dolgoz, és tartsd el a szüleidet? Mindezt magyarországi munkabérből? Ez a szülőknek is megalázó, ugynis végig gürcölték nyugdíjjárulékot fizettek a semmiért?
felnőttem kissé
EZ ugye ott kellene kezdődjön,hogy mindenki alanyi jogon 1,5 milliót keressen. Igy biztos iskoláztatás, luxus, lakás, kocsi, kanári szigetek golf stb. nejem is dolgozzon ugyan ennyiért ! E mán ugye 3 milla/ hó. Aztán felébredek!!! Hol élünk ? ott, hogy a gyerekeket nyugdijasként kénytelenek vagyunk mi szülők segíteni. Aki ezt nem hiszi járjon utánna!!! A magyarországi nyugdijak : legmagasabb 1.450 ezer -50 000 is akad elemezni kellene nem csak átlagolni, nem csak leközölni. Mire is futja meg mire nem? Egy havi nyugdij kiesése is gajra vág bárkit. Egy kazáncsere 170.000 HUN. Ft.cseréljem ? vagy nem fűttök + a tüzelő 120-000 től / év.
65. 000 Ft./ hó alatt is akad jó pár százaléknyi nyugdijas itt e honban. Kb 40 % ra tehetők.. Gyermekeink jövedelme Önmagukra + rezsire nem elég.
Az idősotthonok meg 80-% ért avagy van aki havi 94,000 ért áll szóba az idősekkel , ha áll . Egy részük fix x százezret, kér.(800- tól már hallottam )
itt a lehetőség arra,hogy a generációkat egymásnak uszitják, apát fiára és fordítva .Ebből ami alakul max. szomorú vasárnap nóta tetézve temetésekkel.Ez a kiszolgáltatottság.
Ötletként:? halva kellettem volna születni?
Családbarát lozungokkal Csokossan. Aki erre áldását adja az elöttem senki. Kormányon is meg lehet sértődni, engem is el lehet vinni .Majd feloszlik a zenekar. HÁT Idefigyelj Lajos ! pénz nélkül mulatni bajos. AZTÁN fogy a nemzet ? ezekután még csodákat várni ? DE olimpia az legyen , Fizetek főur volt egy feketém s egy életem amit elrontottam én...
Kérdés és akinek korábban elhalnak a gyerekei ? vagy nincsenek is ? ilyen is akad nem 1-2 .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.