Stabilizálni kell a szántóföldi növénytermesztési hozamokat, mert a természeti körülmények miatti jelentős termésingadozás rontja a versenyképességet – hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budaörsön egy szakmai tanácskozáson.

A talajközpontú termelésről tartott tanácskozáson Feldman Zsolt hangsúlyozta: nemcsak emelni kell a gabonafélék hektáronkénti terméshozamát, hanem azt magas szinten stabilizálni kell, aminek fő eszköze a magas színvonalú agrotechnológia lehet.

Emlékeztetett arra, hogy ma a 4,3 millió hektáron folytatott szántóföldi növénytermesztés adja a mezőgazdasági termelés 44-45 százalékát. E terület több mint 80 százalékán gabonát és olajnövényeket termelnek.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@eszegfu: @papa.49: Mikor az USA-ban a nagy gazdasági válság, munkanélküliség tombolt a kormányzat víztározókat kezdett el építeni. Ezzel munkát teremtett és a vízgazdálkodás is javult. Orbán meg stadionokat épít, aminek semmi hosszútávú haszna nincs. Egyre jó, a GDP adatokat lehet vele kozmetikázni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@rdos: Ha nem is az Árpád kori technikával, de lehetne előnyt is kovácsolni az árvíz/aszály váltakozásból.
rdos
@human: Már bocsánat, de az árpád kori technika a mainál fejlettebb volt. Ugyanis gravitációsan vezették ki az árt annak a terére, és gravitációsan vezették ki a belvizet a folyókba (belvizeket ma szivattyúzzuk, a kiépített összes belvíz átemelő kapacitás a Tisza középvizi hozamát meghaladja). Igaz ehhez a mainál 20-50x-szer sűrűbb csatorna hálózat kellene. Nyomai a mai napig látszanak.

A török háborúk után "vettük át" a fejlett osztmarki - nyugati csatornázási technikát, ami kivétel nélkül állandó csapadék többletű területen alakult ki.

Előző linkemnél részletesebben is tárgyalja Takács Károly ezt a témát.

epa.oszk.hu/00400/00414/00001/pdf/takacskaroly.pdf
Lendkerék
"nemcsak emelni kell a gabonafélék hektáronkénti terméshozamát, hanem azt magas szinten stabilizálni kell, aminek fő eszköze a magas színvonalú agrotechnológia lehet."

Meg persze a génmódosítás :-)))))
eugen4402
Csak ámulok és bámulok! Ezért kellett évtizedeken át tanulni, hogy rájöjjenek arra, a terméshozamok az időjárástól is függenek, nem csak Orbán elhatározásától. Rosszat sejtek: hamarosan leváltják az időjárást...
human
@rdos: Ezt nem tudtam. Köszi az infót. A hozzászólásodból egyszerű ártéri gazdálkodást olvastam ki. Ezért írtam, hogy annál azért fejlettebb kell.
rdos
@human: Andrásfalvy Bertalan által vagy harminc éve rekonstruált ártéri vagy fokgazdálkodás ennek a grandiózus rendszernek a török háborúk időszakában leromlott - elfajzott maradványa volt csupán. :-(

Az árokrendszer kiásásához nagyságrendileg és minimum 10 ezer embernek 100 évi munkájára volt szükség. Ez a sűrű árok-csatornarendszer a 900-as évek elején már működött! Nem kizárt korábbi, vagy jóval korábbi kezdete sem, ahogy a nyilván magyarul beszélő köznép is itt kellett hogy legyen már korábban is, igaz ez utóbbi észrevételem már a sajátom. Hiszen nekünk gyöttment szittyának kell lennünk, akik mindent a fejlett Eu-tól tanultak meg, hát ahogy a szeretetet, úgy a csatornázást, a halastavakat sem a papoktól tanultuk. Ja és nem voltunk mi nomádok, az adózó köznép biztosan nem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.