A kommunizmus sajátja volt a teljes társadalom elleni totális hadviselés, a kitelepítések ennek részét alkották – mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szombaton Budapesten.

A budapesti kitelepítések kezdetének 65. évfordulója alkalmából a budafoki evangélikus templomnál tartott megemlékezésen Németh Zsolt beszédében kiemelte: a kitelepítések "minimális célja a középosztály megfélemlítése, maximális célja" a megsemmisítése volt, végül a középosztályt hosszú távon perifériára szorították.

Ma a középosztály felemelése a cél, hiszen ők adják a társadalom gerincét – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, ennek része a múlt feltárása, a bűnök és a bűnösök megnevezése, valamint "egyfajta kiengesztelődés". A kiengesztelődés "az elmaradt katarzis miatt" véleménye szerint ma már csak úgy valósulhat meg, ha a középosztály és az értelmiség visszakerül az őt megillető helyre, de ez a folyamat "fájdalmasan lassú".

Mint mondta, helyre kell állítani az értelmiség és a középosztály rangját, és ennek gazdasági alapjai ma kezdenek létrejönni.

Németh Zsolt kifejtette: a kommunista diktatúrának annyi áldozata volt, hogy külön fel kell hívni figyelmet azokra, akikre kevésbé emlékeznek, köztük a budapesti kitelepítettekre.

Felidézte: a kitelepítés időtartamát a törvény hat hónapban maximálta, vagyis határt szabott az önkénynek, de csak papíron, mert mindig lehetett hosszabbítani. Később már a formaságokkal sem foglalkoztak, hanem minden indoklás nélkül húzódtak a kitelepítések – tette hozzá.

A kitelepítések alkalmával az állam által nem kívánatosnak nyilvánított embereket kényszerlakhelyre költöztették. A kitelepítési akciókkal országszerte emberek százezreinek életét tették tönkre, kiszakították őket környezetükből, családjuktól, megfosztották őket barátaiktól, megélhetésüktől. Az internálásoknak és a kényszerlakhely-kijelöléseknek a Nagy Imre-kormány vetett véget 1953-ban, de az internáltak nem kaphatták vissza lakásaikat, ingatlanjaikat, és a legtöbb esetben még eredeti lakóhelyükre sem térhettek vissza.

2012. március 13-án az Országgyűlés határozatot fogadott el az ötvenes évek elején a kommunista diktatúra által elkövetett tömeges kitelepítések hatvanadik évfordulója alkalmából. A határozattal megemlékeztek az áldozatokról, és egyúttal tisztelettel adóztak azon települések lakosai előtt, akik befogadták a diktatúra által meghurcolt, kitelepített embereket.

A Budapestről kitelepítetteknek a budafoki evangélikus templom kertjében állítottak emlékművet.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
A regnálásotok alatt félmillió ember hagyta el az országot, mert itt élni, de meghalni sem
érdemes ,
erről is tehettél volna említést !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rózsika Hatházi
@Pálinkafőző Rézüst: Elmentek az éjféli hálaadó misére. Ha jól tudom, a csuti masinisztának mostanában van a születésnapja. :)))))
zöldszem
@Szeparepa2: Alkalmatlan, korrupt társaság, Orbánostól, Gyurcsányostól...
Az ország meg közben kiürül...
magyarbakancs
"A kommunizmus sajátja volt a teljes társadalom elleni totális hadviselés,"
A Fidesz sajátja a teljes társadalom elleni totális hadviselés.
Pálinkafőző Rézüst
Efftásak fel orrbi seggegátjára, meg kő védeni, a nyelvetek árán is! H
un a vagytok mán?
felnőttem kissé
Érdekes a középosztályt most is perifériára tették akkor ez már tudatos?Egyébként hallott róla olvasott -e róla de egyet Tini ahhoz, hogy átélte volna máskép fogalmazna. Ja a kérdés akko rmost miért bánnak igy velünk. Ez hatalmi kényszer? mámor ?vagy ráragad egy idő után az uralkodókra? .10 évet adok aztán nem lesz aki adozzon itt legalábbis nem tutajos szép kis gyüjtemény megjegyzem messze nem kommunisták, csak párttagok.
Nem ugyanaz.Amőba módjára osztódással ezért jutott minden társaságba. Még negyven év aztán kihalnak velem együtt.Jobbos elvtárs kimaradt, biza ő is állt a sorban kitüntetésért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.