A betelepítési kvótáról szóló népszavazást elrendelő parlamenti határozat ellen érkezett indítvány az Alkotmánybírósághoz (Ab) kedden.

Az Ab honlapján olvasható az anonimizált indítvány. A testület soron kívül jár el, a jogszabály szerint az Ab-nek 30 napja van az indítvány elbírálására.

Bitskey Botond, az Ab főtitkára az MTI érdeklődésére az indítvány kapcsán annyit mondott: a népszavazást elrendelő parlamenti döntést bárki megtámadhatja az Ab-n, jelen esetben egy magánszemély volt az indítványozó. Az Ab a jogszabályoknak megfelelően értesítette az indítványról a köztársasági elnök hivatalát és Nemzeti Választási Bizottságot (NVB).

A kormány népszavazási kérdése úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Az Országgyűlés május 10-én elrendelte a kormány által kezdeményezett népszavazást, amely ellen a jogszabály szerint 15 napig bárki az Ab-hez fordulhat. Ez a határidő május 25-én, szerdán jár le.

A népszavazását elrendelő parlamenti határozat elsősorban formai, eljárási okokból támadható az Ab-n. A testület ezúttal főként azt vizsgálhatja, hogy a parlamenti eljárás megfelelt-e az alkotmányos szabályoknak, illetve törvényes volt-e.

Az Ab honlapján olvasható indítvány a támadott parlamenti határozat közjogi érvénytelensége mellett érvelve többek között arra utal: a határozat meghozatalára az Országgyűlésnek nem volt hatásköre, hiszen a népszavazási kérdés az unió közös politikájára vonatkozik. Továbbá az indítványozó kifogásolja azt is, hogy csak a parlament törvényalkotási bizottságában folyt a határozatról részletes vita, holott ezt az európai ügyek bizottságában is le kellett volna folytatni.

A népszavazás időpontját az államfő tűzi ki akkor, ha a parlamenti határozattal kapcsolatos jogorvoslat lezárult. Az államfőnek ezután 15 napon belül kell kitűznie a népszavazás napját, a kitűzésről szóló döntésétől számított 70. és 90. nap közötti időpontra.

Jelenleg a népszavazási kérdés megengedhetőségéről is folyamatban van alkotmánybírósági eljárás. A Kúria május 3-án utasította el azokat jogorvoslati kérelmeket, amelyek az NVB februári döntése ellen nyújtottak be. Az NVB és a Kúria a népszavazási kérdés tartalmi vizsgálata után egyaránt úgy ítélte meg: a kormány kezdeményezése megfelel az alkotmányos és törvényi előírásoknak. A Kúria döntése ellen eddig egy indítvány érkezett az Ab-hez: május 13-án Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, országgyűlési képviselő nyújtott be alkotmányjogi panaszt. Fodor Gábor indítványában elsősorban arra hivatkozott, hogy a kormány népszavazásra feltett kérdése nem parlamenti, hanem uniós hatáskörbe tartozik, ezért nem lehet róla népszavazást tartani.

Szakemberek szerint a kúriai döntés ellen benyújtott alkotmányjogi panasz kapcsán az Ab-nek elsőként azt kell vizsgálnia: felmerülhet-e az adott indítványozót az adott ügyben érintő alapjogsérelem.

Az alkotmányjogi panasz elbírálásánál nincsenek olyan rövid, konkrét eljárási határidők, mint a parlamenti döntés ellen benyújtott indítványnál, az Ab azonban korábban azt közölte, lehetőség szerint még a nyári ítélkezési szünet előtt döntenek ebben az eljárásban is. A Kúria döntését ugyanakkor 60 napig, tehát július elejéig meg lehet megtámadni az Ab-n.

A kötelező menekültkvóta ügyében más eljárások is folyamatban vannak.

Magyarország az Európai Unió Bíróságán támadta meg 2015. december elején az úgynevezett kötelező kvótadöntést. A luxembourgi testület általában 1-2 év alatt hozza meg határozatát.

Szintén 2015 utolsó napjaiban fordult alkotmányértelmezést kérve a magyar Alkotmánybírósághoz Székely László ombudsman az uniós kvótarendszer, menekültek tömeges áthelyezésének lehetősége miatt. Indítványában többek között azt vetette fel, hogy köteles-e Magyarország uniós parancsra más tagállamban jogszerűen tartózkodó menedékkérők jelentős csoportjából – egyéni vizsgálat nélkül – áthelyezést lehetővé tenni, ha erre Magyarország nem adott át hatáskört az uniónak, és ha ez az intézkedés emberi jogi tartalmában erőteljesen aggályos.

71 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Szar helyzetben a talárosok. Ha értenek és értik is a szakmájukat, akkor el kell meszelniük a népszavazást. Ha politikai megrendelésre dolgoznak akkor persze engedélyezniük kell, de ezzel eladják a lelküket az ördögnek, azaz orbánnak!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gulyasgyula
@eszegfu: Igen tranzit utvonal voltunk , de kevés autópályával ..Ma viszont a körgyűrű kiszélesítésével és az új autó pályákkal már egész elfogadható a kamion áteresztő forgalmunk ..Hogy mi lenne a kizárnának bennünket az EU-ból , mi meg lelasítanánk a forgalmat azt nem tudom ..De ilyenre nem fog sorkerülni ..Egyre több Német készül hozzánk lakni ..
eszegfu
@gulyasgyula: Csak egy költői kérdés... ugyan már ki az a "mi", aki lelassitaná a forgalmat... és hol a határon, vagy az utakon?! Nem hiszem, hogy ezt az ötleted átgondoltad volna... Aztán szerinted mennyi az az "egyre több német"?! Ha, most azonnal kb. 400.000 német jönne és kapna magyar állampolgárságot, akkor lenne M.o. lakossága 10 mill. Én ezt gondolom, de Te nyilván mást...
gulyasgyula
@eszegfu:
Nagyon elszaladtál a kérdésekkel , ha elolvasod az utolsó két sorom csupa feltételes mód . Hogy a MERKEL politikája miatt hány elégedetlen Német polgár jönne hozzánk lakni az nem számit ez csak azt bizonyitja hogy a migráns --bevándorlás politika nem tetszik a Németeknek se ..És ez fontos ..A lényegen nem változtat de azért szerintem fontos ..Ugyan úgy mint a Francia és a Belga tüntetések amik mind azt bizonyitják hogy az EU-ban gondok vannak ..És gondok gondokat fognak szülni és Brüsszelbe valós dolgokkal is kénytelenek lesznek foglalkozni ..
eszegfu
@gulyasgyula: Bizonyára tényleg "elszaladtam" a kérdéseimmel, mert valóban feltételes módban irtál... csakhogy "ötletszinten" én általában azokat a lehetőségeket emlitem meg, amelyben van valami realitás...Azt szerettem volna érzékeltetni, hogy egy esetleges EU-ból való kizáráskor M.o. az égvilágon semmilyen "ellentámadásra" nem képes, hiszen akár a lakosság számát, akár a külpolitikáját, de akár a gazdaságát nézem bizony sehol sem vagyunk. Az meg, hogy a "németeknek sem tetszik a bevándorlás politika"...valóban a reprezentativ felmérés azt mutatja, hogy 51 %-a ellenzi... Ez az arány 1000 ember megkérdezésén alapul és viszonyitja a teljes, kb. 81,2 milliós lakosságra, mely szám azonban ténylegesen nem lehet reális.
gulyasgyula
@eszegfu: Igen jól látod de Magyarország MÁTYÁS király óta soha nem volt olyan helyzetbe valaki félt volna tőlünk ..Egyedül ami ami védelmet nyújt a "VILÁG GAZDASÁG " kuszasága annyi komoly nagy külföldi befektető van az országba , és úgy el van adósodva az ország hogy kizárásunk esetén nem tudnánk fizetni mint a Görögök ezért soha nem zárnak ki bennünket ..Putyint se lehet úgy büntetni hogy az UNió saját magának ne ártson ..Ez az összes védelmünk ...
eszegfu
@gulyasgyula: Nagy vonalakban egyet kell, hogy értsek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.