Magyarországon jelenleg családok tízezrei élnek olyan lakásokban, amelyekben nincs WC és fürdőszoba, félmillióan élnek olyan otthonban, amelyik ázik és penészes. A PM közleménye szerint a megoldást az Alapjövedelem bevezetése jelentené.

Ma van a Családok nemzetközi napja, amelynek idei témája a lakáskörülmények és a fenntartható jövő. Az ENSZ 1994-ben nyilvánította május 15-ét a Családok nemzetközi napjává.

Azóta minden évben a szegénységben élőkre igyekszik felhívni a figyelmet. Sajnos Magyarországon is nagyon sok a tennivaló, hiszen éppen a sokgyermekes családok vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben: ma minden második nagycsaládos szegénynek számít.

Idén a lakhatással összefüggő problémák a világnap fő témái. Európában hazánk az egyik legrosszabb helyzetben van ezen a téren. Százezrek élnek olyan lakásokban, amelyekben nincsen fürdőszoba, 180.000 gyerek olyan házban él, amelyben nincs WC, 800.000 háztartás pedig energiaszegénynek minősül.

A Párbeszéd Magyarországért szerint ezeknek a családoknak az Alapjövedelem bevezetése jelentheti a megoldást. Ezzel fel lehet számolni körükben a szegénységet, és biztos alapot lehetne teremteni a lakáskörülményeik javításához.

75 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
Az alapjövedelem a megoldás. Már sokszor átrágtuk ezen a blogon is, de az első, ami némely embernek rögtön eszébe jut, hogy "biztos nem akarnak majd dolgozni... " . Hülyeség! Akik ezt állítják, azok lehetnek a legnagyobb munkakerülők . Még akkor is, ha tudom, hogy a cigányokra gondolnak... de a gyűlölet rossz tanácsadó.
Egyrészt: az alapjövedelem csak arra lenne elég, hogy ne haljon éhen az ember, hogy ne zuhanjon a nem létező szociális hálóból a föld alá családostul, ha megszűnik a munkája, vagy lebetegszik, vagy ha megöregszik és se nyugdíj, se egészség.. stb. Az alapjövedelem egy minimális biztonság minden ember számára, mert minden embernek joga van lakni, enni, inni.
Kinek képzeli magát, aki ezeket az alapjogokat megvonná másoktól? Milyen alapon?

Másfelől igazságos! A segélyezés nem az. A családi adókedvezmény nem az, hiszen azt segítik jobban, aki egyébként is jól keres. Alapjövedelem járna minden gyerek után is. Semmi más. Se segély, se csp. semmi. Nincs sógor, koma, jóbarát, ahol vastagabban fog a toll, mert mindenki kap egy garantált összeget. (Manapság a segély jóval több némelyeknél, némelyeknél pedig - akik nem mennek oda kuncsorogni semmi)
Aki pedig nem akar majd dolgozni, az nem dolgozik. Meghagyja a jó zsíros állásokat másoknak.
Mi ezzel a probléma?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
off
A stop.hu-ra kattintottam és helyette a sztarklikk.hu jött be. Megszünt a stop? Tud valaki valamit erről?
off
kukac50
@gulyasgyula: A Fidesz mindent visz ami mozgatható pénzt földet,értékes épületeket.
Ettől többet egy párt sem lopna, bárki is lenne hatalmon.
Ha tudnánk mennyi kötvény utáni adósságunk van, már rég kaszára kapára kaptunk volna és elzavartuk volna Őket. Én sem vagyok egy pártnak sem a tagja.
gulyasgyula
@kukac50: ..
Egy bizonyos kor felett mikor már minden pártban csalódtál és rájössz a világ már csak így működik , akkor már nem várod el hogy egy választással egy jobb és tisztességesebb kormány kerül hatalomra...Ezért nem érdekel hogy a Fidesz marad a hatalmon ..A jelenlegi pártoktól , politikusoktól még ennyi jóindulatra és szakértelemre se számítok ..
kukac50
@gulyasgyula: Így is lehet nézni,hátha vannak még becsületes emberek akiknek többet ér a becsület mint a sok ellopott vagyon.
gulyasgyula
@kukac50: Bár igazad lenne de én már nem hiszek benne..A politikus egy olyan faj aki csak ellenzékbe tudja mit kell tenni , mikor hatalomra kerül elfelejti ..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.