Az Amnesty International (AI) és az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) szerint az Európai Bizottság által Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásnak véget kell vetnie a magyar romák iskolai szegregációjának, "a generációk óta tartó igazságtalanságnak". Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) szintén üdvözölte a bizottság döntését csütörtökön.

Az AI és az ERRC közös, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: az Európai Bizottság azt követően hozta meg döntését, hogy emberi jogi szervezetek – köztük az AI és az ERRC – "kimerítő bizonyítékokat szolgáltattak arról, hogy a roma gyerekek állandósult diszkrimináció és szegregáció áldozatai a magyar oktatási rendszerben".

A magyar kormánynak figyelembe kell vennie a bizottság felszólítását, és azonnali lépéseket kell tennie, hogy véget vessen a roma tanulókkal szemben tapasztalható súlyos előítéleteknek – írták.

A közleményben idézték Iverna McGowant, az AI európai irodájának vezetőjét, aki úgy fogalmazott: az Európai Bizottság szerint "ami sok az sok", nem tűrhető tovább a roma tanulók "szisztematikus diszkriminációja és szegregációja" a magyar iskolákban.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy ha a magyar kormány nem orvosolja a bizottság által megnevezett problémákat, az ügy az Európai Unió Bírósága elé kerülhet, amely komoly szankciókkal sújthatja az országot.

Megjegyezték: annak ellenére, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága, hazai bíróságok és az Egyenlő Bánásmód Hatóság több döntése is kimondta, az iskolai szegregáció jogellenes, a hatóságok nem tettek semmit a felszámolására.

Sőt "a magyar kormány egyenes szándéka, hogy még nagyobb legyen a faji szegregáció mértéke" az iskolarendszerben – olvasható a közleményben.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány is reagált csütörtökön a kötelezettségszegési eljárás megindítására. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben az áll: üdvözlik az Európai Bizottság döntését, egyúttal sajnálatukat fejezik ki, hogy a magyar kormány egyetlen jobbító szándékú javaslatukat és figyelmeztetésüket sem vette komolyan.

Sajnálatos, hogy a kormány "szegregációt tűrő és nem egy esetben támogató politikája szégyenpadra ültette Magyarországot" – írták.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Abba kéne hagyni az EU. pénzek ellopását, csak hát akinek ez a vérében van nehezen tud lemondani róla!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.