Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a kvótareferendum kiírásáról szóló parlamenti döntés után még inkább szükség van "valódi népszavazásra". Tóbiás József arra biztatja a választókat, hogy az állami földek eladásának tilalmára és az állami cégvezetők bérplafonjára mondjanak igent.

Tóbiás József csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, míg az MSZP által támogatott két kérdésben igen szavazatra buzdítanak, a kormány kvótareferendumával kapcsolatban azt javasolják, várjanak az Alkotmánybíróság döntésére.

Hozzátette, nehéz megmondani, miről is szól a kérdés. Az MSZP már korábban világossá tette – folytatta –, hogy nem támogatja a kötelező betelepítési kvótát, és nemzeti érdeknek tartja az Országgyűlés szuverenitását. De ez a kérdés nem erről szól – jelentette ki.

Véleménye szerint az MSZP-nek arra kell vállalkoznia, hogy elmagyarázza, mi áll a kérdés mögött.

Úgy értékelte, a kormányzati média igyekszik ellehetetleníteni az MSZP aláírásgyűjtését. A szocialisták azonban folytatják a gyűjtést, hogy az Országgyűlésnek kötelező legyen kiírnia az MSZP által támogatott két népszavazást – közölte.

Hozzátette: a már meglévő százezer aláírás arra adott volna lehetőséget, hogy a két népszavazási kérdésről egy napon lehessen szavazni a kormány kvótareferendumával.

Kérdésre válaszolva Tóbiás József elmondta, 250-260 ezer aláírást szeretnének összegyűjteni, hogy mindenképpen meglegyen a szükséges számú 200 ezer. Ma ennek több mint hatvan százaléka megvan – közölte.

Az ellenzéki pártelnök beszámolt arról is, az MSZP támogatja a Belügyminisztérium által benyújtott terrorellenes törvénycsomagot, mivel azon szakmai változtatásokat tudtak elérni, így azt jogállami javaslatnak tartják.

Jelezte, a Honvédelmi Minisztérium által készített, a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos alaptörvény-módosítást szakmailag megalapozatlannak tartják, azzal szerintük a kormány a hatalom túlterjeszkedését szeretné elérni. Közölte, az MSZP a módosítást nem támogatja, annak parlamenti szavazásában nem vesz részt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.